Mensen die kanker hebben overwonnen, blijven leven met de angst om opnieuw ziek te worden. Ze moeten na een lange periode van ziekte en pijn hun leven weer in handen nemen. Dit is niet altijd even eenvoudig. De angst en onzekerheid blijven verder leven, een leven lang.
Verder leven na kanker
Een therapeutische behandeling en een vroegtijdige diagnose zorgen voor een verhoging van de genezingskansen. Ze zorgen ook voor een verlenging van de overleving van patiënten. De patiënt heeft geleerd andere prioriteiten in het leven te stellen. Hij beslist om meer aandacht te besteden aan aspecten die hij vroeger verwaarloosde. Hij probeert met volle teugen te genieten van de mooie dingen in het leven.
Na hun behandeling, genieten patiënten van een duidelijke verbetering van hun levenskwaliteit. Ze hervatten hun normale dagelijkse activiteiten, alleen hun kijk op het leven is heel anders als voorheen. Hun ziekte heeft een fysieke en psychologische verandering veroorzaakt. Tevens blijft het risico bestaan dat de patiënt opnieuw ziek wordt. Daarom noemt men de periode na kanker de fase van ‘overleving’ of ‘vijfjaarsoverleving’. Zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving zijn dit vijf slopende jaren.
Overleven
Na de kankerbehandeling blijft het nodig om regelmatig op controlebezoek bij de behandelende arts te gaan. Vaak zijn dit erg moeilijke momenten voor de patiënt en ook voor zijn omgeving. Herinneringen gevuld met woede, angst en onzekerheid komen weer naar boven. Zelfs een eenvoudig controlebezoek kan voor de patiënt een bron van stress, fysieke en psychologische onrust zijn. Nochtans is dat onderzoek erg belangrijk, men evalueert de gezondheidstoestand van de patiënt en spoort mogelijke neveneffecten op.
Bij moeilijkheden kan het medisch team extra hulp bieden. Dit kan zowel fysieke als psychologische ondersteuning zijn. Het kan zijn dat de omgeving nog weinig begrip kan opbrengen voor de patiënt en die voelt zich op zijn beurt onbegrepen. De ziekte heeft hem zijn zorgeloosheid afgenomen, zijn vertrouwen en zijn hobby’s. Hij voelt zich angstig en kwetsbaar. De patiënt blijft zijn fysieke problemen op de voet volgen. Hij linkt die dan aan nevenwerkingen of men denkt opnieuw ziek te zijn. De angst om opnieuw ernstig ziek te worden, kan erg lang blijven duren.
Opnieuw ziek worden
Het kan zijn dat de patiënt opnieuw ziek wordt en dit nog tijdens de herstelperiode. Dit kan voorvallen vooraleer men weer op krachten is, maar ook jaren nadat de symptomen verdwenen waren. De meeste mensen die kanker hebben gehad, weten dat die kans bestaat. Toch reageren de meeste mensen in eerste instantie erg verbaasd. Voor velen is het moeilijk om de behandelingen weer op te starten. Ze ervaren depressieve gevoelens of argwaan tegenover de dokters. Sommigen weigeren te aanvaarden dat ze opnieuw kanker hebben.
Emoties
Emoties als angst, onzekerheid, bezorgdheid, woede en depressie duiken op. Deze gevoelens komen vaak voor bij mensen die voelen dat ze opnieuw ziek gaan worden. Het is een normale reactie op een situatie die enorm veel stress veroorzaakt. Velen ervaren schuldgevoelens, ze voelen zich alleen en hebben de situatie zelf niet meer in de hand. Vooral als de patiënt ouder is en hij niet meer genoeg energie over heeft voor zijn gezin. Communiceren is in deze situatie erg belangrijk. Soms is het nodig dat een verzorger die gespecialiseerd is in het opvolgen van patiënten en hun familie, de gezinnen weer herenigt.
http://www.KWFkankerbestrijding.nl