Een mooie ochtend in maart in mijn Franse verblijfplaats, Bellegarde-en-Diois. Tijd om geneeskrachtige knoppen van bomen en struiken te plukken. Een herborist in actie!

""Vandaag, op de valreep, heb ik nog wat knoppen van es en populier geplukt om er een kruidenpreparaat mee te maken. De knoestige oude populieren hier in Bellegarde zijn op geen enkele manier te vergelijken met de gladde, rechte luciferpopulieren uit België. Dus als ik nog wil genieten van de kracht van deze eerbiedwaardige bomen moet ik op mijn laatste dag in Bellegarde nog snel wat plukken. De plakkerige populierknoppen ruiken naar vanille, hars en oosterse myrre, gemengd met alcohol en glycerine verkrijg je een bijna mystiek aroma.

In de gemmotherapie, niet te verwarren met de chemotherapie, worden meestal knoppen van bomen en struiken afgetrokken in een mengsel van alcohol, glycerine en water, waardoor je een extract krijgt, dat te vergelijken is met een tinctuur. De knoppen van bomen bevatten meestal meer werkzame stoffen dan de andere delen van een plant, vooral hormonaalachtige stoffen, enzymen en aminozuren, waardoor de werkzaamheid van de gemmomiddelen meestal krachtiger is. Ze hebben vooral een drainerende, zeg maar een bloedzuiverende en een ontstekingswerende werking en zijn dus bijzondere geschikt om in voorjaarskuren gebruikt te worden.

Gemmotherapie

Gemmomiddelen zouden het reticulo-endotheliale verdedigingssysteem in het lichaam stimuleren, waardoor gifstoffen geneutraliseerd worden. Naast de algemene zuiverende werking heeft elk gemmomiddel ook een specifieke werking op een bepaald orgaan of orgaansysteem. Zo werkt de es op het urinezuurgehalte in het bloed en is dus te gebruiken bij jicht. De populier werkt vooral op de slagaders van de onderste ledematen, te gebruiken bij krampen in benen en voeten, maar is ook een goed middel bij gewrichtsontstekingen. De zwarte bes, het belangrijkste middel in de gemmotherapie, werkt op de bijnierschors en heeft een lichte cortisone-achtige werking, wordt vooral gebruikt bij gewrichtsontstekingen en bij allergie. De lijsterbes verbetert de tonus, de spankracht van de aderen en is dus aangewezen bij spataderen of bij circulatieproblemen in de overgang.

Al deze knoppen kunnen in de loop van de maand maart geplukt worden. Ik meng meestal 100 gram knoppen met 1 liter van een mengsel, dat bestaat uit 330 cc ethanol van 90°, 330 cc glycerine en 330 cc gedistilleerd water, dit alles laat ik twee weken trekken. Uitzeven en uitpersen en hiervan 2 maal daags 50 tot 100 druppels gebruiken. Doseringen kunnen sterk wisselen afhankelijk van de persoon, de omstandigheden en het soort ziekte.

Populus nigra geschiedenis

Bij de populier zijn de bladknoppen niet alleen in de gemmotherapie maar ook al duizenden jaren in de volkse en in de officiële geneeskunde in gebruik. Vooral als zalf werden de knoppen tegen aambeien en bij huid- en gewrichtsontstekingen gebruikt. Tweeduizend jaar geleden adviseerde Galenus de ‘Unguentum Populus’ al bij ontstekingen.

Bij Dodoens in zijn Cruyde-Boeck (1554) komen we ook meer te weten over het gebruik. Van de witte populier werd de bast aangewend bij prostaatproblemen (coude droppelpisse) en heupjicht (sciatica), terwijl de zwarte populier het moest hebben van zijn 'welriekende bottekes', de knoppen dus weer. Ook Dodoens verwijst naar de befaamde zalf die voor allerlei kneuzingen en verwondingen gebruikt werd. Een kompres van gekneusde bladeren en knoppen zou effectief zijn tegen jicht (fledercijn).

Blankaart in de Nederlandschen Herbarius schrijft: ‘In de geneeskunst maakt men van de botten een groene zalf….men kan de olie gebruiken tegen verkrampe en stijve pezen. De zalf wordt veel voor aambeien gebruikt, en in de slapen van het hoofd gestreken, om te slapen'.

Door de opkomst van de gemmotherapie werden de populierknoppen in ere hersteld en worden nu dan ook opnieuw gebruikt voor circulatieproblemen en reumatische klachten.


 https://sites.google.com/site/kruidwis/kruidenbereidingswijzen/populier-unguentum-populeum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in