Of je nu wil emigreren naar of studeren in het buitenland, in de meeste gevallen wordt gevraagd om een bewijs van je Engels taalniveau,  een certificaat met IELTS score. Om dit certificaat te behalen,  moet je een test afleggen bij een British Council organisatie bij jou in de buurt. Het is mogelijk om je beoogde score in een keer te behalen.

IELTS (International English Level Testing System) test je Engelse taalvaardigheid. Je kunt voor deze test niet slagen of zakken.  Je krijgt alleen een score die aangeeft hoe goed je Engels is. Deze score wordt aangeduid met een bandscore van 0 tot 9.

Aangezien het IELTS-certificaat maar twee jaar geldig is, is het over het algemeen geen test die je puur voor jezelf aflegt. Er zijn twee verschillende versies van de test: Algemeen (General) en Academisch (Academic). De Academische test speciaal om toegelaten te kunnen worden tot een universiteit of ander academisch instituut. De Algemene versie is voor mensen die willen emigreren. Met deze test kun je absoluut niet toegelaten worden tot een universiteit, andersom is wel mogelijk. Daarom kiest zo'n 80% van de kandidaten voor de Academische versie van de test.

De test bestaat uit vier onderdelen: luisteren, lezen, schrijven en spreken.

Een goed begin is het halve werk

Voor inschrijving

Voordat je je inschrijft voor de IELTS is het verstandig om een indicatie te hebben van je eigen niveau. Doe daarom eerst een complete oefentoets. Dit kan voordat je hebt gekeken hoe de test in elkaar zit of  erna. Bij het lees- en luistergedeelte kun je ongeveer uitrekenen welke score je zou behalen in de echte test. Schrijven en spreken is minder makkelijk in te schatten, omdat je geen examinator tegenover je hebt zitten die je kan vertellen hoe je het hebt gedaan. Wat je bij het schrijfonderdeel wel kunt doen, is je tekst zelf nog een keer doornemen en die vergelijken met de bandscorebeschrijvingen. Ook kun je je teksten door anderen laten lezen en beoordelen. Om het spreekonderdeel enigszins te beoordelen, kun je jezelf opnemen en beluisteren. Schat hier ook ongeveer de bijbehorende bandscore in.  

Zodra je een beeld hebt van je huidige score, kun je beginnen met de voorbereiding. In het algemeen doen mensen er twee tot drie maanden over om één band omhoog te gaan. Heb jij nu ongeveer band 5 en heb je band 7 nodig, dan kun je het beste een half jaar inplannen. Deze voorbereidingstijd kun je echter enigszins inkorten door als eerste de test zelf te leren kennen en je daarna te richten op het verbeteren van je Engels.

Inschrijven

Nu kun je uitrekenen wat de voor jou eerst mogelijke testdatum is. Vervolgens kun je je online inschrijven. In Nederland kun je de test alleen afleggen bij het British Language Centre in Amsterdam. Nadat je een bevestiging van je inschrijving hebt gekregen, moet je via de post twee recente pasfoto’s, met de testdatum op de achterkant, en een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs opsturen via de post. Op dit moment kost de test €168.  

Voorbereiding

Eén van de belangrijkste elementen in het verkrijgen van een goed IELTS resultaat is vertrouwd zijn met het testformat. Hiermee bedoel ik met de vier onderdelen en hun vraagstellingen, maar ook hoe de test wordt afgenomen. Boeken die speciaal voor IELTS kandidaten zijn geschreven, besteden veel aandacht aan de verschillende vraagstellingen. Verder zijn er op internet ook heel veel online cursussen te vinden die je daarbij helpen. Ik zal hieronder  tips voor een betere score en een algemene uitleg over de verschillende onderdelen geven.

