Jaarlijks geeft de zorg ruim twintig miljoen euro uit aan steunkousen. Dit geld wordt vooral besteed aan de thuiszorg die verbonden is aan het dragen van deze kousen. Een groot aantal oude mensen moet geholpen worden met het aan- en uittrekken van hun steunkous. Maar het is de moeite en het geld zeker waard, veel mensen hebben veel baat bij het dragen van dit medische hulpmiddel. Ook mensen met een trombosebeen kunnen nauwelijks zonder.

Trombosebeen

Bij trombose ontstaat er een prop in het bloed die een ader kan verstoppen. Hierdoor kan het bloed minder makkelijker door de aderen vervoerd worden. Na verloop van tijd zal de bloedprop losschieten of oplossen door gebruik van bloedverdunners. De ader is hierna echter wel beschadigd. Wanneer de bloedprop in het been ontstaat, is er sprake van een trombosebeen.

Steunkousen en trombose

Officieel worden steunkousen elastische kousen genoemd, bijna iedereen heeft het echter over steunkousen. Beide benamingen zijn juist, tenslotte is de kous elastisch, maar geeft hij ook steun. Steunkousen worden gebruikt om het been te ondersteunen wanneer dit nodig is. Bij veel soorten klachten kunnen steunkousen hulp bieden. Wanneer je een trombosebeen hebt, zul je minstens twee jaar een steunkous moeten dragen.

Doordat de ader in het been beschadigd is bij een trombosebeen, kan het bloed minder makkelijk terug naar het hart stromen. Het blijft hangen in het onderbeen en zorgt daardoor voor een zwaar gevoel. Dit kan soms erg pijnlijk zijn. Een steunkous zorgt ervoor dat de druk op het onderbeen wordt opgevoerd. Hierdoor kan het bloed wel naar boven stromen. De steunkous zorgt op deze manier voor verlichting van de pijn. Bovendien krijgt het been zo  tijd om te herstellen. Het wordt aangeraden om de kous minimaal twee jaar te blijven dragen.

Gebruik

Een steunkous wordt speciaal aangemeten, zodat hij precies op maat is. Op het moment dat het bloedpropje zich nog in de ader bevindt, zal de kuit opgezwollen zijn door al het bloed dat blijft hangen. Hierdoor zal je eerste steunkous een maat groter zijn dan de steunkousen die je daarna krijgt.

In het begin is de kous nog erg strak. Het zal daarom moeilijk zijn om hem aan te trekken. Veel oudere mensen krijgen hulp bij het aan- en uittrekken. Maar ook voor jonge mensen kan het in het begin moeilijk zijn om de steunkous aan te trekken. Er zijn speciale glijkousen verkrijgbaar, waardoor de kous makkelijker over de voet zal glijden. Ook kan het helpen om rubberen handschoenen aan te trekken voor je de steunkous vastpakt. Hierdoor heb je meer grip.

Steunkousen draag je in principe de hele dag door. ’s Avonds voor het slapen mogen ze uit. Wanneer je een enkele dag je steunkous niet aan hebt, is dit geen probleem. Het moet wel een uitzondering zijn. Als je te vaak je steunkousen uit hebt, zal dit het herstelproces niet bevorderen. Bovendien voelt het been dan snel pijnlijk aan.

Kosten

Normaal gesproken kosten steunkousen veel geld. Een paar kousen kost rond de honderd euro. Wanneer je een trombosebeen hebt, wordt dit echter vergoed. Je hebt dan ieder half jaar recht op twee gratis nieuwe steunkousen.

Omdat de kosten van steunkousen zo hoog liggen, is het aan te raden zeer voorzichtig met ze om te gaan. De kousen kunnen niet tegen zalf of bodylotion, dit zul je dus ’s avonds voor het slapen op de huid aan moeten brengen. Ook kunnen steunkousen niet in de wasmachine. Je kunt ze met de hand wassen. Wanneer je de kousen goed behandelt, zullen ze lang genoeg meegaan. In dat geval kunnen ze een zeer belangrijk medisch hulpmiddel voor je zijn.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in