Heb je een feestje gepland en wil je lekkere en gezonde hapjes op tafel toveren? Zin in eens wat anders dan altijd die nootjes, toastjes en chips? Ik heb alvast enkele gemakkelijk te bereiden receptjes uitgezocht.  

Panpizza

Ingrediënten

  • 12 sneetjes brood
  • ketchup
  • 4 tomaten
  • 8 plakjes ham of salami
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
  • 12 plakjes kaas of 125 gram geraspte kaas
  • olie
  • peper en zout

Bereiding

  • Besmeer het brood met de ketchup.
  • Was de tomaten en snijd ze in plakjes.
  • Verdeel de tomaten over het brood.
  • Bestrooi het geheel met de Italiaanse kruiden, peper en zout.
  • Verdeel de kaas, ham of salami over de boterhammen.
  • Bestrijk de pan met olie en leg de boterhammen erin.
  • Leg het deksel op de pan en laat de pizza 10 minuten bakken op een zacht vuurtje.

Tip

  • Je kunt de boterhammen ook in de oven klaarmaken op een ingevette bakplaat. De baktijd is dan ongeveer 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 250°.
  • Vervang het brood eens door Turks brood of Italiaanse ciabatta.

Aardappelhapje

Ingrediënten

  • 1 aardappel
  • boter
  • bieslook
  • 1 plak Ardennenham
  • 1 plak kaas
  • sla of groene bladgroenten
  • peper en zout

Bereiding

  • Hak de bieslook fijn en meng deze met de boter.
  • Kook de aardappel gaar en plet deze daarna met een vork.
  • Doe de bieslookboter eronder.
  • Voeg een beetje peper en zout toe.
  • Doe het mengsel in een beboterde ovenschaal.
  • Bedek alles met de ham en de kaas.
  • Schuif de schaal onder de grill.
  • Je kan het taartje opdienen met een slaatje als hapje, maar zeker ook als voorgerechtje.

Toast met sardines

Ingrediënten

  • 2 sneetjes brood
  • 1 blikje sardines
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • peper en zout
  • oregano
  • 1 eetlepel kapertjes

Bereiding

  • Rooster het brood.
  • Laat de sardines uitlekken en verwijder indien nodig de graat.
  • Verdeel de sardines in kleine stukjes en meng deze met de tomatenketchup.
  • Breng het mengsel op smaak met peper, zout, oregano en de kapertjes.
  • Besmeer de toasts met het mengsel.

Kaaskroketjes

Ingrediënten

  • romige kaas (bijvoorbeeld brie)
  • paneermeel
  • ei
  • bloem
  • olie

Bereiding

  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Rol de blokjes in wat bloem.
  • Klop het ei los en rol de kaasblokjes erin.
  • Rol de kaasblokjes daarna in paneermeel.
  • Bak de kaasblokjes in de pan met een klein beetje olie.
  • Serveer de kaasblokjes met een prikkertje.

Courguettekrokantjes

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 250 gram bloem
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 1 klontje boter
  • gedroogde tijm
  • peper en zout

Bereiding

  • Maak een glad deeg door de bloem met een snuifje zout, de olie en 1 deciliter lauw water te kneden.
  • Laat het deeg gedurende een uurtje op een koele plaats rusten.
  • Rol het deeg na een uur uit op een met bloem bestrooid werkvlak.
  • Boter een bakplaat in en leg het deeg erop.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Schil de courgette en snijd deze vervolgens in fijne plakjes.
  • Bedek het deeg ermee en druk goed aan.
  • Bestrooi het geheel met de gedroogde tijm.
  • Schuif de bakplaat in de op voorverwarmde oven van 200° gedurende 10 minuten.
  • Snijd het geheel in stukken en dien deze warm of lauw op.

Tip

  • Je kunt de courgette gerust vervangen door een andere groente zoals aubergine, wortel of tomaat. Wanneer je kiest voor wortel moet je deze vooraf wel zachtjes koken.

Tonijnhapjes

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 blik tonijn op eigen nat
  • mayonaise
  • peper
  • cayennepeper
  • peterselie

Bereiding

  • Laat de tonijn uitlekken en meng deze vervolgens met mayonaise, cayennepeper en peper.
  • Schil de komkommer en snijd deze in schijfjes.
  • Beleg de komkommerschijfjes met het mengsel van tonijn.
  • Versier met een takje peterselie.

www.kokopkot.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in