Er bestaan ontzettend veel verschillende voorbehoedsmiddelen. Allemaal hebben ze voor- en nadelen en bovendien verschillen ze in betrouwbaarheid. Het is belangrijk om goed na te denken voor je kiest voor een bepaald voorbehoedsmiddel. In dit artikel worden vier veelgebruikte voorbehoedmiddelen besproken: de pil, het condoom, het spiraaltje en de NuvaRing.
De pil
De anticonceptiepil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland. Deze pil werd in 1962 uitgevonden en wordt sindsdien door miljoenen vrouwen gebruikt. De pil werkt op basis van hormonen die ervoor zorgen dat de baarmoeder niet meer geschikt is voor een zwangerschap. Bovendien kan het sperma moeilijk bij de eicellen komen wanneer de pil gebruikt wordt.
De pil moet iedere dag geslikt worden, behalve in de stopweek. In de stopweek word je vervolgens ongesteld. Wanneer je de pil netjes iedere dag slikt en hem niet vergeet, dan is de anticonceptiepil het meest betrouwbare voorbehoedmiddel. Minder dan één procent van de vrouwen die de pil slikt, wordt toch zwanger.
Een groot nadeel van de pil zijn de bijwerkingen. Het eerste jaar is er een verhoogd risico op diep veneuze trombose. De kans hierop is echter maar één op tienduizend. Verder zijn hoofdpijn, een lager libido en stemmingswisselingen veel voorkomende klachten. Ook verhoogt de pil het risico op borstkanker met 24 procent.
Het condoom
Condooms zijn er in allerlei kleuren, maten en smaken. Het is dan ook een effectief voorbehoedsmiddel dat bovendien ook beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het condoom is een hoesje dat over de penis van de man geschoven wordt tijdens de geslachtsgemeenschap. Het sperma wordt op deze manier opgevangen en komt niet in de vrouw terecht.
Theoretisch gezien wordt ongeveer 96 procent van de vrouwen niet zwanger bij gebruik van een condoom. In de praktijk wordt echter meer dan vier procent van de vrouwen toch zwanger. Dit komt omdat het condoom vaak op een verkeerde manier gebruikt wordt. Een condoom kan makkelijk scheuren wanneer het niet goed om gedaan is. Let ook altijd op met scherpe nagels of sieraden die het condoom kunnen beschadigen.
Een groot voordeel aan het condoom is dat het vrijwel geen bijwerkingen heeft. Wel kan het zijn dat je allergisch bent voor de latex waar ze van gemaakt zijn. Gelukkig zijn er ook condooms van kunststof, speciaal voor allergische mensen. Er zijn ook condooms verkrijgbaar met allerlei exotische smaken. Ook worden er veel condooms verkocht met ribbeltjes of nopjes.
Spiraaltje
Het spiraaltje is een klein staafje dat in de baarmoeder wordt ingebracht. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperhoudend spiraaltje en het hormoonhoudend spiraaltje. Het koperhoudend spiraaltje zorgt ervoor dat de innesteling van de embryo wordt tegengegaan. Bij een hormoonhoudend spiraaltje wordt de groei van baarmoederslijmvlies geremd. Hierdoor worden veel vrouwen niet of nauwelijks meer ongesteld wanneer ze dit spiraaltje gebruiken.
Het spiraaltje wordt ingebracht door een arts. Dit wordt door veel vrouwen als ongemakkelijk en pijnlijk ervaren. Een groot voordeel is dat het spiraaltje vijf jaar kan blijven zitten. Zodra je zwanger wilt worden, dan kan het spiraaltje eerder verwijderd worden.
Veel vrouwen laten een spiraaltje plaatsen omdat het veel makkelijker is dan de pil, tenslotte hoef je er maar één keer in de vijf jaar aan te denken. De betrouwbaarheid van het spiraaltje is vrijwel hetzelfde als bij de pil, ongeveer één procent wordt toch zwanger. Wel moet je regelmatig zelf controleren of het spiraaltje nog op de juiste plek zit. Dit kun je zelf met je vingers voelen. Een nadeel van het spiraaltje is dat sommige mannen het ook kunnen voelen zitten tijdens de geslachtsgemeenschap.
NuvaRing
De NuvaRing is een flexibele ring van kunststof die je zelf via de vagina in kunt brengen. Dit doe je op de eerste dag van je menstruatie. Vervolgens blijft de ring drie weken lang zitten. De week die volgt is de stopweek, in deze week wordt je ongesteld.
Een voordeel aan de NuvaRing is dat je hem maar een keer in de drie weken er uit hoeft te halen. Bovendien bevat deze ring wel hormonen, maar minder dan de pil. Hierdoor zijn de bijwerkingen ook veel minder. Ook is de NuvaRing even betrouwbaar als de pil. Een nadeel is dat je hem vaak voelt zitten tijdens de geslachtsgemeenschap. Gelukkig kun je de ring drie uur per dag uit doen, zonder dat dit gevolgen heeft. Wel moet je er dan goed aan denken de ring weer terug te doen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Anticonceptie