Ten noorden van het centrum van Parijs ligt de wijk Montmartre. Deze wijk staat bekend om de kunstenaars en het prachtige gebouw de Sacré-Coeur. De pittoreske buurt trekt veel toeristen.

Algemeen

Monmartre ligt een klein eindje buiten het echte centrum van Parijs, maar is gemakkelijk te bereiken met de metro. De heuvel van Montmartre is ruim 134 meter hoog. Montmartre komt aan haar naam dankzij deze heuvel. De oorspronkelijke naam van de wijk is Mons Martis, dit betekent de berg van Mars. In de tijd van de Romeinen stond de tempel van de god Mars namelijk op de heuvel.

In Montmartre is de sfeer heel anders dan in de drukke binnenstad van Parijs. Het lijkt net alsof je hier door een klein dorp loopt. De straten zijn klein en de pleintjes geven een gevoel van rust.

Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur is het meest opvallende gebouw van Montmartre. Deze kerk komt uit 1914 en is gebouwd op de hoge heuvel. Via ruim driehonderd trappen kom je bij de voorkant van de kerk. De trappen trekken veel straatverkopers die je allerlei producten proberen aan te smeren. Voor toeristen is het erg lastig om hier langs te komen zonder geld kwijt te zijn.

Wanneer je voor de Sacré-Coeur staat, zie je pas echt wat voor enorm gebouw het is. De eivormige koepel is na de Eiffeltoren het hoogste punt van Parijs.

Kunstenaars

Montmartre is al meer dan tweehonderd jaar een kunstenaarswijk. Bekende schilders als Van Gogh en Picasso hebben in deze wijk gewoond. Vlak bij de Sacré-Coeur zitten tientallen kunstenaars en schilders op het Place du Tertre. Ze maken portretten en karikaturen van toeristen. Vergeleken met de straatverkopers zijn deze mensen een stuk minder opdringerig. Bovendien maken ze prachtige kunstwerken.

Moulin Rouge

De nachtclub Moulin Rouge trekt ook veel toeristen. De beroemde rode molen staat symbool voor deze wijk, die ook wel wordt gezien als de roze buurt van Parijs. ’s Avonds is de molen rood verlicht, waardoor hij nog extra opvalt. Het gebouw van Moulin Rouge werd in 1990 omgebouwd tot danszaal. Sindsdien hebben hier veel bekenden danseressen opgetreden. Nu worden er shows gegeven die doen denken aan Las Vegas.

Tillier, A. (2008) Capitool reisgidsen: Parijs. Van Reemst Houten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in