Thuiswerken heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Dat is niet vreemd als je bedenkt hoeveel voordelen het heeft om niet van en naar kantoor te hoeven reizen     

Voordelen van thuiswerken

Zoals gezegd is het ontbreken van woon-werkverkeer een groot voordeel van thuis werken. Het scheelt tijd, energie en geld, om over de voordelen voor het milieu nog maar niet te spreken. Daarnaast is thuiswerken flexibel. Het niet gebonden zijn aan specifieke tijden kan voor sommige mensen de mogelijkheid bieden om meer werk op een dag te verzetten terwijl ze tussendoor een langere pauze kunnen nemen. Ook kun je muziek opzetten als je dat prettig vindt werken en je hebt al je vertrouwde zaken binnen handbereik.

Er is dan ook uit onderzoek gebleken dat mensen die thuis werken meestal meer geconcentreerd kunnen werken. De mogelijke oorzaken hiervoor zijn geen afleiding hebben van collega’s en meer en vaker bewegen, waardoor de doorbloeding beter is, ook van de hersenen.

Ontspanning

Iets waar je wel bewust op zult moeten letten is dat je voldoende ontspanning in je werkdag opneemt.  Op kantoor gaat dat vanzelf. Even een praatje bij de koffiemachine of printer, of een uitgebreide koffiepauze met je collega’s. Als je alleen thuis werkt zitten dit soort pauzes niet in je werkdag. Wat kun je doen om te ontspannen als je thuiswerkt?

  1. Een spelletje spelen

Om je werkdag even te onderbreken kun je natuurlijk een spelletje spelen op je computer of laptop. Een rustgevend spelletje patience is nog steeds een van de meest populaire opties. Uiteraard zijn er ook vele andere opties, van puzzel spelletjes zoals Candy Crush op je computer of telefoon tot behendigheidsspelen zoals Angry Birds.

Wellicht een goede tip is om een alarm te zetten. Deze spellen zijn vaak zo verslavend dat je zonder het door te hebben rustig een half uur aan het spelen bent, terwijl je van plan was om een kwartier pauze te nemen.

  1. Een kansspel spelen

Als je echt even helemaal los wilt komen van je werk kun je ook besluiten om in je (lunch) pauze een kansspel te spelen. Er zijn op de Nederlandse markt tegenwoordige diverse aanbieders actief die in een mooi vormgegeven omgeving een ruime keuze aan kansspelen aanbieden. Je kunt blackjack of poker spelen of een gokje wagen op een van de vele online gokkasten.

Bij dit soort spellen zijn meerdere hersengebieden actief, waardoor de kans dat je tussendoor toch nog over een werkprobleem piekert uitermate klein is. En wie weet, levert de werkdag je wel meer op dan alleen je salaris.

  1. Online koffiepauze met collega’s

Sommige bedrijven zagen al snel de waarde van intercollegiaal contact in toen we massaal gingen thuiswerken. Zij organiseren op vaste tijden een koffiemoment, waarbij alle collega’s inloggen op het bedrijfsnetwerk. Door gebruik te maken van webcams kun je je collega’s ook aankijken, waardoor de gesprekken natuurlijk en minder haperend zijn.

Dit soort online koffiepauzes bevorderen het teamgevoel en verlichten de eenzaamheid van hele dagen alleen thuis achter je bureau zitten.

  1. Online meditatie en oefeningen

Een andere goede optie om te ontspannen achter de computer is door het afspelen van een filmpje voor meditatie of bureau-oefeningen. Het betreft hier meestal filmpjes die je uitleg geven over wat je moet doen. Vaak kun je kiezen hoeveel tijd je hieraan wilt besteden.

Mediteren zorgt ervoor dat je hersenen zich ontspannen waarna ze beter in staat zijn om zich te concentreren. Door het volgen van een meditatie filmpje worden de oefeningen uitgelegd en wordt aangegeven wanneer het tijd is om door te gaan met de volgende oefening.

Bureau-oefeningen kunnen variëren van oefeningen voor je ogen om deze te ontspannen tot actieve bewegingen terwijl je in je stoel zit of ernaast staat om je bloedsomloop te activeren. Denk bijvoorbeeld aan het bewegen van armen en benen, het rekken van stram geworden spieren en het marcheren op de plaats om weer even lekker warm te worden.

Conclusie

Thuiswerken biedt vele voordelen, die uiteenlopen van tijdsbesparing op het woon-werkverkeer, kostenbesparing en het beperken van de uitstoot van broeikasgassen en fijnstof. Daarnaast vinden veel mensen het prettig om minder tijd energie kwijt te zijn aan het heen en weer reizen.

Een van de nadelen is dat je bewuster pauzes in moet plannen en ervoor moet zorgen dat je niet als een zombie 8 uur lang naar je computerscherm staart. Met de tips uit dit artikel moet je in staat zijn om af en toe te pauzeren om daarna weer met frisse hersenen aan de slag te gaan.