Noem De Efteling en menig kinderhartje zal sneller gaan kloppen. Dit enorme attractiepark bij Kaatsheuvel, sfeervol vormgegeven door Anton Pieck, lijkt een magische aantrekkingskracht te hebben op miljoenen bezoekers per jaar. Juist door deze omvang en massale toestroom van mensen, kun je je echter afvragen of het wel zo'n geschikte bestemming is voor een schoolreis. Of dat je toch beter naar elders kunt gaan.
De Efteling is zonder meer een schitterend park, zeker wanneer in het voorjaar de paarse rododendrons uitbundig bloeien en alle bomen weer in het groen staan. Alles wordt keurig bijgehouden, het is er schoon en de attracties zijn goed onderhouden en veilig. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven, voor elk wat wils. De kleinsten genieten van het sprookjesbos, oudere kinderen gaan uit hun dak in dePython, Joris en de draak of de Vogelrock (achtbanen). Vanuit de Pagode, een soort vliegende schotel, kun je het hele park en de omgeving overzien vanaf grote hoogte. Er is teveel om op te noemen!
Voordelig
Speciaal voor scholen heeft de Efteling voordelige arrangementen: voor € 16,95 per persoon krijg je een entreekaartje plus een maaltijd (frietjes met kipvingers en mayonaise en wat te drinken). Bussen mogen er gratis parkeren. Echt een koopje dus, als je dit tarief vergelijkt met de normale entree- en parkeertarieven. Voor scholen, die over het algemeen krap bij kas zitten, een buitenkansje. Maar is de Efteling daarmee ook de ideale bestemming voor een dagje uit met de (basis)school?
Lang wachten
Je denkt misschien dat je in een dag heel veel kunt zien en doen in De Efteling, maar door de grootte van het park liggen de attracties best ver uit elkaar en raak je heel wat tijd kwijt door van de ene attractie naar de andere te lopen en door te zoeken. Voor veel populaire attracties staat bovendien een behoorlijk lange wachtrij, die op drukke dagen wel kan oplopen tot twee uur of langer. Ook met wachten – voor kinderen een echte beproeving – verlies je dus weer heel wat tijd.
Elkaar kwijt raken
De meeste scholen verdelen hun leerlingen over kleinere groepjes met begeleiding, maar toch blijf je houden dat niet alle kinderen binnen een groepje in een bepaalde attractie willen of durven. Ga je als begeleider dan mee met de durfals of blijf je achter bij de rest? Dit probleempje is wel op te vangen door met twee groepjes (en dus twee begeleiders) samen op te trekken, maar voor de achterblijvers wordt het dus opnieuw wachten. Je kunt ondertussen wel met deze leerlingen iets anders gaan doen, maar voor je het weet ben je elkaar dan kwijt.
Rolstoel
Heb je een kind in een rolstoel in de groep, dan is het helemaal een crime om je door de mensenmassa te wurmen én alle andere leerlingen bij je te houden. Er zijn bij de meeste attracties wel aparte ingangen voor rolstoelgebruikers en hun begeleider, maar zie dan ook maar eens zicht te blijven houden op de rest van de niet-gehandicapte kinderen. Zeker in een verduisterde attractie als bijvoorbeeld Pandadroom. Dan ben je blij dat je 's middags in de bus alle koppies weer kunt tellen!
Afknapper
Wil je dus een onbezorgde schoolreis, staar je dan niet blind op het sprookje van De Efteling en zijn voordelige arrangementen, maar kies voor een bestemming die minder massaal is. Ga op zoek naar een park waar de attracties dichter op elkaar staan, je weinig tijd kwijt bent met wachten én voldoende overzicht kunt blijven houden op de leerlingen. Ook voor de kinderen zelf is dat vaak veel leuker. Het is toch een beetje afknapper als je zoveel plannen maakt van tevoren en aan het eind van de dag moet constateren dat je nog zoveel niet hebt kunnen doen.