U wordt wakker na een seksuele escapade, maar nu ziet uw geslachtsdeel er anders uit. Wat is dat toch, en u bent uiteraard geschrokken en ongerust. In dit artikel kunt u aanwijzingen vinden voor herkennings punten voor verschillende Seksueel Overdraagbare Aandoeningen of SOA's. Lees verder om te weten wat uw heeft opgelopen en welke medicijnen mogelijk uitkomst bieden. U leest over 'Gonorroe', 'Chlamydia', 'Herpes' en dergelijke om zeker te zijn over uw SOA aandoening. Bij twijfel laat u dan altijd informeren door uw huisarts. 

Herkennen van SOA: Seksueel Overdraagbare Aandoening 

Een SOA oftewel Seksueel Overdraagbare Aandoening ontstaat door het hebben van onvoldoende bescherming bij de daad of wanneer u risicovolle geslachtsgemeenschap heeft met één of meerdere partners. Het hebben van een SOA is de schrik van iedere seksueel actieve persoon. Het kan zijn dat u onlangs geslachtsgemeenschap heeft gehad met een (of meer) nieuwe partner(s) waarbij u geen bescherming heeft gedragen. U wordt wakker en uw geslachtsorgaan – of ook uw anus en mond – zijn aangetast. Meestal kunt u het zien, maar het kan ook zijn dat de Seksueel Overdraagbare Aandoening inwendig actief is. U bent zeer geschrokken begrijpenlijkerwijs, maar wat heeft u nu eigenlijk? U schaamt zich voor de dokter, maar u wilt uiteraard weten wat u mankeert. U kunt hier lezen welke signalen er bekend zijn aangaande het herkennen van een SOA c.q. Seksueel Overdraagbare Aandoening.

Wat is een SOA?

SOA oftewel de Seksueel Overdraagbare Aandoening is een verzamelnaam voor iedere ziekte welke ontstaat door seksueel contact. Een SOA kan ontstaan door:

  • primaire oorzaak is het seksueel onbeschermde contact tussen de geslachtsorganen van de partners oftewel genitale interactie;
  • de overdracht van speeksel, de vochten van anus en geslachtsorganen in contact komend met de mond kunnen ook ten grondslag liggen aan een SOA;
  • anale gemeenschap.

De onderlinge uitwisseling van vochten, bacteriën en slijmen tussen de drie belngrijkste haarden maakt dat het risico op het oplopen van een Seksueel Overdraagbare Aandoening zeer groot is. Dit geldt zondermeer indien er sprake is van een nieuw ontstane relatie waarbij er sprake van geslachtsgemeenschap is. Nieuwe partners doen er altijd goed aan om bij het aangaan van een nieuwe relatie een afwachtende houding te hebben, waarbij tijdens de daad in eerste instantie bescherming wordt gebruikt. Na een bloedtest in het ziekenhuis van beide partners kan tot op zekere hoogte de veiligheid van onbeschermde geslachtsgemeenschap worden gewaarborgd. Laat u voorlichten door een medisch specialist of uw huisarts. Hoe u een opgelopen SOA of Seksueel Overdraagbare Aandoening herkent leest u hierna. 

Chlamydia

Een veel voorkomende Seksueel Overdraagbare Aandoening betreft Chlamydia. Chlamydia als SOA wordt veroorzaakt door de Chlamydia Trachomatis bacterie waardoor per jaar circa 60.000 personen Chlamydia oplopen. Veel voorkomend is dit onder de groep van vrouwen en mannen in de leeftijds categorie van 15 tot 35 jaar. De symptomen van Chlamydia verschillen tussen mannen en vrouwen, echter alle slijmvliezen kunnen met Chlamydia worden besmet. Bij vrouwen zijn de belangrijkste klachten:

  • grote hoeveelheid van vloeistof afscheiding, veelal een melkachtige witte afscheiding;
  • tijdens het plassen hebben van pijn;
  • pijnlijke daad en onderbuik pijnen;  
  • bij gevorderde staat kan het leiden tot bloedingen onafhankelijk van de menstruatie periode.

Bij mannen zijn de hoofd klachten:

  • overmatige afscheiding van balslijm;
  • het hebben van pijn tijdens het plassen;
  • bal- en bijbalzak pijn.

Chlamydia kan genezen middels de inname van Zithromax tabletten. Bent u zwanger? Dan neemt u de Erythromycine tabletten. Laat u informeren door de huisarts. 

