Zout is een zeer waardevol onderdeel van ons dieet en wordt al duizenden jaren gebruikt als conserveringsmiddel en om smaak aan ons eten te geven. En al is het voor veel mensen in het Westen iets vanzelfsprekends, in veel landen is het een cruciaal handelsartikel, en veel mensen van bepaalde leeftijd zullen zich ongetwijfeld nog de belangrijke rol herinneren die zout heeft gespeeld bij het beëindigen van de Britse heerschappij in India in het midden van de vorige eeuw.

Helaas kan zout echter ook een belangrijke mede-oorzaak zijn van het probleem van hoge bloeddruk. Zout is een verbinding van natrium en chloride, en bij hoge bloeddruk is het de hoeveelheid natrium die we consumeren waarop we moeten letten.

Op het eerste gezicht zou je denken dat je je zoutconsumptie gewoon kunt beheersen door de hoeveelheid zout die je bij het koken of aan tafel in je eten doet te beperken. Het eigenlijke probleem ligt echter in het feit dat het meeste zout in ons dieet in de bewerkte voeding zit die we bijna allemaal dagelijks kopen en consumeren.

Risico minimaliseren

Om het risico op verhoogde bloeddruk te minimaliseren moet je je zoutconsumptie onder het door de overheid aanbevolen dagelijkse consumptiecijfer van 2400 milligram houden, en hier volgen een paar tips om je daarbij te helpen:

Haal het zout van tafel

Als je een goed uitgebalanceerd dieet aanhoudt, zit er genoeg zout in je eten zonder dat je er nog iets bij hoeft te doen, dus haal het zoutvaatje maar van tafel.

Leer de etiketten lezen

De wetten ten aanzien van voedselinformatie zijn tegenwoordig een stuk verbeterd, en op de meeste etenswaren staat voedingsinformatie zoals de hoeveelheid natrium die het betreffende product bevat. Je moet het etiket wel zorgvuldig lezen, want soms slaat de hoeveelheid natrium op het hele pak of blik en soms op één enkele portie.

Koop natriumvrije of natriumarme producten

Veel etenswaren zijn tegenwoordig natriumvrij of natriumarm te krijgen en waar mogelijk kun je beter die nemen dan het reguliere product.

Eet zoutarme snacks

De meesten van ons houden wel van een snack, maar probeer het te houden bij dingen als groenten en fruit, en als je dan echt niet zonder je chips kunt, neem dan de zoutloze of natriumarme. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in