Wanneer je op een punt in je leven komt dat er wat kilo's vanaf moeten, dan zijn er ontzettend veel diëten die je daarbij kunnen helpen. Het Dukan dieet is er daar één van en wanneer je het op de aanbevolen manier doet, belooft Dr. Pierre Dukan je permanent gewichtsverlies. Het dieet bestaat uit 4 fases; de aanvalsfase, de cruisefase, de stabilisatiefase en de volhardingsfase. Voor iedere fase gelden andere regels en zijn er andere recepten.

Dukan Dieet, doen of niet doen?

De laatse jaren komen er steeds meer diëten op de markt waarbij je vooral moet letten op de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt. Dat betekent dus het niet of nauwelijks eten van brood, aardappelen of rijst, maar ook geen suiker, fruit en een beperking van groentesoorten. Je kunt je afvragen of dit dan een "uitgebalanceerd" dieet is of weer één van de vele jojo-diëten. 

Eten zoveel je wilt

Inmiddels zijn er vele aanhangers van Dr. Pierre Dukan, een Franse huisarts, die dit dieet heeft ontwikkeld. Momenteel worden zijn boeken over een groot deel van de wereld verkocht en zijn er inmiddels velen die aan dit dieet zijn begonnen of hun streefgewicht ermee hebben bereikt. Eén van de redenen om er wel aan te beginnen is het beloofde permanent gewichtsverlies, dit is het ultieme doel voor menig te zwaar mens. Eindelijk een manier om je streefgewicht te bereiken en het ook te kunnen vasthouden! Daarnaast belooft de Franse dokter dat je zoveel mag eten als je wilt van de toegestane voedingsmiddelen, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

De 4 fases

Het proces om je streefgewicht te bereiken en te behouden bestaat uit 4 fases;

  • de aanvalsfase; korte periode variërend van een paar tot 10 dagen van enkel eiwitten die tot enkele kilo's gewichtsverlies kan leiden
  • de cruisefase; periode van enkel eiwitten afgewisseld met periode van enkel eiwitten en groente tot het gewenste gewicht bereikt is
  • de stabilisatiefase; periode van 10 dagen per verloren kilo waarin je alle "verboden" levensmiddelen weer met mate leert gebruiken
  • de volhardingsfase; de rest van je leven een eiwitdonderdag, nooit meer met de lift en 3 eetlepels haverzemelen

In zijn boeken wordt iedere fase duidelijk beschreven en ook staan er voor iedere periode (soms zeer slecht vertaalde) recepten in.

Kritiek

Zijn er dan toch redenen om er niet aan te beginnen? Jawel, diverse diëtisten zijn zeer kritisch over deze methode, vooral de derde fase zien zij als moment om in je oude gewoonten te vervallen en wanneer je bijvoorbeeld 20 kilo kwijt bent geraakt  zul je de derde fase 200 (!!) dagen vol moeten houden! Daarnaast zijn zij in de eerste en tweede fase bang voor vitaminegebrek en door het gebruik van flinke hoeveelheden eiwit, voor nierschade.  Dr. Pierre Dukan onderkent dit probleem en adviseert dan ook dringend het gebruik van een vitaminepreparaat en minimaal 1,5 liter water te drinken per dag.

Boek; Het Dukan Dieet geschreven door Dr. Pierre Dukan
http://www.deredactie.be/permalink/1.973596


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in