Het kan ons allemaal overkomen; ineens heb je minder geld te besteden, doordat je je baan verliest of je gezin moet terug van 2 inkomens naar 1. En wat te denken van het alsmaar duurder wordende voedsel? Bijna iedereen zit ermee dat het budget voor de dagelijkse boodschappen als sneeuw voor de zon verdwijnt! Hoe zorg je er dan voor dat je tóch niets tekort komt en dat je ook nog smakelijke dingen kunt kopen? Zijn A-merken écht beter dan B-merken? In dit artikel wat tips om een aantal dingen eventueel anders te doen zonder op kwaliteit te beknibbelen.

Dagelijks of wekelijks?

Natuurlijk is het vervelend als je merkt dat je niet meer kunt kopen wat je gewend bent. De oorzaken van het kleiner wordende budget laat ik hier in het midden want of je nu van tweeverdiener naar alleenverdiener gaat of van kostwinner naar WW of zelfs terugvalt naar de bijstand, ieder heeft zijn eigen situatie en daardoor ook zijn eigen verhaal. Waar het hier om gaat is óf je met minder geld toch goed en voldoende kunt eten en drinken. Als je moet besparen is de dagelijkse boodschap misschien al een beginpunt. Hoe vaker je namelijk naar de winkel gaat hoe meer je uitgeeft; je neemt namelijk bijna altijd wel iets mee wat je eigenlijk niet nodig had. En dus is het verstandig om wekelijks je boodschappen te doen of in verband met sommige aanbiedingen twee keer per week.

Niet winkelen met een lege maag.

Als je geld genoeg hebt maakt het niet uit hoeveel je uitgeeft en wat je aan extraatjes inkoopt maar zodra je merkt dat je minder kunt uitgeven zul je dingen moeten verzinnen om zoveel mogelijk geld in je zak te houden en dat begint al bij eten! Als je boodschappen gaat doen terwijl je honger hebt ben je sneller geneigd om lekkere dingen als snoepjes, koek en snacks te kopen, ook een broodje van de versafdeling ligt dan al snel in je karretje! Dus je doet je boodschappen het goedkoopst als je net gegeten hebt en met een voldaan gevoel in je maag in de winkel loopt.

Een open deur: Aanbiedingen!

"Ja", zul je denken, "Dat is lekker makkelijk!". Maar er zijn honderden, zoniet duizenden mensen die nooit naar de aanbiedingen kijken omdat ze het niet hoeven. Elke zichzelf respecterende supermarkt heeft tegenwoordig acties waarmee je behoorlijk wat kunt besparen. AH Hamsterweken, C1000; 100 aanbiedingen voor 1 Euro, PLUS geeft meer, JUMBO altijd de goedkoopste, en noem ze allemaal maar op. Met deze acties kún je heel veel geld besparen, mits je je niet laat verleiden tot het aanschaffen van produkten die je normaal ook niet koopt. Goedkoper dan 50% korting (of 2 voor de prijs van 1) zul je niet vinden maar als je je concentreert op de aanbiedingen kun je een grote voorraad in je vriezer leggen zonder dat het extra geld kost.

Lijstje.

Inkoppertje toch? Iedereen maakt voordat hij/zij de boodschappen gaat doen een lijstje want anders vergeet je de helft of je brengt verkeerde dingen mee. Nou, NIET dus! Veel mensen denken in deze drukke wereld nog steeds dat ze tussen thuis en de kassa nog steeds precies weten wat er in huis allemaal op of bijna op is en zelfs als we 3 buurvrouwen en 6 moeders van klasgenootjes tegenkomen werkt ons interne boodschappenlijstje nog zonder problemen! Nou? Niet echt hè? Kom je thuis en dan ben je 6 dingen vergeten die je hard nodig had voor het avondeten en je hebt wel alvast een extra voorraad afwasmiddel, terwijl je nog 2 flessen had staan van de vorige keren dat je zonder lijstje naar de winkel ging. Een lijstje maken én je er ook aan houden bespaart bijna een weekbudget per maand. Oh ja, nu moet je nog wel even terug naar de winkel voor die spulletjes voor het avondeten… Met het risico dat je weer meer snoep, koek en snacks mee brengt.

