Op 11 maart 2011 heeft er een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter en een tsunami in het noordoosten van Japan plaatsgevonden. Na deze beving is er een beving geweest bij de westkust van Japan met een kracht van 6.6 op de schaal van Richter. De aardbeving in het noordoosten bracht een tsunami teweeg met golven van tien meter hoog. Een groot gebied van Japan is totaal vernietigd.  Bovendien is er radioactieve straling vrijgekomen uit de kerncentrales en hebben miljoenen Japanners momenteel geen drinkwater en stroom.

Japan ligt op de Euraziatische plaat, Filippijnse plaat en de Noord-Amerikaanse plaat. De Pacifische plaat ligt in de buurt. Door het verschuiven van de aardplaten wordt het bovenliggende land omhoog geduwd waardoor er aardbevingen ontstaan. Aardbevingen met een kleine kracht komen daarom dagelijks voor. In Japan gebruiken ze tijdens de bouw van gebouwen en kustlijnen de beste duurzame bouwmaterialen. Helaas zijn deze niet opgewassen tegen bevingen met een hoge kracht en tegen tsunami’s zoals deze.

De gevolgen van radioactieve stralingen door het begeven van de kerncentrales in Japan

Diegenen die de ramp overleefd hebben, die hebben nog heel wat te trotseren. Door de tsunami begaven de generatoren het, waardoor de koelsystemen van de kerncentrales niet meer werkten. De  kerncentrales raakten oververhit en radioactieve stralingen kwamen vrij. Ook zijn er door de oververhitting in de centrales al meerdere explosies geweest onder andere in de centrale van Fukushima. De mensen die in de nabije omgeving wonen zijn geëvacueerd. Of dit voldoende zal zijn om ze redden is nog de vraag. Wetenschappers beweren dat de straling die vrijkomt uit de centrales minder geconcentreerd en schadelijk zijn dan tijdens de ramp in Tsjernobyl in 1986. Tot de dag van vandaag worden er ernstig misvormde baby’s geboren en is er een hoog percentage dat aan schildklierkanker overlijdt. De gevolgen van Tsjernobyl waren zelfs in Nederland merkbaar. Doordat er radioactieve straling in het regenwater zat, moesten de groenten, die uranium absorberen allemaal worden vernietigd. Radioactieve straling kan het DNA muteren en kanker veroorzaken.

Het dodental van de ramp in Japan

Naar schatting zal het dodental oplopen tot in de tienduizenden. Het aantal mensen dat door ziekte de dood zullen vinden zal waarschijnlijk ook enorm zijn. De beving is Haïti heeft ruim 111.000 mensen het leven gekost. In navolging op de beving is er in Haïti cholera uitgebroken, hier zijn inmiddels 4500 Haïtianen aan overleden. Cholera is een bacteriële infectie die ontstaat door het nuttigen van verontreinigd water, melk of voedsel. Gezien het feit dat er momenteel miljoenen Japanners zonder drinkwater zitten, zou er mogelijk ook cholera kunnen uitbreken. In de Tweede Wereldoorlog zijn er 3.1 miljoen Japanners om het leven gekomen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dit de grootste ramp in Japan.

In 1923 vond de Kanto-aardbeving plaats in Japan, die Tokio en andere plaatsen volledig verwoestte. Het heeft toen meer dan 100.000 levens geëist.

Japan had de op twee na grootste economie ter wereld maar ze zijn nu weer terug bij af.

Help Japan door geld te storten op Giro 6868 van het Rode Kruis

Veel landen sturen momenteel reddingswerkers, hulpgoederen en medicijnen naar het rampgebied. De Nederlandse honden van de Stichting Signi zoekhonden en hun begeleiders zijn inmiddels ook vertrokken naar Japan om op zoek te gaan naar slachtoffers. Deze honden hebben ook in Haïti een goede staat van dienst geleverd.

In Nederland kunnen wij Japan massaal helpen door geld te storten op Giro 6868. Doen!

Dit gironummer is van het Rode Kruis. Vermeld bij de betaling, onder omschrijving dat het bestemd is voor Japan, zodat het goed terrecht komt!  

www.nos.nl
www.wikipedia.nl
www.reuters.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in