Een stofzuiger is een huishoudelijk apparaat dat, zoals de naam al zegt, stof opzuigt. Met behulp van een motortje in het apparaat kan het stof via een slang worden opgezogen en belandt het in de stofzuigerzak. Als deze vol is moet deze worden geleegd en worden vervangen door een nieuwe.

Geschiedenis

In 1901 is de eerste stofzuiger een feit. De Engelse ingenieur Hubert Cedril vindt hem uit en de stofzuiger werkt op een benzinemotor. In Nederland heeft niemand op dat moment ooit van een stofzuiger gehoort. Vóór de uitvinding van de stofzuiger vondt er ieder jaar een grote schoonmaak plaats. Alle meubels werden dan uit huis gezet en alles werd grondig schoongemaakt met bezems, mattenkloppers en een goed sopje. Het duurt echter nog tot aan de jaren ’20 en ’30 totdat ook in Nederland de stofzuiger kan worden gebruikt.

Ene H.C. Booth ziet tijdens een demonstratie dat een stofzuiger een tapijt reinigt door het weg te blazen met lucht. Het lijkt hem handiger als het apparaat de lucht en het vuil opzuigt. Het voordeel hiervan is dat het vuil niet hoeft worden opgeveegt en er is geen last van stofwolken. Na enig getest komt in 1906 de eerste stofzuiger op de markt. Een jaar later wordt de rechtopstaande elektrische stofzuiger door de Amerikaan William Hoover bedacht.

De eerste stofzuiger van Booth maakt enorm veel herrie en is zo groot dat hij niet in huis past. Het grote ding staat daarom buiten en heeft vier slangen van elk 25 meter lang. Hiermee kan ‘gemakkelijk’ worden gezogen. De straten staan vol met apparaten en ze veroorzaken veel opstoppingen. Door het lawaai schrikken paarden en iedere dag wordt Booth gezien als de boosdoener van de herrie.

De stofzuiger van William Hoover werd steeds lichter, van vijftig kilo naar twintig kilo. Omdat zijn stofzuiger in het begin nog niet goed werd verkocht besloot hij demonstraties te gaan geven bij mensen thuis. Er werden aan het begin van de twitntigste eeuw zogenoemde stofzuigerfeestjes georganiseerd door rijkere dames. Mannen in uniform kwamen het huis schoonmaken terwijl de dames konden bijkletsen.

Werking

Er is aan de buitenkant veel veranderd aan de stofzuiger sinds het eerste exemplaar op de markt kwam. De werking van een stofzuiger is echter hetzelfde gebleven.

In de stofzuiger zit een elektromotor die een waaier aandrijft. Aan een kant wordt lucht aangezogen en aan de andere kant wordt de lucht er weer uitgeperst. Het stof wordt opgevangen met een filter en een stofzak. De gereinigde lucht komt er aan de andere kant van de stofzuiger weer uit.

Robotzuiger

Een Engelse stofzuigerfabrikant heeft een robot ontwikkeld die de vloer kan schoonmaken. Met behulp van drie computers en vijf sensoren wordt ervoor gezorgd dat alles schoon wordt gemaakt en dat er niets wordt overgeslagen. Ook helpen de sensoren dat de zuiger niet tegen meubels, kinderen en andere obstakels opbotst. Er hangt echter wel een duur prijskaartje aan deze robotzuiger: meer dan 4000 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in