De meeste Nederlanders gaan nog steeds op vakantie zonder zich te laten vaccineren. Sommige doen dat uit onwetendheid, prikangst, tijdgebrek, beperkt budget of omdat ze niet weten dat het gedeeltelijk vergoed wordt door de zorgverzekeraar of de belastingdienst. Je droomvakantie kan door een ziekte in het water vallen, neem daarom uit voorzorg altijd de nodige vaccinaties en tabletten voordat u op vakantie gaat.

Veel vaccinaties en pillen kunnen nog vlak voor een vakantie gegeven worden, maar voor sommige vaccinaties is het nodig ze een paar weken van te voren al te nemen. Als je ze later inneemt dan de bedoeling is dan ben je minder goed beschermd. Een last minute vakantie is daarom niet aangeraden.

Vaccinaties voor op reis

Tijdens een vaccinatie krijg je een bacterie of een virus in een kleine hoeveelheid toegediend. Het lichaam reageert hierop door antistoffen aan te maken. Door de antistoffen die aangemaakt zijn in het lichaam, ben je veel minder vatbaar voor ziektes. De injectie wordt meestal in de bovenarm of in de bovenbeenspier gegeven. Diegenen die prikangst hebben die kunnen tijdens een vaccinatie vragen om een verdovende pleister, de prik zul je hierdoor niet voelen.

Bijwerkingen van vaccins

De meest voorkomende bijwerkingen van vaccins zijn; pijn, roodheid en stijfheid op de plek waar je de prik hebt gekregen. Temperatuursverhoging en een allergische reactie komen zelden voor na een vaccinatie.

Nodige vaccins voor een land

Hepatitis-A en DTP heb je nodig voor vrijwel alle niet-westerse landen. Zelfs in landen zoals Turkije en Kroatië heb je deze vaccins nodig.

Als je wil weten welke vaccinaties je voor een bepaald land nodig hebt en waar een vaccinatiecentrum bij jou in de omgeving is, kun je de site Gezondopreis.nl raadplegen. Uiteraard kun je hiervoor ook naar de huisarts.

Vaccins die vaak noodzakelijk zijn voor reizigers zijn; vaccins tegen hepatitis-A en hepatitis-B, DTP, buiktyfus, gele koorts, meningitis, hondsdolheid, TBC en de Japanse encefalitis (dit is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door teken).

Vaccinvergoedingen door zorgverzekeraars en de belastingdienst

Je krijgt vaccinaties alleen vergoed als je aanvullend verzekerd bent bij een zorgverzekeraar. De maximum vergoedingen per persoon per kalenderjaar staan in de polisvoorwaarden.

Mocht je niet aanvullend verzekerd zijn of mocht het bedrag van de vaccins meer bedragen dan de vergoeding die je van de verzekeraar krijgt, dan kun je het bedrag dat niet vergoed is door de verzekering als aftrekpost voor de inkomstenbelasting opvoeren.

Tips voor een veilig en gezonde vakantie

Voor een gezonde vakantie neem je sowieso zonnebrandcrème mee en je medicijnen die je altijd gebruikt. Bovendien neem je een geneesmiddelenpaspoort mee (verkrijgbaar bij je apotheek) en een EHBO-set bestaande uit:

 • Verbandmiddelen
 • Thermometer
 • Pijnbestrijders zoals paracetamoltabletten
 • Ontsmettingsmiddel
 • Diarreestoppende middelen
 • Zonnebrandcrème

Andere tips voor een gezonde vakantie

 • Een goed tip is om altijd bronwater te drinken tijdens een vakantie in het buitenland. Mocht je kraanwater drinken, zuiver het dan met de Bobble.
 • Eet zo weinig mogelijk rauwe en ongekookte producten
 • Fruit en groenten zeer goed wassen
 • Aai geen dieren om beten en infectieziekten zoals hondsdolheid te voorkomen
 • Lig niet te veel in de zon
 • Gebruik altijd voorbehoedsmiddelen tijdens de seks

www.gezondopreis.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in