Naast overgewicht en diabetes is een hoge bloeddruk één van de meest voorkomende aandoeningen van deze eeuw. De gevolgen van een hoge bloeddruk worden nog altijd teveel onderschat. Probleem is dat je er jarenlang mee kan rondlopen zonder het zelf te beseffen. Een hoge bloeddruk is nochtans oorzaak van levensbedreigende hart- en vaatziekten. Zélf je bloeddruk op een natuurlijke manier verlagen is dus tegelijk zorgen voor de gezondheid van je hart en je bloedvaten. Wat kan je zélf doen om op een natuurlijke manier en dus zonder geneesmiddelen te verlagen?

 Je hart pompt bloed door je bloedvaten door zich bij elke hartslag eerst samen te trekken en daarna te ontspannen. Dit proces veroorzaakt een bepaalde druk in je bloedvaten, je bloeddruk.

Je bloeddruk wordt uitgedrukt in twee waarden:

  • De systolische bloeddruk: dat is de eerste en meteen ook de hoogst gemeten waarde. Het is tevens je bloeddruk op het ogenblik dat je hart samentrekt  en het bloed naar je bloedvaten wordt gestuwd.
  • De diastolische bloeddruk: dat is het tweede en laagste cijfer dat gemeten wordt op het moment dat je hart zich ontspant en met bloed vult.
  • De arteriële bloeddruk: deze wordt uitgedrukt in millimeter kwik. Deze arteriële bloeddruk is sterk afhankelijk van het moment van de dag en kan van dag tot dag verschillen. Je arteriële bloeddruk is ook sterk afhankelijk van je emoties.

Verhoogde bloeddruk of hypertensie

Men spreekt van hoge bloeddruk of hypertensie wanneer je bloeddrukwaarden constant hoger liggen dan 140 mm bovendruk en 90 mm onderdruk.  Bij patiënten die lijden aan diabetici of diegenen die kampen met chronisch nierlijden streeft men naar lagere waarden, namelijk 130 bovendruk en 85 of 80 als onderdruk . Men spreekt van een 'normaal hoge bloeddruk' bij waarden die variëren tussen 130-139  mm als bovendruk in combinatie met een onderdruk die schommelt tussen 85-89 mm.

Hoge bloeddruk of hypertensie is vaak leeftijdsgebonden en komt vooral voor bij zestigplussers. Men spreekt van leeftijdsgebonden hypertensie bij een bovendruk hoger dan 160 mm en een onderdruk lager dan 90 mm.

Hart en bloedvaten

Hoge bloeddruk of hypertensie moet steeds ernstig worden genomen. Dokterstoezicht is noodzakelijk. Een aanhoudende hoge bloeddruk is in de eerste plaats nadelig voor zowel je hart als je bloedvaten. In sommige gevallen zijn medicijnen noodzakelijk, maar door het aanpassen van je eet- en leefgewoonten ben je al een flink eind op de goede weg. Met andere woorden, je kan zelf veel doen om je hoge bloeddruk te verlagen.

  • Oorzaken van hoge bloeddruk: er bestaan verschillende oorzaken voor een hoge bloeddruk. Je voeding en levensstijl zijn belangrijk voor het verlagen van je bloeddruk , maar die kan ook erfelijk bepaald zijn. 

Tips voor het verlagen van je bloeddruk

  • Overgewicht: wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van hoge bloeddruk leerde dat bij één of vijf patiënten met hoge bloeddruk het gevolg is van overgewicht. Eén kilo gewichtsverlies is goed voor het verlagen van je bovendruk met gemiddeld 1,6 mmHg en een daling van 1,3  mmHg van je onderdruk. Extra aandacht voor je voeding staat centraal bij het verlagen van je bloeddruk op een natuurlijke manier en dus zonder geneesmiddelen.
  • Extra lichaamsbeweging:  voldoende beweging helpt je bloeddruk verlagen. Trainen zoals een topsporter is daarbij niet nodig. Dagelijks een half uurtje extra wandelen, fietsen, joggen of zwemmen op je eigen ritme volstaat.
  • Je alcoholgebruik beperken: tot maximum twee consumpties per dag. Bij het gebruik van meer dan drie alcoholische dranken per dag verhoogt  je bloeddruk en loop je een groter risico op een hartinfarct.
  • Stoppen met roken: dat roken ongezond is weet ondertussen de meest verstokte roker. Roken zorgt voor een belangrijke stijging van je bloeddruk en maakt de wand van je bloedvaten minder soepel.
  • Minder zout gebruiken: je lichaam heeft zout nodig, maar maar dan wel in beperkte mate. Zo wordt algemeen aangenomen dat een dagelijkse zoutinname van zes gram of één 1 theelepel zout het absolute maximum is. Wat minder het zoutvaatje gebruiken is goed, maar niet voldoende. De meerderheid van het zout dat je dagelijks binnen krijgen is afkomstig uit je voeding. Belangrijkste bronnen van zout zijn brood, soep, sauzen, kant- en klaarmaaltijden, en bereide vleeswaren. Geef bij een hoge bloeddruk de voorkeur aan zoutarme voeding.
  • Zeezout: als je toch het zoutvaatje gebruikt, gebruik dan zeezout. Het verschil zit hem in het raffineren.  Geraffineerd zout zoals het klassieke  tafelzout bevat nog slechts twee mineralen. Zeezout daarentegen telt maar liefst tachtig mineralen en sporenelementen.
  • Voeding rijk aan kalium: bij een hoge bloeddruk moet je er zorg voor dragen dat je dagelijks voldoende kalium binnenkrijgt. Kalium is in heel wat voedingsmiddelen aanwezig en zorgt er voor dat het teveel aan natrium wordt afgebroken. Je vindt kalium vooral in groenten en fruit, in aardappelen, vlees, brood, in melk en melkproducten en in noten.
  • Omega 3 vetzuren: bij patiënten met een hoge bloeddruk wordt dikwijls een duidelijk tekort aan gezonde omega 3 vetzuren vastgesteld. Patiënten met een hoge bloeddruk krijgen dan ook de raad wekelijks minstens drie keer vette vissoorten zoals paling, zalm, makreel, forel, tong, haring, sardienen en ansjovis te eten.  Omega 3 vetzuren stabiliseren je hartritme en verlagen je bloeddruk.
  • Vitaminen en mineralen: een hoge bloeddruk gaat meestal samen met een tekort aan vitamine D en mineralen waaronder magnesium en kalium. Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van de zon.
  • Voeding dat vitamine D bevat: vette vis, vlees en eieren. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan halvarine, margarine en aan bak- en smeerboter.
  • Magnesium:  beschermt je hart en bloedvaten en vind je vooral in brood en in graanproducten, in groenten, melk en melkproducten en in vlees.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in