De meeste mensen die zich veel met social media bezighouden, vinden dat het een levensstijl is in plaats van een verslaving. Het Engelse bedrijf Intersperience heeft hier onderzoek naar laten doen, de testresultaten geven aan dat social media wel verslavend is.

Tijdens het onderzoek hebben duizend fervente gebruikers van social media vierentwintig uur lang geen gebruik mogen maken van onder meer Facebook, Hyves, MSN en Twitter. Tijdens de onthouding kreeg meer dan de helft afkickverschijnselen, die vergelijkbaar zijn met de afkickverschijnselen als bij het stoppen met roken of drinken. De meeste deelnemers aan het onderzoek werden zeer onrustig, duizelig, angstig en voelden zich erg eenzaam.

Verslaafd aan social media

De Amerikaanse professor Paul Zak is een specialist op het gebied van neurologie en heeft tijdens een onderzoek in 2010 geconstateerd dat het gebruik van social media het oxytocinegehalte in het lichaam verhoogt. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het hormoon een grote rol speelt bij het ontstaan van een hechte band tussen moeder en kind en bij relaties. Men krijgt door een hoog oxytocinegehalte een gevoel van vertrouwen, erkenning en verbondenheid.

Door veelvuldig gebruik van social media wordt er veel oxytocine aangemaakt. Op het moment dat je niet met social media bezig bent, blijven de hersenen er om vragen, waardoor je er aan toe moet geven. Het is net als bij rokers die hun laatste sigaret hebben gerookt, die moeten zo snel mogelijk een nieuw pakje halen, omdat ze anders heel onrustig worden. Door de gewenning aan nicotine heeft je lichaam continue nicotine nodig. 

Met het onderzoek heeft professor Zak speculaties van andere onderzoekers weggenomen. Veel onderzoekers dachten namelijk dat de afkickverschijnselen te maken hadden met het Fear of Missing Out-effect. Het Fear of Missing Out-effect is de angst om iets te missen.

Het gevaar van social media

Face tot face contacten worden door het gebruik van social media steeds minder, omdat de behoefte aan vertrouwen, erkenning en verbondenheid door social media bevredigd wordt. Veel onderzoekers betwijfelen of een verslaving aan social media een gevaar is voor de gezondheid. Oververmoeidheid zou volgens hen het enige gevaar zijn.

www.spitsnieuws.nl
www.socialned.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in