Luisteren

Het luisteronderdeel  is voor beide versies hetzelfde. Het bestaat uit vier opnames:

1.       Een informeel gesprek tussen twee personen.

2.       Een informeel monoloog

3.       Een gesprek tussen twee of meer personen van academische aard.

4.       Een monoloog van academische aard.

De opname wordt maar een keer afgespeeld, dus de 40 vragen moeten tijdens het luisteren worden beantwoord. Aan het eind krijgen de kandidaten nog 10 minuten om hun antwoorden over te zetten naar het antwoordformulier. In totaal duurt dit gedeelte ongeveer een half uur.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je de spelling van het Engels beheerst. Fout gespelde antwoorden worden fout gerekend.
  •  Blijf niet hangen bij een gemiste vraag. Hierdoor mis je alleen maar meer antwoorden. Na afloop kun je het gemiste antwoord gokken.
  • Lees bij het oefenen mee met de opname. De tweede keer kun je proberen meteen te snappen wat er wordt gezegd.
  • Download podcasts van de BBC. Probeer er elke dag minstens één te beluisteren.

Lezen

Het leesgedeelte bestaat uit drie teksten die in moeilijkheidsgraad oplopen. Het totale woordaantal ligt tussen de 2000 en 2750. De Academische teksten zijn wetenschappelijke teksten, terwijl de teksten van de Algemene test over sociale en dagelijkse onderwerpen gaan. Ook deze test bestaat uit 40 vragen. Hier heb je 60 minuten voor.

Tips:

  • Probeer zoveel mogelijk in het Engels te lezen.
  • Probeer je woordenschat bewust te vergroten.
  • Leer teksten te skimmen op belangrijke informatie.
  • Leer woorden in context.

Schrijven

Het schrijfonderdeel wordt gezien als het lastigste van de hele test. Dit komt doordat je binnen een uur twee schrijfopdrachten moet voltooien van in totaal minstens 400 woorden in zo goed mogelijk Engels. Deze opdrachten verschillen bij de twee versies.

1. Academisch

  • Task 1: Bij deze opdracht moet je een grafiek, tabel of diagram beschrijven in ten minste 150 woorden
  • Task 2: Bij deze opdracht krijg je een onderwerp of stelling waarover je een onderbouwd essay van tenminste 250 woorden moet schrijven.

2. Algemeen:

  • Task 1: Bij deze opdracht is het de bedoeling dat je een formele of informele brief schrijft die voldoet aan de richtlijnen van de opdracht.
  • Task 2: Komt overeen met de Academische test.

Tips:

  • Leer verbindingswoorden.
  • Leer verwijswoorden.
  • Vergroot je woordenschat.
  • Lees zoveel mogelijk in het Engels.
  • Schrijf zoveel mogelijk in het Engels.

Spreken

Het spreekgedeelte is het laatste onderdeel van de test. In Nederland wordt deze op dezelfde dag afgenomen als de andere tests, al kan het zijn dat je een paar uur moet wachten voor je aan de beurt bent. In andere landen wordt het spreekgedeelte soms op een andere dag gedaan. Dit onderdeel bestaat uit drie delen:

  1. Een algemeen interview over jezelf, je familie enz.
  2. Een speech van 1-2 minuten, met 1 minuut voorbereiding. Je krijgt een kaartje met daarop een onderwerp en aanwijzingen die je moet gebruiken.
  3. Een discussie met de examinator over het onderwerp van het kaartje.

Tips:

  • Probeer zoveel mogelijk Engels te spreken.
  • Probeer in elk geval zoveel mogelijk in het Engels te denken.
  • Lees zoveel mogelijk in het Engels.
  • Luister zoveel mogelijk naar Engels.

De dag van de waarheid

Een testdag is altijd spannend, waardoor je concentratiespanne toch al lager ligt dan anders. Probeer daarom de nacht(en) van tevoren goed te slapen, zodat je uitgerust aan de test begint. Zorg ook dat je weet waar je moet zijn. Als je te laat komt, mag je niet meer naar binnen óf heb je het luisteronderdeel gemist.

De luister- en leestest moeten met potlood worden ingevuld. Zorg ervoor dat je genoeg pennen, potloden en gummen bij je hebt om de dag mee door te komen. Mocht je toch tekortkomen, dan heeft de organisatie vaak ook nog een voorraad beschikbaar.

De eerste drie onderdelen worden achtereenvolgend afgenomen. Zorg er dus voor dat je van tevoren genoeg hebt gegeten; dit mag namelijk niet in de testruimtes. Drinken mag wel, maar toiletbezoeken gaan van je tijd af. Drink dus zo min mogelijk.

Succes!

ielts.britishcouncil.org
ielts.org
ielts-blog.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in