Gonorroe of druiper 

Een bacteriële infectie is de Gonorroe SOA. Deze bacterie komt voor op alle slijmvliezen van:

  • de geslachtsorganen;
  • de keel en ogen.

Zowel mannen als vrouwen kunnen Gonorroe als Seksueel Overdraagbare Aandoening in de keel of het geslachtsdeel krijgen. Vaak ontstaat Gonorroe door orale gemeenschap, maar ook de geslachtsdelen kunnen aanzienlijk veel last hebben van Gonorroe door veel witte afscheiding. Bij mannen wordt dit ook wel de druiper genoemd. Treedt gonorroe op in de anus dan zijn er slechts beperkte klachten zoals slijm uitscheiding of bloed bij de ontlasting. Raadpleeg altijd uw huisarts bij een bacteriële Gonorroe SOA ontsteking, om het juiste medicijn te verkrijgen. Hoe herkent u verder een druiper?

Herpes

De meest voorkomende SOA is de Genitale Herpes, ook wel het Herpes Simplex-2 virus genoemd. Herpes wordt als SOA herkent door herhaaldelijk terugkerende blaartjes rondom en op de geslachtsdelen. Het is bekend dan in principe twintig procent van de wereld bevolking is drager van Herpes. Het is ook zo dat voor Herpes geen adequaat genees middel beschikbaar is. Eenmaal geïnfecteerd dan blijft u levenslang Herpes drager. Het is inmiddels zo dat er middelen op de markt zijn die de symptomen kunnen verminderen, echter van Herpes kunt u nog niet genezen. Het verhelpen van de Herpes symptomen kunt u doen middels de volgende geneesmiddelen:

  • Zovirax en; 
  • Zelitrex. 

Vermoedt u dat u Herpes hebt opgelopen raadpleeg dan altijd uw huisarts.

Candidiasis Urogenitalis

Dit is een hoofdzakelijk vaginale infectie voornamelijk veroorzaakt door de Candida schimmel. Dit is een veelvuldig voorkomende schimmel waarvan zondermeer drievierde van alle vrouwen in hun leven eenmalig of vaker last van zullen krijgen. Candida uit zich in jeuk en het hebben van witte vaginale afscheiding. Ga naar uw huisarts voor de juiste medicatie. Veelal is een kuur met Diflucan bij vaginale inbrenging voldoende wanneer het drie dagen wordt gevolgd. Het beginstadium van Candida bij mannen – waarbij de penis rode vlekken kan vertonen – kan met een anti bacterieel zalfje snel worden verholpen.

Trichomonas

Een minder duidelijke en minder ernstige vorm van SOA is de Trichomonas en wordt verkregen door seksueel contact. Veelal zijn er geen symptomen. Indien er wel klachten zijn kan de SOA zich uiten in irritatie, jeuk of een geelgroene afscheiding. Dit wordt gewoonlijk behandeld met een metronidazol tablet. Ook de partner dient (er) altijd mee behandeld te worden. 

Genitale wratten

Veelal goedaardige huidafwijkingen rondom, in of op de de geslachts organen betreffen genitale wratten. Genitale wratten komen voor in groepjes of komen alleen voor. De genitale wratten komen praktisch altijd in het gebied van de geslachtsorganen voor en komen voornamelijk voor bij jonge volwassenen. 

  • Met de Aldara crème kunt u de grotendeels de genitale wratten niet zichtbaar maken echter u kunt Aldara slechts tot op zestien weken gebruiken;
  • Een andere mogelijkheid is dat u de huid goed reinigt. Tot op vijf weken kunt u iedere week een kuur van drie dagen doen om zo iedere genitale wrat te behandelen.

Geneesmiddelen en testen

Gewoonlijk kunt u bij uw huisarts of apotheek een standaard test voor iedere vermoedelijke Seksueel Overdraagbare Aandoening of SOA een test aanvragen danwel kunt u bij de apotheker de test anoniem zelfstandig aanvragen. Zo is de toegang van het kunnen constateren van een SOA bij u persoonlijk gemakkelijk gemaakt. Bij twijfels raadpleegt u altijd uw eigen huisarts.

Lees verder:

Rode vlekjes: SOA of schimmelinfectie

Pijn bij het plassen, wat nu

Verminderde vruchtbaarheid: de balzak spatader

Terug van vakantie: wat heb ik opgelopen?

http://en.wikipedia.org/wiki/Herpes_simplex
http://en.wikipedia.org/wiki/Chlamydia_infection
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gonorroe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in