Koffie, alcohol en andere genotsmiddelen zijn ze nu gezond of ongezond? Zelf vraag ik me wel af, waarom de mens zo graag voedsel zou eten, dat ongezond is voor hem? 

Volgens een oude overlevering werd de werking van koffie ontdekt door een Arabische herder, die bemerkte dat zijn schapen alerter en onrustiger werden na het eten van de blaadjes van de koffiestruik. Wat er ook waar mag zijn van dit oude verhaal, de eer van de ontdekking komt slechts ten dele de oplettende schaapherder toe. De rest is zonder enige twijfel te danken aan degene, die als eerste op het idee kwam om de boon te branden.

Cafeïne en serotonine

""Voor de opwekkende werking wordt gewoonlijk één inhoudsstof van de koffieboon ver­antwoordelijk gesteld: de cafeïne. Cafeïne is niet alleen opwekkend, maar heeft ook een euforiserende werking. Deze 'stemmingsverbetering' geschiedt net zoals bij suiker en alcohol via de prikkeling van het gelukshormoon serotonine.

Zo kunnen we ook begrijpen waarom we uitgerekend 's morgensvroeg ons kopje koffie nodig hebben. Onze serotoninespiegel is 's morgens het laagst. Het gaat de mens bij het eerste kopje van de dag niet alleen om de opwekkende eigenschappen van de koffie, maar ook om de euforiserende werking. Hij kan hiermee zijn humeur eens flink oppeppen. Ook het 'koffie-uurtje' in de namiddag kan op deze wijze mogelijk worden verklaard: met de lichtsterkte neemt ook de serotonine af. Met cafeïne kan men de afbraak weliswaar niet stoppen, maar kan men wel de vorming van nieuwe serotonine sti­muleren.

Het is dan ook geen toeval dat de meeste koffie in Scandinavië wordt gezet. De Noord-Europeanen moeten het door de vlakkere instraling van de zon met minder licht stellen, en dat heeft een negatieve invloed op hun gemoeds­gesteldheid. Depressies komen daarom in het hoge noorden zeer vaak voor; overdag worden zij met koffie bestreden, 's avonds met alcoholische dranken. 

Serotonine stimuleren

Natuurlijk kunnen we ons gelukshormoon serotonine op vele manieren stimuleren. Bijvoorbeeld meer bewegen, een marathon lopen, naar het Zuiden trekken, meer sex, andere stimulerende middelen gebruiken of gewoon genieten van het leven. Koffie is maar een van de vele middelen die ons geestelijk gezond  of ongezond kunnen maken.

Koffie positief en negatief

Koffie kan ons ook lichamelijk beïnvloeden. Ik twijfel er niet aan dat grote hoeveelheden koffie negatieve effecten kan veroorzaken, zoals zenuwachtigheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk en, afhankelijk van de bereidingswijze, je cholesterol kan verhogen.

Maar uit een aantal onderzoeken blijkt ook dat het drinken van koffie positieve effecten heeft. Zo lijkt koffie de lever te beschermen. Een van die onderzoeken liet zien dat alcoholisten die koffie dronken veel minder levercirrose hadden dan degenen die geen koffie dronken. Wellicht heeft het oude volksgebruik van het drinken van koffie na een nachtje doorzakken meer effect dan tot nu toe wordt aangenomen.

Dat koffie, meer bepaald de cafeïne, een urineafdrijvende, zogenaamd diuretische werking heeft is algemeen bekend en vind je ook terug in de apothekersboeken.

Maar er zijn nog veel meer onderzoeken naar de positieve  werking van koffie. Zo zijn er aanwijzingen dat koffie in beperkte mate ook goed is voor ons geheugen en preventief invloed heeft op de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, lijkt koffie ook goed te zijn tegen tandbederf, het verhindert blijkbaar de aanhechting van de bacterie Streptococcus mutans, die ons tandglazuur aantast.

Nog merkwaardiger is dat de geur van koffie niet zonder reden als aangenaam wordt ervaren. De lucht van koffie bevat namelijk anti-oxidanten, stoffen die onze cellen tegen afbraak beschermen. Dus in het vervolg maar eens goed inhaleren als de geur van koffie je tegemoet komt.

http://www.serotoninpowerdiet.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in