Een valpartij kan je zomaar een kneuzing of verstuiking opleveren. Bij een kneuzing loopt het onderhuids weefsel een beschadiging op. Dit veroorzaakt zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bij een verstuiking verschuiven de uiteinden van de gewrichten ten opzichte van elkaar waardoor de omliggende kapsels oprekken of inscheuren.
Een kneuzing
Bij een kneuzing loopt het onderhuids bindweefsel beschadigingen op. Een kneuzing ontstaat door een valpartij, een verkeerde beweging of doordat je ergens tegenaan stoot en kan door heel het lichaam voorkomen. De bloedvaatjes raken beschadigd waardoor een bloeduitstorting ontstaat. De aangedane plek zwelt op en is pijnlijk. Door de zwelling kan het moeilijk zijn om het lichaamsdeel te bewegen. Na enkele dagen verminderen de zwelling en bloeduitstorting. Een pijnstiller kan eventueel helpen tegen de pijn.
Een verstuiking
Bij een verstuiking verschuiven de uiteinden van de gewrichten ten opzichte van elkaar. De omliggende kapsels worden opgerekt, soms komen er scheurtjes in of ze scheuren helemaal. Door het scheuren van de bloedvaatjes ontstaat er een bloeduitstorting. Hierdoor ontstaat er een zwelling. Een verstuiking komt vaak voor aan de enkel maar is ook mogelijk aan de pols of elleboog.
De behandeling van een verstuiking
Belast het verstuikte gewricht de eerste 48 uur niet onnodig. Beweging is echter wel goed om de spieren soepel te houden en het herstel te bevorderen. Draai elk uur rustig een paar rondjes met het verstuikte lichaamsdeel. Doe dit bijvoorbeeld vijf keer linksom en vijf keer rechtsom.
Houd het gewricht zoveel mogelijk hoog. Bij een verstuiking aan de enkel moet de voet hoger liggen dan het bekken. Bij een polsverstuiking houd je de hand hoger dan het hart. Door het gewricht hoog te houden zal de zwelling en daardoor ook de pijn verminderen. Zwelling zorgt namelijk voor pijn waardoor je het gewricht moeilijker kunt bewegen en het herstel vertraagt.
Koel het verstuikte gewricht tegen de pijn. Doe ijs in een washandje of rol het in een theedoek en leg het op de pijnlijke plek. Koel nooit direct op de huid omdat deze dan kan bevriezen.
Een andere manier om de zwelling te verminderen is het aanbrengen van een zwachtel. Houd de verstuikte enkel in een positie van 90 graden. Begin bij de voet met zwachtelen en rol deze af tot boven de enkel. De zwachtel mag niet te strak maar ook niet te los zitten. Door de druk die er ontstaat wordt het vocht afgevoerd en vermindert de zwelling.
Het herstel
Na een paar dagen begint het herstel. Wissel rust en beweging af. Negeer de pijn niet maar wees ook niet te voorzichtig omdat het gewricht dan verzwakt. Na één tot twee weken kun je het gewricht weer gewoon gebruiken. Na zes tot acht weken functioneert het gewricht normaal en daarna kun je voorzichtig beginnen met sporten. Het gewricht kan na intensieve belasting nog opzetten maar dit zal na verloop van tijd vanzelf overgaan.
Als het gewricht zwak blijft kan een fysiotherapeut oefeningen geven om de spieren te versterken.
Ga naar een huisarts als de pijn en zwelling na vier of vijf dagen niet vermindert. De huisarts beslist of er een foto van het gewricht moet worden gemaakt. Hierop is te zien of er sprake is van een botbreuk of dat er een band gescheurd is. Er kan dan gips nodig zijn.
Gebruik geen versteviging om het enkel of polsgewricht omdat deze daardoor alleen maar verzwakken.
plusmagazine