Wil je graag zelf de verrukkelijkste cupcakes maken? Met dit basisrecept maak je in een handomdraai de heerlijkste cupcakes!
Ingrediënten voor 12 cupcakes
- 125 gram roomboter
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels melk
- 2 (grote) eieren
- Een cupcake bakblik voor 12 cupcakes
- 12 papieren vormpjes voor je cupcakes (verkrijgbaar in veel leuke kleuren en met figuurtjes)
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170° Celsius en plaats je rooster in het midden van de oven. Zo kun je er later gemakkelijk je bakblik op zetten.
- Zet je bakblik met papieren bakvormpjes klaar. Een cupcake bakblik maakt het makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag. Het zorgt er ook voor dat de cupcakes tijdens het bakken beter in vorm blijven.
- Laat de boter en eieren langzaam op kamertemperatuur komen. Snijd de boter al voor in blokjes.
- Het is bij cakes altijd belangrijk om je ingrediënten goed af te meten met een maatbeker of te wegen op een weegschaal. Doe dit op voorhand zodat je je daar al niet meer hoeft mee bezig te houden tijdens het maken van de cupcakes.
- Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslaghaken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.
Methode
- Als de boter goed op kamertemperatuur is, dit betekent lekker zacht, doe het dan in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe tijdens het mixen. Je kunt kiezen of je deze mengt met een mixer of met de hand. Als je kiest voor de mixer, zet deze dan op middelhoge snelheid. Mix de boter en suiker tot er een lichte en luchtige massa ontstaat.
- Blijf de massa mixen en voeg een voor een de eieren toe. Als deze op kamertemperatuur zijn, krijg je een extra luchtig beslag.
- Vervolgens kun je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel gaan toevoegen.
- Tenslotte voeg je de melk toe. Als je dan alles tot een mooi luchtig, glad beslag hebt gemixt (na een tweetal minuutjes) is het beslag klaar!
- Nu kun je beginnen met het beslag in de papieren vormpjes te doen die je in het bakblik hebt gezet. Dit gaat het gemakkelijkste met eetlepels. Vul de ene lepel met het beslag, en met een tweede kan je het eraf schrapen in het vormpje. Vul de bakvormpjes voor ongeveer 2/3. Vergeet niet dat deze nog zullen rijzen! We willen niet dat ze te ver boven het vormpje gaan uitsteken, zo blijft het gemakkelijk om ze achteraf te decoreren.
- Zet je bakblik op het rooster dat je in het midden van de oven hebt geplaatst. Bak de cupcakes op 170 graden voor zo'n 20 à 25 minuten. Laat ze de eerste 20 minuten rustig bakken, en grijp enkel in als je denkt dat het echt nodig is. Na 20 minuten kun je eens met een houten prikker in de cupcakes prikken om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen beslag meer aan de prikker blijft hangen, zijn ze perfect! Als er wel nog wat aanhangt, kan je ze nog enkele minuutjes in de oven laten staan. Controleer dan regelmatig. Elke oven is anders, dus houdDan de eerste keren dat je dit gerecht probeert je cupcakes in de gaten.
- Laat de cupcakes in je bakblik afkoelen, bij voorkeur op een koel rooster. Als de cupcakes zijn afgekoeld, haal ze dan voorzichtig uit het bakblik. De papieren vormpjes kunnen gerust rond de cupcake blijven zitten. Dan kun je naar hartelust beginnen decoreren met glazuur of rolfondant.
Veel smulplezier!
http://www.cupcakerecepten.nl/