Op reis naar Berlijn, spannend! Maar wat moet je nou echt gezien of gedaan hebben? Berlijn is een heel gevarieerde stad, met aan de ene kant de zwaar beladen Berlijnse geschiedenis met de bijbehorende monumenten en aan de andere kant is Berlijn een leuke, sfeervolle stad. Maar wat zijn nou echt de hoogtepunten van Berlijn?

 

Berlijn is een stad waar je van alles kunt beleven. Het gaat van historische monumenten en geschiedenis tot winkelen, lekker eten en stappen. Voor iedereen dus wat wils. Berlijn heeft een zwaar beladen verleden, waar nog veel restanten van over zijn. Naar Berlijn kan je komen om de cultuur op te snuiven en opnieuw de geschiedenis in te duiken. Het hart van Berlijn schuift op in Oostelijke richting, met name naar het historisch Mitte. Dit was het centrum van het voormalige Oost-Berlijn, de geschiedenis van Berlijn ligt dan ook in Mitte: de stichting van de stad in het Nikolaiviertel, het tijdperk van de Hollenzollern in en rond het stadsslot, bijna alles met betrekking tot de nazi's en tot slot de ingrijpende gebeurtenissen rond de Muur. Maar in Berlijn zijn ook nog andere kanten van de stad te ontdekken. 

De hoogtepunten van Berlijn

Brandenburger Tor, Mitte

Dit is het herkenningsteken van de stad en tegelijkertijd vormt het ook het symbool van de scheiding en de hereniging van Oost en West. Deze poort, gebouwd in 1788, is de grens van het oude centrum van Berlijn. 

Hackesche Höfe

Ooit vormde de Hackesche Höfe de grootste woon- en werkplek van Europa. De prachtige jugendstilgevels zijn mooi gerestaureerd. Tegenwoordig zijn er restaurants, cafés, theaters en modeateliers, die voor een nieuw leven hebben gezorgd. Hier is één van de mooiste plekjes van Berlijn ontstaan, zowel overdag als 's avonds.

Potsdamer Platz

Dit middelpunt functioneert tussen Oost en West. In vijf jaar tijd, na de val van de muur, werd een braakliggend stuk grond omgetoverd tot een compleet nieuw stadshart, met kantoren van multinationals, megabioscopen en vele restaurants. 

Reichstag, Mitte

Sinds 1999 is de Reichstag weer de zetel van het Duitse parlement. Het is een eeuwenoud monument, maar tegelijkertijd heeft het ook een erg moderne architectuur. Op dit oude gebouw is een enorme glazen koepel geplaatst. De koepel laat licht door in de vergaderzaal en biedt een uniek uitzicht over de regeringswijk. 

Jüdisches Museum

Dit museum in Berlijn mag je niet missen. Als je hier door loopt voel je de beladenheid van de Berlijnse geschiedenis. In dit museum worden de hoogte- en de dieptepunten van de Duits – Joodse geschiedenis belicht. De met grijs zink beklede, bijna vensterloze zigzagstrook naar ontwerp van Daniel Libeskind symboliseert een verbrokkelde Davidster.

Zoologischer Garten

Dit is de oudste dierentuin van Duitsland (1844) is met 13.300 dieren en ruim 1400 soorten de meest diverse ter wereld. De grootste publiektrekkers zijn tegenwoordig de reuzenpanda’s, het nijlpaardenhuis en het gemoderniseerde aquarium.

Berliner Antikmarkt

Naast het station Friedrichstraβe richting de Hackesche Markt bevindt zich het grootste permanente aanbod van meubilair, schilderijen en huishoudelijke artikelen. Wat prettig is aan de Berliner Antikmarkt is dat men hier rustig kan rondlopen zonder de hele tijd aangesproken te worden.

KaDeWe (Kaufhaus des Westens)

Dit is het grootste warenhuis, niet alleen in het centrum van Berlijn, maar ook van Europa. Dit grote warenhuis heeft ongeveer 60.000 m² verkoopoppervlakte en meer dan 380.000 verschillende artikelen.

Gendarmenmarkt, Stadtmitte

Dit is Berlijns mooiste plein en het is een hoogtepunt van de classicistische bouwkunst. Aan de noord- en zuidkant staan twee kerken, die aan het begin van de 18e eeuw ingewijd werden.

Berliner Dom, Mitte

Deze dom is één van de belangrijkste kerken in Berlijn en het is een neobarok gebouw. De hoogtepunten van de kerk zijn de 100 sarcofagen van de Hohenzollerns en de concerten op het uit 7200 pijpen bestaande orgel. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in