Ieder jaar krijgen ruim 17.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. Veel mensen weten dat je de ziekte van Lyme kan krijgen door een tekenbeet. Maar wat houdt de ziekte van Lyme eigenlijk precies in? En hoe weet je of je Lyme hebt?
Lyme
De ziekte van Lyme is voor het eerst ontdekt in het stadje Old Lyme in Amerika. Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt overgedragen als je gebeten wordt door een teek die geïnfecteerd is door deze bacterie. Niet alle teken zijn geïnfecteerd, dus als je een tekenbeet hebt wil dat niet zeggen dat je ook meteen de ziekte van Lyme hebt.
Er zijn ook andere manieren waarop je Lyme zou kunnen krijgen, bijvoorbeeld door bloedzuigende insecten en bloedtransfusies. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen. Doordat de ziekte van Lyme via het bloed doorgegeven kan worden mogen mensen die besmet zijn met de bacterie geen bloed doneren. Wanneer een zwangere vrouw Lyme krijgt kan ze de ziekte doorgeven aan haar kind.
Symptomen
De eerste zichtbare symptomen zijn rode kringen rond de plek waar de teek gebeten heeft en griepachtige klachten zoals hoofdpijn, koorts en vermoeidheid. Later kunnen er steeds meer klachten ontstaan die allerlei systemen in het lichaam aantasten. Dit zijn neurologische (zenuwstelsel en hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten. De klachten kunnen na een aantal weken beginnen, maar ook pas jaren later.
Behandeling
Wanneer de tekenbeet nog vrij nieuw is kan de ziekte van Lyme behandeld worden met antibiotica. Hoe sneller de behandeling begint hoe kleiner de kans is op chronische gevolgen. Daarom is het van groot belang een tekenbeet op tijd te ontdekken.
Voorkomen
Om de ziekte van Lyme te voorkomen moet een tekenbeet voorkomen worden. Hiervoor is het verstandig in de natuur op de paden te blijven. Wanneer je door grassen of struiken loopt of onder bomen is de kans op een tekenbeet groter. Ook is het verstandig om goed sluitende kleding te dragen en een pet. Na een tijd in de natuur te zijn geweest, bijvoorbeeld op vakantie of na een dag in het bos, is het verstandig het lichaam te controleren op tekenbeten. Huisdieren kunnen ook teken het huis mee in nemen.
Wanneer je toch een tekenbeet hebt moet de teek zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit kan met een speciale tekentang. Bij het verwijderen is het belangrijk dat de hele teek uit het lichaam gehaald wordt, en er niet nog delen achter blijven. De dagen daarna moet er goed op de plek van de beet gelet worden. Wanneer er rode kringen rond de plek ontstaan is het verstandig een dokter in te schakelen.
www.lymenet.nl