Online Reputatiemanagement wordt steeds belangrijker. Het opbouwen van een goede reputatie kost vaak jaren. Deze reputatie is binnen enkele minuten af te breken door negatieve publicitiet op het internet. Met Online Reputatiemanagement kunt u niet alleen  uw online reputatie opbouwen en monitoren, maar ook repareren.

Online reputatiemanagement is anno 2013 erg belangrijk voor uw imago. Internet is overal. Op computers, tablets en op mobiele telefoons. Het internet biedt ons veel kansen. Tegelijkertijd biedt het ook een aantal bedreigingen. Internet maakt het mogelijk om gemakkelijk en snel negatieve publicaties te plaatsen. Hierdoor loopt uw reputatie risico’s. 

Effecten van negatieve berichtgeving

Ontdekken dat er negatieve berichten over u of uw bedrijf geplaatst worden, is erg vervelend. Negatieve berichten kunnen namelijk een grote invloed hebben op uw reputatie. Volgens onderzoek vindt 29% van de conversaties over bedrijven of personen op het internet plaats. Deze vorm van mond-tot-mond reclame wordt online 'word of mouth' genoemd. Online word of mouth is de online uitwisseling van informatie tussen consumenten. De stem van consumenten weegt heden ten dage erg zwaar. 74% van de mensen kiest immers voor een bedrijf waarvan de meningen van anderen online gedeeld zijn. Eén negatief bericht kan uw opgebouwde reputatie volledig ruïneren. In sommige gevallen zelfs onterecht. Een slechte reputatie kan namelijk zorgen voor daling in verkopen, daling in het aantal goede werknemers en zelfs rechtszaken. 

Managen van uw online reputatie

Het belang van een goede reputatie is erg groot. Gelukkig kunt u hier iets aan doen. Bij online reputatiemanagement zijn er een aantal dingen belangrijk. U kunt op de volgende manieren werken aan uw reputatie:

  • Blijf altijd op de hoogte van alles. Dit kunt u doen door te kijken naar de zoekresultaten van uw bedrijf. Op deze manier kunt u snel en gemakkelijk negatieve berichten monitoren. Vul uw bedrijfsnaam in bij zoekmachines en zie wat er over u gezegd wordt.
  • Plaats positieve en leuke berichten op social media sites, blogs of uw eigen website. Op deze manier bent u zelf bezig met het actief opbouwen van een goede reputatie. Plaats bijvoorbeeld elke week een nieuwsbericht en link vanuit de diverse social media hiernaar toe, dit komt u organische positie ook ten goede.
  • Reageer op positieve berichten van andere mensen. Hierdoor kunt u de mensen belonen die andere consumenten positief beïnvloeden met hun berichten. Dit heeft weer een positieve uitwerking voor u in de toekomst.
  • Wanneer er negatieve berichten over het internet zijn verspreid, kunt u een gespecialiseerd bureau inschakelen. Deze bureaus zorgen ervoor dat de zoekmachines opgeschoond worden. Negatieve berichten krijgen lagere posities en positieve en neutrale berichten krijgen hogere posities in de resultaten van zoekmachines.
  • Een andere aanpak, waarmee voorzichtigheid is geboden, is het vragen om verwijdering van het negatieve bericht. Pas hiermee op, het vragen om verwijdering zou ook kunnen leiden tot extra negatieve berichten. Deze aanpak kan wel gebruikt worden wanneer er op een neutraal of positief bericht negatief gereageerd wordt.

Online Reputatiemanagement is een doorlopend proces

Online reputatiemanagement is een eindeloos proces. Er moet voortdurend gemonitord worden wat mensen over u of uw bedrijf zeggen. Zoekresultaten en sociale netwerken moeten steeds bekeken worden. Op deze manier kan er snel ingespeeld worden op eventuele positieve of negatieve publicaties. Er gaat veel energie in online reputatiemanagement zitten. Desondanks is het wellicht het belangrijkste element van uw marketingstrategie. 

http://www.internetiq.nl/internet-marketing-diensten/online-reputatiemanagement/
http://www.internetiq.nl/nieuws/een-onmisbare-schakel-online-reputatie-management/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in