Per jaar krijgen ongeveer tien procent van de schoolgaande kinderen hoofdluis. De hoofdluis is een parasiet en leeft van mensenbloed. De eitjes van de luis kleven dicht bij de hoofdhuid aan het haar en zijn niet weg te vegen. Luizen houden van warme plekjes op het hoofd en zitten voornamelijk achter de oren, in de nek en onder de pony.

Controle

Basisscholen houden meerdere keren per jaar een luizencontrole. En ondanks dat er luizenzakken gebruikt worden kan het zo maar voorkomen dat uw zoon of dochter niet door een controle heen komt. En wat doet u dan?

Voorschriften

Het advies van de GGD was jarenlang: jassen, dassen, beddengoed en knuffels in de was op hoge temperatuur (minstens 60 graden) wassen. Wat niet wasbaar is, moet vierentwintig uur in de vriezer of 48 uur in een afgesloten zak.

Deze voorschriften zijn recent achterhaald door de wetenschap. Wat blijkt: hoofdluis komt primair voor op het menselijk hoofd en nergens anders. Bij één van de onderzoeken werden 118 vloeren van een school minutieus onderzocht op luizen. Op deze scholen werden 2230 kinderen onderzocht op hoofdluis. Van al deze kinderen bleken er 466 kinderen hoofdluis te hebben. Maar op de vloeren trof men geen enkele luis aan.""

Maar waar dan wel?

Luizen kunnen namelijk maar een zeer beperkte tijd zonder voedsel overleven. Ze planten zich alleen voort op het mensenhoofd. Dus jassen, dassen, beddengoed en knuffels hoeven niet meer halsoverkop in de wasmachine gedaan te worden. Wat echter wel moet gebeuren is kammen, kammen en nog eens kammen!

Wat te doen?

Was het haar met een speciale anti-luizenshampoo of met een gewone shampoo. Gebruik na het wassen een goede crèmespoeling zodat het haar makkelijk door te kammen wordt. Bij voorkeur laat u de crèmespoeling in het haar zitten. Eerst de eventuele klitten uit het haar kammen met een gewone kam en pas daarna met de speciale luizenkam. Spoel de kam tussendoor steeds uit. U kunt ook de wasbak vullen met water en de kam daarin uitspoelen. Op die manier kunt u zien hoeveel luizen en neten u verwijderd heeft.

Controleer iedere keer het hele hoofd. Neten die eitjes bevatten, zitten dicht op de hoofdhuid, maximaal een centimeter ervandaan. 

Kam veertien dagen achter elkaar iedere dag met de speciale luizenkam en controleer ook regelmatig na deze veertien dagen of er nog luizen en neten bevinden op het hoofd. Zijn er tien dagen geen luizen meer geconstateerd? Dan bent u succesvol geweest met het verwijderen van deze hardnekkige beestjes.

Besmetting

Luizen lopen over van hoofd naar hoofd. En op de kapstok via de kragen van de jassen. En wat u misschien niet wist: luizen kunnen zwemmen! Let dus extra goed op als uw kind in het zwembad is geweest. Met de luizenzakken worden op school veel besmettingen voorkomen. Maar controle blijft nodig.

Antiluizenmiddelen

  1. NYDA (werkzame stof: dimeticon)
  2. XTLuis (werkzame stof: vier procent dimeticon, 95 procent cyclometicon)
  3. Prioderm lotion (werkzame stof: malathion)

Gebruik geen antiluizenmiddel met malathion of permetrine tijden de zwangerschap of als er borstvoeding gegeven wordt. Kies dan voor een middel met dimeticon.

ouders online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in