Vliegangst is een veelvoorkomend probleem. In Nederland hebben ongeveer drie miljoen mensen hier last van. Ze vliegen liever niet omdat ze zich opgesloten voelen in een vliegtuig, hoogtevrees hebben of bang zijn om neer te storten. Deze angst is nergens voor nodig, vliegen is een van de veiligste manieren om te reizen. Toch zijn er wel manieren om zo min mogelijk risico te lopen tijdens een vlucht.
Vliegen is veilig
In 2003 kwamen wereldwijd 1091 mensen om het leven door een ramp met een vliegtuig. In Nederland alleen al kwamen 1088 mensen om het leven door een verkeersongeluk. Statistisch gezien zou iemand honderdduizend keer moeten vliegen voor hij een vliegramp meemaakt. Dit laat zien hoe klein de kans is dat er daadwerkelijk iets gebeurt.
Toch lijkt vliegen een stuk enger dan een ritje met de auto. Het is ook logisch dat mensen dat idee hebben. Wanneer er een ongeluk met een vliegtuig gebeurt, komt dat overal in het nieuws, terwijl niemand het door heeft als er weer een auto-ongeluk plaats vindt. Bovendien zijn er bij een vliegramp vaak honderden slachtoffers. Hierdoor lijkt het heel gevaarlijk, maar zo’n ramp komt maar zelden voor.
Veiligste toestel en maatschappij
Het is niet duidelijk welk toestel het veiligste is of welke maatschappij het beste is. Wanneer je gaat zoeken op het aantal dodelijke slachtoffers per vliegtuigtype, dan zal het opvallen dat veel dodelijke slachtoffers in een Boeing 747 hebben gezeten. Wil dit zeggen dat de Boeing 747 geen veilig vliegtuig is? Zeker niet! In een Boeing 747 passen veel passagiers vergeleken met andere vliegtuigtypen. Wanneer er een keer een ongeluk gebeurt met zo’n vliegtuig, zijn er dus meteen veel slachtoffers. Dat wil nog niet zeggen dat er ook vaker een ongeluk met een Boeing 747 plaats vindt.
Plek in het vliegtuig
Het is nooit bewezen, maar een plek achterin het vliegtuig zou veiliger zijn dan voorin. Bij een vliegtuigcrash is de staart meestal nog enigszins intact. Het is niet duidelijk of je beter naast het raam kunt zitten of bij het gangpad. Bij het gangpad kun je makkelijker wegkomen, maar bij een crash blokkeert de bagage die naar beneden komt zetten het gangpad meestal. Bovendien zullen passagiers met een stoel naast het gangpad eerder geraakt worden door rondvliegende flessen uit de etenskarretjes.
Een plek naast een nooduitgang kan fijn zijn omdat je snel bij de uitgang bent, maar het brengt ook een extra verantwoordelijkheid met zich mee. Wanneer je naast de nooduitgang zit, ben je verplicht deze te openen en de andere passagiers te helpen met uitstappen.
Tips om een crash te overleven
- Draag kleding die niet snel vlam vat, bijvoorbeeld katoenen of wollen kleding.
- Bescherm voor de crash je hoofd met je handen. Plaats je voeten ver naar achteren onder je stoel.
- Luister naar het personeel van het vliegtuig en denk ondertussen zelf ook mee.
- Blijf rustig en probeer ook anderen te helpen. Mensen die niet in paniek raken, hebben een grotere overlevingskans en kunnen bovendien vaak ook nog anderen helpen.
- De veiligheidsinstructies die aan het begin van de vlucht gegeven worden, lijken vaak overbodig, maar kunnen je leven redden. Let hierbij dus goed op.
http://www.10950.08sc.thinkquest.nl/index.php/nl/vliegtuigrampen