Tegenwoordig kun je er eigenlijk niet meer omheen, de review. In het Nederlands is de review natuurlijk gewoon een beoordeling. Maar dat doet niets af aan hoe handig beoordelingen of reviews zijn als je opzoek [*dit zijn twee woorden] bent naar een bruikbaar apparaat of product. Helaas komt het nog vaak genoeg voor dat reviews niet veel meer zijn dan uitingen van frustratie en teleurstelling. Dat soort gefrustreerde reviews kunnen de lezer van de beoordeling behoorlijk frustreren. Is het mogelijk om vanuit je frustratie een bruikbare review te schrijven. Anders gezegd: Hoe schrijf je een kwaliteitsreview?

Een beoordeling

"ManAls je een product zoekt en je kunt het niet persoonlijk vasthouden dan is dat eigenlijk niet handig, want is het wel wat je verwacht. Of je hebt het product dat je op internet vindt nog nooit gebruikt, mag je dan wel verwachten dat het doet wat er over gezegd wordt. In zulke gevallen is het handig als een ervaren gebruiker je vertelt wat hij van het product vindt.

Ik kan hier bijvoorbeeld schrijven dat ik chocoladetaart lekker vind, als lezer weet je dan eigenlijk niets. Want om welke chocoladetaart gaat het en wat vind ik dan lekker aan die specifieke chocoladetaart? Ik kan nu een afbeelding opnemen van een chocoladetaart om duidelijk te maken welke taart ik lekker vind, maar eigenlijk zegt dat niets. Want misschien vind ik een chocoladetaart wel lekker omdat er suiker in zit of een bepaald soort chocolade of room of een andere eigenschap van taart. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat ik de taart lekker vond, omdat ik honger had toen ik de taart aan het eten was.

Twee kanten

Eigenlijk laat bovenstaande beschrijving van de beoordeling van een chocoladetaart al zien hoe belangrijk bepaalde zaken zijn bij het schrijven van een beoordeling. Daarbij kun je bij een beoordeling twee kanten op als het gaat om de invloed van bepaalde kenmerken van een product. Voor iemand die de chocoladetaart kent die ik beoordeel, is mijn beoordeling namelijk volkomen duidelijk. Hij of zij is het misschien niet eens met mijn beoordling, maar hij of zij begrijpt de beoordeling zonder problemen. De kenmerken van de chocoladetaart zijn namelijk bekend. Maar voor iemand die de chocoladetaart niet kent is mijn beoordeling onbruikbaar om te beslissen of hij of zij de taart ook wil proberen. Het enige wat hij of zij kan concluderen is dat ik van chocoladetaart houdt en dan ook nog van een specifieke soort.

Dus wat is belangrijk om een beoordeling te kunnen beoordelen en wat is dus belangrijk om op te nemen in een review over een product.

Een beoordeling beoordelen

Zoals ik al aangaf kun je mijn beoordeling van een chocoladetaart die je niet kent alleen gebruiken als je ooit voor mij een chocoladetaart wilt kopen. Maar alleen als je er bij bent op het moment dat ik de taart eet terwijl ik zeg dat hem lekker vind. Om mijn beoordeling van de chocoladetaart te kunnen beoordelen moet je dus weten wat de kenmerken van de chocoladetaart zijn. Dat geldt dus voor iedere beoordeling die je in dit leven tegenkomt. Lees je ergens dat iemand de nieuwste Renault Clio te gek vindt en ken je de Clio niet, dan is de beoordeling waardeloos. Schrijft iemand dat de nieuwe Senseo koffiepad koffiezetter ontploft en je weet niet wat een koffiezetter is, dan had er ook kunnen staan dat een ballon ontploft is omdat iemand hem te hard heeft opgeblazen. Je hebt dus veel meer informatie nodig dan je denkt om een review op waarde te kunnen schatten. Dat betekent dat de schrijver van een review zich rekenschap moet geven van de doelgroep voor wie hij of zij schrijft. Schrijf je voor mensen die een product kennen, dan kun je volstaan met je eigen ervaring. Schrijf je over een compleet nieuw product dat jij als eerste gebruikt, dan zul je moeten beschrijven hoe het product werkt en wat het doet.

