De commissie-Garretsen heeft aan de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gerapporteerd en geadviseerd dat cannabis met een gehalte van vijftien procent THC of meer gecategoriseerd moeten worden als harddrug. De meningen hierover zijn verdeeld, omdat er geen wetenschappelijke gronden zijn voor een aanvaardbaar percentage THC voor de volksgezondheid.   

""Cannabis

Cannabis is een plant waar de drugs wiet en hasj van worden gemaakt. Een ander woord voor cannabis is hennep. Wiet wordt gemaakt door de bloesems te drogen. Hasj wordt gemaakt van de hars van de cannabis. Na het persen van de plant wordt de olie opgevangen en gedroogd. De werkzame stof in cannabis is THC. THC is een afkorting van de stof delta-negen-tetrahydrocannabinol. Hoe meer THC er in de wiet of hasj zit, des te sterker het is. THC in combinatie met andere stoffen in cannabis, zoals cannabinoïden, zorgen ervoor dat je een stoned gevoel of high gevoel krijgt.

Hoe warmer het klimaat waarin de cannabis groeit, hoe meer THC er inzit. Nederwiet die onder de juiste warme omstandigheden wordt gekweekt in kassen, bevat vaak veel meer THC dan de cannabis die in de buitenlandse natuur groeit.

Buitenlandse cannabis en Nederlandse cannabis

De vele merknamen onder wiet en hasj kan men onderverdelen in de categorieën buitenlandse wiet, Nederwiet, buitenlandse hasj en Nederhasj. In Nederland wordt er voor zeventig procent aan Nederwiet verkocht, voor vijfentwintig procent aan hasj uit voornamelijk Marokko en voor vijf procent aan Nederhasj en buitenlandse wiet.

Het Trimbos-instituut meet al langer dan tien jaar het THC-gehalte van wiet en hasj in Nederland. De conclusie na de metingen is dat de Nederwiet en de Nederhasj opmerkelijk sterker is geworden de afgelopen jaren, doordat de Nederwiet is doorgefokt. Een meting van dertig procent aan THC in Nederwiet was gangbaar tijdens de metingen, terwijl dit een te hoog percentage aan THC is. Een oudere blower heeft de ervaring om de wiet of hasj te doseren, maar een jonge roker heeft deze ervaring niet en rookt al gauw te veel, met alle consequenties van dien.

Andere toepassingen van cannabis

De vezels van cannabis worden al langer dan 12.000 jaar gebruikt voor het maken van kleding en touw. De stof THC in cannabis wordt gebruikt om de bijwerkingen van een chemotherapie te minimaliseren. Tevens wordt beweerd dat met THC goede resultaten worden geboekt bij het bestrijden en/of verlichten van:

  • Stress of depressie
  • Chronische pijn
  • ADHD
  • Syndroom van Asperger
  • Anorexia
  • Multiple sclerose
  • Spasmen

Patiënten die in aanmerking komen voor medicinale wiet, krijgen deze op doktersrecept.

Blowen onder jongeren

Het aantal cannabisverslaafden onder jongeren die zich bij de verslavingszorg melden, is de laatste jaren gestegen.

Volgens drugscoördinator Pieter van Dijk van het Trimbos-instituut kan sterke wiet die slecht gedoseerd is, leiden tot meer verslaving. Bovendien leidt het tot passiviteit en slechtere werk- en leerprestaties. Schoolgaande kinderen zouden daarom niet mogen blowen. Een klein percentage van jonge blowers heeft een verhoogde kans op psychoses en schizofrenie. Jongeren die een psychose of schizofrenie krijgen door het gebruik van cannabis, genezen vaak als er volledig gestopt wordt met het gebruik van cannabis.

Online cannabis-test kopen

Ouders die hun kinderen willen testen op sporen van cannabis kunnen cannabis testers kopen op Cannabis-test.nl

Aanvaardbare softdrug

Een bepaald percentage THC, wat aanvaardbaar is voor de volksgezondheid is niet wetenschappelijk bewezen. Tevens kan men de wiet of hasj aanvaardbaar maken door niet al te vaak te blowen en er heel weinig van te gebruiken.

Gemeenten die cannabis willen verbieden om jongeren te beschermen tegen psychoses en schizofrenie, die zouden volgens Van Dijk moeten overwegen om alleen (neder)wiet te verbieden. Hasj bevat in tegenstelling tot wiet veel cannabidiol (CBD). Cannabidiol is een stof die een rustgevend gevoel geeft en beschermt tegen het krijgen van psychoses of schizofrenie.

www.watwiljijmetwiet.nl
www.volkskrant.nl
www.cannabistest.nl
www.mediwiet.nl
www.trimbos.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in