Vliegtuigen zijn onmisbaar in onze maatschappij. Ze brengen toeristen naar hun vakantiebestemming. Ze transporteren ook goederen. Met een passagiersvlucht gaat er al een deel goederen en de bagage mee aan boord. Maar om echte grote hoeveelheden en grote voorwerpen te transporteren zijn er speciale vliegtuigen nodig. Transportvliegtuigen zijn daar speciaal voor ontworpen. Eén van de grootste transportvliegtuigen die momenteel gebruikt word, is de Airbus Beluga. Airbus is ook bezig met de ontwikkeling van de Airbus BelugaXL. Die zal binnenkort in gebruik worden genomen. De vliegtuigen vliegen regelmatig over België en Nederland.

 De Aibus Beluga is special ontworpen om volumineuze vrachten te vervoeren. Het is een speciale versie van de Airbus A300-600. Hij wordt vooral door Airbus gebruikt om goederen te vervoeren tussen hun verschillende vestigingen. Het is een tweemotorig straalvliegtuig. Aan beide staartvinnen van het vliegtuig zijn verticale stabilisatoren bevestigd. De cockpit is een beetje verlaagt en de romp is fors verhoogd ten opzichte van de Airbus A300-600. Boven de cockpit bevindt zich de laaddeur van het toestel. Hij heeft een laadruimte van wel 1400 m³. In het laadruim past een volledige romp van een Airbus A310. Als het vliegtuig volledig is volgeladen en helemaal volgetankt, kan hij een afstand van 1700 km afleggen.

Naam: Beluga

De vertaling van Beluga naar het Nederlands is 'witte dolfijn'. Die naam heeft hij niet alleen gekregen wegens de kop als een dolfijn en de kleine, op vinnen lijkende vleugels. Beluga is afkomstig van het Russisch en is afgeleid van 'belaja', dat betekent 'wit'. Als je het vliegtuig ziet in de lucht kleurt hij heel fel wit en als je er een foto van wilt trekken is hij heel snel overbelicht als de zon hard schijnt.

Slecht vijf exemplaren gebouwd

Airbus heeft slechts vijf Beluga's gebouwd. Elk exemplaar is uniek. Ze transporteren vooral vliegtuigonderdelen naar verschillende Airbus vestigingen in Europa. Heel af en toe hebben zo ook heel speciale vrachten aan boord en vliegen ze die de oceaan over. Ze vervoeren niet alleen vliegtuigonderdelen maar ook raketonderdelen. Zo vervoerde Beluga 3 in 2006 de Europese ISS-module Columbus vanuit het Duitse Bremen naar de NASA in Florida. Ze hebben ook al delen van vrachtschepen, satellieten, raketten, … vervoerd.

Eigenschappen

De Beluga heeft een laadvermogen van 47 ton. Hij kan dus heel zware en volumineuze voorwerpen transporten. De lengte van het vliegtuig bedraagt 56 meter en de hoogte van het toestel is 17 meter. De wijdte van de vleugels is 45 meter. Het totale gewicht van de Airbus als hij leg is, bedraagt 86 ton. Bij een take-off mag hij een maximum gewicht hebben van 155 ton. De maximumsnelheid van het vliegtuig bedraagt 1 000 km/u. Wanneer het vliegtuig helemaal is vol getankt en met 40 ton beladen is, kan hij 2 800 kilometer aan één stuk afleggen. Als hij helemaal is volgeladen is dat nog maar 1 700 kilometer.

Airbus BelugaXL

De Beluga is binnenkort niet meer het grootste transportvliegtuig. Airbus heeft een nog groter vliegtuig gebouwd, de Airbus BelugaXL. De Beluga krijgt dus binnenkort een 'opvolger'. De BelugaXL zal groter zijn dan de Beluga.

Waar zien?

De vijf Beluga's vliegen regelmatig boven België en Nederland. Je kan met je verrekijker naar alle vliegtuigen die je ziet vliegen gaan kijken, maar dan is de kans wel heel klein dat je dan net een Beluga spot tussen al die andere toestellen. Wat je beter kan doen is op radarwebsites gaan kijken wanneer er een Beluga over jou zal vliegen. Omdat de vliegtuigen heel hoog vliegen, op ongeveer 30 000 voet (=9 kilometer), kan je ze niet met het blote ook zien. Om ze te kunnen zien heb je een hele goede verrekijker nodig of een telescoop. Als je weet waar ze vliegen en het juiste materiaal hebt om ze te kunnen zien, moet je ze alleen nog maar weten te vinden in de lucht. Alvast veel succes als je de poging waagt op ze te spotten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in