Blik, pot en ook diepvries…of toch vers?

Groenten uit blik! Makkelijk, snel klaar en…. goedkoop. En in de huidige tijd nog gezond ook! In de produktie van blikgroenten is sinds het ontstaan hiervan zoveel veranderd dat er nauwelijks minder vitaminen inzitten dan in verse groenten. Veel produkten die in blik zitten zijn ook in glazen pot te koop en als de keus niet breed genoeg is kunnen we altijd de diepvriesafdeling nog even raadplegen want dit is meestal goedkoper dan vers. Uitzondering op deze regel zijn de seizoensprodukten. Deze zijn soms nog net een beetje aantrekkelijker in prijs maar dan moet je wel zeker zijn dat je de seizoensprodukten kent en op waarde weet te schatten!

A of B? En het huismerk dan?

Nee, ik ga je niet vragen om je tong uit te steken als bij de dokter en ook niet om het alfabet op te zeggen. Maar vraag je eens af of je het verschil kent tussen A en B merken en in hoeverre je het huismerk van je eigen supermarkt kent. Er zijn veel mensen die "alleen het beste van het beste" willen. Geeft alleen een A-merk het beste? Of kun je door te testen een B-merk of zelfs een huismerk vinden dat hetzelfde genot geeft? Is het nog wel zo dat een A-merk een betere smaak heeft dan een huismerk? De produkten worden in dezelfde fabrieken gemaakt, er wordt alleen een andere verpakking omheen gedaan. Natuurlijk is het zo dat smaken verschillen en daar mag ook geen discussie over zijn, maar als je moet kiezen tussen een A-merk (koffie bijvoorbeeld) en geen brood of een huismerk met misschien iets minder smaak en ook brood en beleg, wat kies je dan? Voor de mensen die echt bijna op een houtje moeten bijten is er dan ook nog het basic-, of budgetmerk, ook dit hoeft niet echt minder van kwaliteit te zijn er is in veel gevallen alleen bespaard op het ontwerp van de verpakking!!

Maak gebruik van alle winkels en internet.

De supermarktketens die wij allemaal kennen zitten lang niet in elk dorp of elke stad en dus is dit een tip die voor sommigen van ons niet makkelijk uit te voeren is. Ben je in de gelukkige omstandigheid dat je in de grote stad woont dan heb je vast wel van elk van de grote supermarkten er eentje in de buurt, zo ongeveer binnen 3 kilometer. Maak hier gebruik van door folders te verzamelen en van elke winkel de aanbiedingen te noteren, natuurlijk alleen van de produkten die je regelmatig koopt en wekelijks nodig hebt. Maak van je winkeldag een uitje en ga alle winkels af waar goede aanbiedingen te vinden zijn, zo kun je de ene week je kaas bij AH of Jumbo goedkoop hebben, de andere week bij PLUS of C1000. Krijg je geen folders thuis omdat je een NEE/NEE sticker op je deur hebt zitten? Kijk dan op internet, daar zijn alle folders ook te vinden, of neem er 1 mee als je toch in de winkel bent.

Bijna over de datum.

Nog een manier om een beetje te besparen is het kopen van versprodukten die zo goed als aan hun houdbaarheidsdatum zijn. Veel supermarkten proberen deze nog te verkopen met kortingen tot 35%. Bedenk goed dat het produkt op de dag van aanschaf of maximaal 1 dag daarna genuttigd moet worden maar ook hiermee is veel winst te behalen als je budget minder wordt.

Het kan echt!

Als je boodschappen doet en je houdt rekening met bovenstaande tips dan kun je met 3 personen leven met 80 à 90 Euro per week en ook nog gezond en afwisselend eten. Je kunt er voor jezelf zelfs een spelletje van maken. Als je pas begint met low-budget shoppen zul je in eerste instantie dingen tekort komen maar naarmate de weken verstrijken zul je zien dat het steeds makkelijker gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in