Afgelopen zaterdag stond er in de krant ( DVHN) een stuk over het onderzoek wat deze gedaan heeft naar het gebruik van energiedrankjes door middelbare scholieren. Ik wil jullie bij deze in het kort op de hoogte brengen van de inhoud van dit stuk en dus resultaten uit dit onderzoek.

Onderzoek naar het gebruik van energiedrankjes onder scholieren

Het DVHN heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van energiedrankjes onder vierhonderdvijfenzeventig jongeren in Groningen en Drenthe. Uit dit onderzoek is gebleken dat:

  • Zes op de tien jongeren zelden tot nooit een energiedrankje drinkt.
  • Eén op de twintig twee of meer blikjes energiedrank per dag drinkt .

De meeste scholieren drinken de zo populaire energiedrank zo uit het blikje. Meestal hebben ze nog nooit gezien hoe het mierzoete goedje dat ze drinken eruitziet. Het is geel van kleur en lijkt wel op urine, de meesten reageren dan ook met: Gadver wat ziet dat er vies uit! Nu ze het gezien hebben kunnen ze zich maar moeilijk voorstellen dat ze hetzelfde goedje zo regelmatig drinken, sommige wel twee à drie blikjes per dag.

Spitsuur bij de supermarkt

Zo rond het middaguur verzamelen zich bij de supermarkten: Albert Heijn, Super de Boer, C1000 enz. hele hordes scholieren om hun favoriete drankje en eventuele snacks in te slaan. Supermarkten verkopen gemiddeld zo'n vierhondervijftig energiedrankjes op een dag waarvan zo'n vierhonderd van het eigen merk.

Fabeltje

Bij het voedingscentrum komt geregeld de vraag binnen of het klopt dat een energiedrankje gelijk staat aan acht koppen koffie. Dit is echt onzin, Een blikje van tweehonderdvijftig milliliter bevat evenveel cafeïne als één kop koffie.

Daar krijg je vleugels van?

Een groot deel van de ondervraagde scholieren geeft aan dit drankje niet te drinken omdat ze er energie van krijgen, want dit is helemaal niet zo. Ze drinken het over het algemeen gewoon omdat ze het lekker vinden en het is nog goedkoop ook. Nee Red bull en andere energiedrankjes geven geen vleugels of energie; ook dit is een fabeltje.

De meeste energiedrankjes die verkocht worden zijn die van het eigen merk en op de laatste plaats Red bull. Ook bij de smaaktest was Red bull de grote verliezer.

Hoeveel calorieën bevat een energiedrankje?

Eén blikje van tweehondervijftig milliliter bevat:

  • Ongeveer honderdvijtien kilocalorieën
  • Ongeveer tachtig milligram cafeïne dit is gelijk aan de hoeveelheid in kop filterkoffie.
  • Negen suikerklontjes

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat het grootste deel van de ondervraagde jongeren zelden tot nooit een energiedrankje drinkt, er is dus geen sprake van overmatig gebruik van energiedrankjes door de Nederlanse jeugd.

Bij dit product wordt geadviseerd het met mate te gebruiken.

Dagblad van het Noorden  zaterdag 15 januari 2011

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in