De techniek staat nooit stil en blijft zich altijd ontwikkelen. Had jij twintig jaar geleden kunnen denken dat je nu een smart home kunt hebben met allemaal handige foefjes, of misschien zelfs al hebt? Bij die ontwikkeling is ook de afhankelijk van internet sterk gegroeid. Gelukkig ontwikkelt dat zich ook. De nieuwste techniek die voor consumenten beschikbaar is, is glasvezel internet. Hoe kom je erachter of ook jij thuis glasvezel internet kunt krijgen?

Je hebt een glasvezelaansluiting in huis

Woon je al jaren op je huidige adres? Dan kun je je wellicht herinneren dat men bij jou in huis geweest is om daar een glasvezelkastje te installeren. Kun je je dat niet meer herinneren, of woon je nog niet zo lang waar je woont? Dan kun je op zoek naar zo’n kastje op de benedenverdieping van je woning. Het glasvezelaansluitpunt is doorgaans een vierkant, wit kastje van zo’n 10 centimeter. Je vindt hem in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning binnenkomen. Lukt het je niet om hem te vinden? Vraag dan je buren of zij een glasvezelaansluiting hebben. Dan is de kans immers groot dat jij er ook een hebt, en mogelijk ook nog op dezelfde plek.

Doe een online glasvezel check met je postcode

Maar er is nog een makkelijke manier om te checken of jij een abonnement voor glasvezel kunt afsluiten. Check je glasvezel opties door online een postcode check te doen. Als je dit doet op een vergelijkingswebsite voor internetabonnement, zoals bijvoorbeeld Breedbandwinkel, krijg je dan ook meteen te zien bij welke aanbieders je een abonnement voor glasvezel zou kunnen afnemen. Hoeveel dat er zijn, verschilt per gebied. Zie je geen aanbiedingen voor glasvezel internet? Dan kan er helaas nog geen glasvezel internet geleverd worden naar jouw woning.

Geen kastje, wel kabels gelegd in de straat

Het kan zijn dat je geen glasvezelaansluiting in huis hebt. Dat wil niet zeggen dat het glasvezelnetwerk nog niet tot voor jouw deur is uitgerold. Misschien heb je dat zelfs wel meegemaakt, omdat men op een gegeven de stoep heeft opengemaakt om dit aan te leggen. In dat geval is het een kwestie de aansluiting doortrekken tot in je woning als dat nog niet gebeurd is. Helaas is het wel zo dat de aansluitkosten dan over het algemeen voor jouw rekening zijn. De kosten voor een aansluiting achteraf wanneer er al wel glasvezel aangelegd is in jouw wijk maar niet in jouw woning, kunnen variëren van 150 tot 1.500 euro.

Dan blijft wellicht de vraag over waarom je überhaupt glasvezel internet zou willen. Nou, om te beginnen omdat met de glasvezeltechniek de hoogste downloadsnelheden én de hoogste uploadsnelheden te halen zijn. Ook is glasvezel internet veruit het meest stabiele type internetverbinding, omdat de kans op overbelasting van het netwerk zeer klein is door de grote bandbreedte. Qua prijs is het vaak niet duurder dan kabelinternet, en kun je er soms zelfs mee besparen. Ook je televisieabonnement kan in combinatie met glasvezel internet afgenomen worden.