Conclusie: een review moet informatie geven zodat de lezer er ook werkelijk zijn oordeel op kan baseren.

Een beoordeling maken

Goed, je wilt dus een review schrijven waar anderen iets aan hebben, ook al ben je volkomen gefrustreerd door het product dat je wilt beoordelen. Waar begin je dan?

Uit de psychologie weten we dat het goed is als je gefrustreerd bent om eerst je frustratie van je af te schrijven. Schrijf maar lekker op hoe kwaad je wordt van het product en dat je het met plezier het raam uit wilt smijten. Of schrijf maar op dat als je de maker tegenkomt dat je hem of haar wel even de waarheid zou vertellen over zijn waardeloze product. Vervolgens mag je dit emotionele schrijfsel met een gerust hart in de vuilnisbak gooien of wissen of verbranden als dat je een goed gevoel geeft. Het enige wat de lezer hier namelijk uit haalt is dat je heel erg boos wordt van het product. Maar hoe goed of slecht het product is, wordt niet duidelijk. Maar het wordt vooral niet duidelijk waarom het product waardeloos is. Want natuurlijk is een product waardeloos als het je boos maakt.

Als je frustratie of woede enigzins gedaald is, dan kun je een behoorlijke review gaan schrijven. In zo’n review horen de volgende zaken te staan:

  1. Waar is het product voor bedoeld? of Wat doet het product?
  2. Hoe werkt het product?
  3. Hoe ervaar jij de uitkomst van het productieproces? of Wat doet het product en dat waar het voor bedoeld is met jou?

Als je de bovenstaande drie vragen gebruikt om antwoord te geven op de vraag wat vind ik lekker aan chocoladetaart, krijg je het volgende:

  1. Het product is bedoeld om je een lekker gevoel te geven. Of het is bedoeld om je een feestgevoel te geven.
  2. Je krijgt dat feestgevoel omdat de chocoladetaart speciaal is, omdat je het maar af en toe eet. Daarnaast is het gemaakt van lagen zacht- en zoet gebak met chocoladesmaak afgewisseld met chocoladeroom met stukjes hazelnoot, afgedekt met een laag pure chocoladeglazuur en chocoladevlokken.
  3. Het zoete van het gebak afgewisseld met de chocoladeroom en het krakende van de pure chocoladeglazuur geven zo’n fijne ervaring in de mond en op de tong, dat het gewoon een feestje is om de taart te eten.

"FotoOp basis van deze antwoorden kan iemand beslissen of hij die chocoladetaart ook wil proberen. Terwijl hij of zij niets geweten had over de chocoladetaart als ik alleen maar gezegd had:

Lekker, moet je ook proberen.

Conclusie

Er wordt tegenwoordig wat afgereviewed op internet. Iedere internetwinkel biedt zo ongeveer wel de mogelijkheid aan om je oordeel te geven over het product of de winkel. Maar hoe vaak zijn die beoordelingen niet veel meer dan emotionele uitingen van genoegen of ongenoegen. Uitingen waar je als lezer helemaal niets mee kunt. Waarna je zelf het product moet uitproberen om te ontdekken wat het doet en wat je er van vindt.
Een goede beoordeling zegt dus niet alleen iets over wat ervaren werd, maar ook iets over wat er is gebeurd. In het kort zou je kunnen zeggen dat een review het volgende probeert duidelijk te maken:

Het wat, het hoe en het resultaat.

Soms is 'het wat' niets anders dan een beschrijving van een product, terwijl 'het hoe' een beschrijving is van wat er is gebeurd om te komen tot het resultaat. 'Het resultaat' is een beschrijving van wat het eindproduct doet met de ontvanger. Maar 'het wat' kan ook een beschrijving zijn van het product en hoe het werkt, waarna 'het hoe' beschrijft hoe je het product gebruikt om tot een resultaat te komen dat een bepaald gevoel oproept bij de gebruiker.

Afbeeldingen

Wasmiddelen beoordelen

Olie beoordelen


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in