Wenen is over de hele wereld bekend als centrum van muziek en cultuur. Veel van de beste componisten aller tijden woonden, studeerden of werkten in deze stad. Ook heeft Wenen veel mooie gebouwen en een prachtige omgeving. Een bezoek valt dan ook zeker aan te raden!

Algemene informatie

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk. Met meer dan anderhalf miljoen inwoners is het veruit de grootste stad van Oostenrijk. Wenen kent een lange historie. In het jaar 15 voor Christus werd er een militaire post gesticht door de Romeinen. Meer dan duizend jaar later, in 1221, kreeg Wenen stadsrechten. Om Wenen is veel strijd geleverd. Tot tweemaal toe is het veroverd door keizer Napoleon. Ook heeft het Ottomaanse Rijk tweemaal aan de poorten van Wenen gestaan, maar zij hebben het niet kunnen innemen. Beroemde componisten die in Wenen gewerkt hebben zijn: Mozart, Beethoven en Strauss .

Bezienswaardigheden

Stephansdom

De Stephansdom is de grootste kathedraal van Oostenrijk. De kathedraal is gewijd aan de apostel Stefanus, die stierf door steniging, vlak na Christus dood. De kerk is 107 meter lang, 34 meter breed en de hoogste toren is bijna 137 meter.
De kerk is gebouwd in Gotische stijl en is een ware trekpleister voor toeristen. In de Tweede Wereldoorlog is de Stephansdom door brand beschadigt, maar later succesvol gerestaureerd. Binnen de kathedraal is het orgel prachtig om te zien. Het is na de brand van 1945 opnieuw gebouwd en bevat meer dan 9000 pijpen! Om de kathedraal heen liggen begraafplaatsen met belangrijke personen uit de geschiedenis. Zo ligt o.a. Frederik III, keizer van het Eerste Duitse Rijk, hier begraven.

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is een van de drukste bezienswaardigheden van Wenen. Voordat het huidige paleis er stond, waren al verschillende paleizen vernietigd. In het jaar 1692 werd begonnen met de bouw van het huidige paleis. In de loop van de eeuwen is het veel gerestaureerd en veranderd. Het heeft eeuwenlang dienst gedaan als residentie van de Habsburgers, keizers van het Eerste Duitse Rijk. Ook Schloss Schönbrunn heeft schade ondervonden van de Tweede Wereldoorlog, maar is gelukkig snel gerestauriseerd. Ook heeft het slot een mooie tuin. In de paleistuin is het oudste dierentuin ter wereld opgericht. In 1752 werd deze dierentuin, Tiergarten Schönbrunn, opgericht.

Prater en het Reuzenrad

Het Prater is een groot park in Wenen. Oorspronkelijk was het een jachtsgebied van de keizer, maar in het jaar 1766 werd het ook open gesteld voor het publiek. In het jaar 1873 is er een Wereldtentoonstelling gehouden in het Prater. Het Prater is waarschijnlijk het meest bekend vanwege het Reuzenrad. Het Weense Reuzenrad symboliseert voor veel toeristen de stad zelf. Het is dan ook een zeer beroemde toeristische trekpleister. Het Reuzenrad is in 1897 gebouwd en is bijna 65 meter hoog. De gondels zijn zeer groot en men kan in de gondels dineren en zelfs trouwen!

Mening en conclusie

Wenen is een prachtige stad, vol historie en cultuur! Er zijn meerdere paleizen, musea en ook het Reuzenrad is een absolute aanrader. Een evenement dat jaarlijks op nieuwjaarsdag wordt gehouden, is het Nieuwjaarsconcert door het Wiener Philharmoniker. Dit concert wordt door meer dan een miljard mensen bekeken en is met afstand het beroemdste concert ter wereld! Tickets om hierbij te zijn zijn dan ook niet goedkoop en er zijn lange wachtrijen.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Wenen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in