Sint-Petersburg is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland. Sint-Petersburg trekt jaarlijks grote aantallen bezoekers. De stad heeft in de loop van haar geschidenis meerdere namen gekend. Sinds 1991 heet de stad pas weer Sint-Petersburg.

Algemene informatie en geschiedenis

Sint-Petersburg is een Russische stad die gesticht is in 1703. Het werd gebouwd naar westers model en kreeg daardoor vele grachten. Deze grachten zijn zeker een bezoek waard, het zijn er meer dan veertig. De naam van de stad komt van de apostel Petrus. De stad kreeg na de stichting al snel veel inwoners en werd al gauw de hoofdstad van Rusland. Tot het jaar 1918, het einde van de Eerste Wereldoorlog, was de stad de hoofdstad van Rusland. Echter omdat de stad gauw veroverd was, vanwege de dichte ligging bij Europa, werd er besloten een nieuwe stad tot hoofdstad te verkiezen. Vanwege de Eerste Wereldoorlog, waarin Duitsland met Rusland oorlog had, werd de naam Sint-Petersburg vervangen door een echte Russische naam, Petrograd. Na de Eerste Wereldoorlog verloor de stad zijn status als hoofdstad. Moskou werd gekozen tot hoofdstad van Rusland. Petrograd werd in 1924 opnieuw hernoemd, dit keer naar de communistische leider Lenin. De stad heette van 1924 tot 1991 Leningrad. Tegenwoordig heeft de stad opnieuw Sint-Petersburg als naam. Sint-Petersburg, dat vlakbij de rivier de Neva ligt, heeft ruim vijf miljoen inwoners.

Bezienswaardigheden

Winterpaleis

Het paleis is een zeer groot en mooi gebouw. Tegenwoordig doet het paleis dienst als museum. Het paleis is in acht jaar gebouwd door ruim 4000 arbeiders. Het is een ontzettend groot paleis met ruim 460 kamers. Het paleis werd gebouwd als winterverblijfplaats voor de Russische tsaar (keizer). Het paleis werd ook gebruikt voor huwelijken en in de Eerste Wereldoorlog werd het zelfs gebruikt als ziekenhuis. Het winterpaleis grenst aan het paleisplein. Dit plein is beroemd om gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden, zoals de revolutie in 1917. Dit jaar was tevens het einde van het tsarentijdperk. De keizerlijke familie werd omgebracht en het kasteel had geen functie als verblijf meer. Vanaf toen had het paleis de functie van museum. Het Winterpaleis is een van de gebouwen behorend bij het Hermitage, waarover ik nu zal spreken.

Hermitage

De Hermitage in Sint-Petersburg is een zeer groot kunstmuseum. Het bestaat uit meerdere gebouwen, waaronder het zojuist genoemde Winterpaleis. Het museum is opgericht op initiatief van keizerin Catharine de Grote. Zij kocht duizenden schilderijen en andere kunstwerken op en bouwde zo aan een indrukwekkende privé-verzameling.
De Hermitage heeft een verzameling van kunstwerken en archeologische vondsten door de hele geschiedenis heen. Zo bevat zij stukken uit Egypte en omstreken, maar tevens zaken die zijn gevonden in het Verre Oosten. De gehele collectie betreft meer dan drie miljoen verschillende stukken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn alle kunstwerken verplaatst achter de Oeral. Dit om te voorkomen dat het vernietigd zou worden met de rest van de stad. Adolf Hitler  had namelijk bevel gegeven heel Sint-Petersburg (toendertijd Leningrad) te vernietigen. Uiteindelijk heeft het museum maar geringe schade opgelopen in de Tweede Wereldoorlog. Absoluut het bezoeken waard!

Izaäkkathedraal

Deze kathedraal is de één na grootste kerk in Rusland. Alleen de Christus-Verlosserskerk in Moskou is nog groter dan deze kathedraal. De bouw van de Izaäkkathedraal nam veertig jaar in beslag en kostte aan veel arbeiders het leven. Bij het vergulden van de koepels en kruizen kwam er giftig materiaal vrij. Vergiftiging door kwikzilver kostte aan een onbekend aantal arbeiders het leven. Maar het resultaat mag er wezen: het is een prachtige grote kathedraal. Wanneer u in Sint-Petersburg loopt valt de kathedraal erg goed op. De grote zuilen zijn ook zeer opvallend, 112 rode granieten zuilen versieren deze kathedraal. Deze zuilen variëren van lengte, tot een hoogte van ruim zeventien meter! Ook de bronzen deur is zeer mooi afgewerkt. Binnen in de kathedraal vindt u mozaïken en schilderijen. Ook staan er veel vergulde standbeelden van engelen.

Kleinere bezienswaardigheden

Er zijn talloze musea in Sint-Petersburg. In totaal telt Sint-Petersburg meer dan honderd musea. Ook zijn er meerdere kleinere kerken die het bezoeken waard zijn. Verder ligt in Sint-Petersburg, vlakbij het Winterpaleis, het Paleisplein. Het is zeer indrukwekkend om daar te zijn geweest, zeker gezien de gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden (denk aan revoluties). In de omgeving van Sint-Petersburg ligt ook de stad Peterhof, waar een ontzettend groot en mooi paleizencomplex te vinden valt.

Conclusie

Sint-Petersburg is een zeer toeristische stad. Met ontzettend veel musea, kerken en paleizen is er genoeg te zien.

http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Petersburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in