De smartphone is in nagenoeg elke broekzak van Nederland terug te vinden. Sommige zijn gloednieuw, maar andere zijn al enkele jaren je beste vriend. Dat ga je wel merken, want de telefoon wordt langzamer en langzamer ten opzichte van hoe het ooit was. Wat je misschien niet weet, is dat dit ook grotendeels door jezelf en jouw vorm van gebruik komt. De apps die je erop zet en hoe vaak je ze gebruikt spelen namelijk een grote rol in hoe snel je smartphone op de lange termijn blijft.
Apps voor sociale media
De grote probleemgevallen zijn de apps voor sociale media. Facebook is in dat opzicht zelfs het grootste probleem. Maar ook Tiktok en Snapchat hebben een grote invloed op je telefoon. De belangrijkste reden daarvoor is dat deze apps voortdurend achtergrondactiviteit vertonen. Dat betekent dus dat ze zelfs bezig zijn wanneer je er niets mee doet. Ze zoeken bijvoorbeeld naar updates of naar meldingen waar een pushbericht van gemaakt moet worden. Daardoor vragen ze veel van je geheugen en veel van je batterij.
De content van de apps
Een andere reden waarom de apps meer en meer van je smartphone vragen is dat de content door de jaren heen is veranderd. De nadruk is meer en meer op video komen te liggen. Dat geldt niet alleen voor de posts van de mensen die je volgt. Ook advertenties vragen steeds meer van je telefoon. De content moet geladen worden en daar is werkgeheugen van je smartphone voor nodig. Waardoor je snelheid dus flink moet lijden. Stel je voor dat je meerdere apps gebruikt, dan vragen die dat dus allemaal van je telefoon en houd je niets over. Dit is dan ook de voornaamste reden voor het verlies van snelheid.
Het benutten van GPS
Apps zijn door de jaren heen ook meer en meer afhankelijk geworden van je locatie. Daarom willen ze allemaal je GPS-gegevens gebruiken. Ook hiervoor geldt dat de apps dit ook doen op het moment dat je er helemaal geen gebruik van maakt. Dit vreet je snelheid op, maar zorgt ook dat je batterij veel sneller op raakt. Dit is vooral het geval wanneer je Snapchat op je telefoon hebt staan. Snapchat, Facebook en Tiktok laten je ook nog eens video’s opnemen en uploaden. Ook dat is natuurlijk niet mogelijk zonder geheugen in te leveren.
Stop met de apps
Er is geen oplossing om de apps minder batterij en geheugen te laten verbruiken. De enige manier waarop je dat kan doen is door geheel te stoppen met de apps. Je moet ze van je smartphone verwijderen. Doe dit ook met aanverwante apps zoals Messenger. Natuurlijk is het dan wat minder gemakkelijk om je sociale media te gebruiken als je onderweg bent. Dat kan je dan bijvoorbeeld alleen nog met een tablet doen. Aan de andere kant kan je wel op vrijwel alle andere vlakken veel meer uit je smartphone halen. Wanneer je het zo bekijkt, dan levert het je dus ook wel veel op.