Denk je bij Pasen ook aan gezellig eieren kleuren en zoeken met de kinderen, maar ook en vooral aan lekker uitgebreid ontbijten, brunchen, lunchen en dineren?

Pasen is het belangrijkste Christelijke feest, waarmee christenen vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood. Dit gebeurde op de derde dag na zijn kruisiging, volgend op de Goede Week (ook wel Stille Week , Heilige Week , Grote Week of lijdensweek genoemd). Veel mensen, ook niet gelovigen vieren vaak Pasen.

Pasen is in Nederland onlosmakelijk verbonden met paasvuren, de paashaas, gekleurde (paas) eieren maar vooral met lekker uitgebreid eten. De  bedoeling van de paasvuren gebeurde vroeger om de demonen van de winter te verjagen. De paashaas is verzonnen voor kinderen. Eigenlijk schenkt hij alleen eieren aan kinderen die zich goed gedragen.

Tegenwoordig verstopt de paashaas op paas morgen gekleurde, hard gekookte eieren of chocolade eieren in bijvoorbeeld de tuin of op het balkon. In andere landen wordt de paashaas soms vervangen door een ander dier bijvoorbeeld, een kip in Tirol, een vos in Westfalen, een koekoek in Hannover en een haan in Beieren. Het is dus duidelijk dat bij het Paasfeest  in Nederland een eitje bij de maaltijd niet mag ontbreken.

Gepocheerd ei met avocado

 Luxe brunch of lunch gerecht te bereiden in ± 1 uur, oventijd  15 minuten.

 Wat heb je nodig:

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 10 kwarteleitjes of kleine kippeneitjes
  • Zout
  • 1 citroen of 5 eetlepels verse citroensap
  • 2 eetlepels cognac
  • 40 gram bloem
  • 40 gram roomboter
  • 4 deciliter groentebouillon van een bouillonblokje met verse kruiden naar keuze bijv. peterselie,maggiplant, bieslook etc.
  • 50 centiliter room
  • 50 centiliter melk
  • 1 rijpe avocado
  • 1 stevige avocado
  • 10 takjes bieslook, gewassen en geknipt

 

Extra benodigdheden en keukengerei:

  • 1 brede ondiepe pan met ± 2 liter water
  • 5 schaaltjes
  • 1 grote kom
  • Zeef
  • Schuimspaan
  • Scherp mes
  • Steelpannetje voor de saus
  • Garde
  • Oven met bakplaat
  • Appelboor
  • Borrelglas om rondjes uit de bladerdeeg te boren
  • Kwast voor de boter
  • 4 ontbijtborden

 

Hoe te bereiden:

  • Neem 4 blaadjes bladerdeeg uit de verpakking. Als deze nog diepgevroren zijn, laat ze dan 10 minuten voor je begint ontdooien. Laat de bladerdeeg bladen apart van elkaar ontdooien, anders zijn ze wat moeilijk van elkaar af te krijgen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, stand 4,  haal de bakplaat eruit.
  • Maak de bouillon en houdt deze warm.
  • Breek 2 eieren boven een schaaltje en klop deze los.
  • Doe ± 2 liter water met 2 eetlepels zout en  2 eetlepels citroensap  in de brede ondiepe pan en breng het aan de kook. Zet vervolgens het gas laag, zodat het water niet meer borrelt.
  • Neem dan 4 schaaltjes en breek voorzichtig 1 eitje in een schaaltje.  
  • Roer nu heel rustig het  hete water in de pan een klein beetje rond.
  • Keer vervolgens voorzichtig de schaaltjes met de eieren een voor een om in het hete  water en laat ze ± 2 minuten in het water pocheren.
  • Zet tijdens het pocheren van de eieren een grote kom met koud water klaar.
  • Haal vervolgens de eieren met een schuimspaan uit de pan en  controleer of ze goed zijn. De gepocheerde eieren zijn goed als ze stevig van buiten zijn en zacht van binnen.
  • Neem nu de over gebleven 4 eieren en pocheer deze net zoals de vorige.
  • Laat vervolgens de roomboter zachtjes smelten in het  steelpannetje.
  • Voeg dan de bloem toe aan de gesmolten boter en roer er een roux van.
  • Laat de roux even gaar worden, maar niet verkleuren.
  • Roer vervolgend de wame bouillon beetje bij beetje bij de roux. Blijf steeds goed roeren, tot er een gladde saus ontstaat.
  • Snijd de rijpe avocado door de midden en haal de pit er uit. Pureer vervolgens het vruchtvlees van de avocado, door het door een zeef te drukken. Besprenkel de avocadopuree met 1 eetlepel citroensap.
  • Roer de avocadopuree samen met de room door de saus. Maak de saus eventueel wat dunner met melk. Proef de saus en maak deze op smaak met cognac, zout en peper.
  • Steek vervolgens mooie rondjes met bijvoorbeeld een klein borrelglaasje uit de bladerdeeg bladeren. Boor 2 rondjes uit 1 bladerdeegblaadje.
  • Druppel vervolgens water op de bakplaat en leg er 4 rondjes bladerdeeg op. Bevochtig de rondjes bladerdeeg vervolgens met een beetje water en leg de andere 4 uit geboorde bladerdeeg rondjes er boven op.  Bestrijk deze met het losgeklopte ei.
  • Bak vervolgens de bladerdeeg in het midden van de voorverwarmde oven in ± 15 minuten gaar en mooi bruin.
  • Schil ondertussen de stevige avocado en boor met de appelboor mooie balletjes uit het vruchtvlees. Besprenkel ze met citroensap.
  • Schep vervolgens de avocado balletjes en de gepocheerde eieren voorzichtig door de warme saus en laat het even mee verwarmen.
  • Verwarm de borden voor.
  • Snijdt vervolgens de bladerdeeg broodjes door midden leg de onderkant op de verwamde borden en bewaar de bovenkant.
  • Schep vervolgens op iedere bladerdeeg onderkant 2 eieren en wat avocadoballetjes. Gebruik hiervoor een schuimspaan.
  • Leg de bladerdeegdeksels  erop en verdeel vervolgens de overgebleven saus over de 4 borden.
  • Strooi de gesnipperde bieslook erover en dien meteen op.

 

Eet smakelijk

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in