Rome is de hoofdstad van Italië en heeft 3,8 miljoen inwoners. De stad ligt aan rivier de Tiber en heeft veel oude gebouwen, waaronder het Colosseum.

Geschiedenis

Rome is al meer dan 2700 jaar oud. De echte datum voor het ontstaan is 21 april 752 voor Christus. Het ontstaan van Rome kent een lang verhaal:

Er waren eens twee tweelingbroers, Remus en Romulus. Het waren kinderen van God en Mars. De slechte koning liet ze achter aan de oever van de rivier de Tiber toen ze nog baby's waren. Een wolvin deed alsof ze de moeder was van de tweeling en liet ze melk bij haar drinken. Een herder nam de kinderen mee en zorgde voor ze. Toen ze ouder waren besloten ze een stad te bouwen. Deze kwam op de heuvel Palatinus bij de Tiber. De broers kregen ruzie en bij een gevecht doodde Romulus Remus. Toen werd Romulus de eerste koning van Rome.

Eigenlijk waren het de Etrusken die begonnen met het bouwen van Rome. Ze kwamen uit een plek die nu Toscane heet. Dat ligt ten noorden van Rome. De Etrusken versloegen de bevolking die op de heuvels bij de Tiber leefde. Tussen twee heuvels legden ze land droog en maakten daar een marktplaats. Ze bouwden ook stadsmuren en tempels.

In 509 voor Christus versloegen de Romeinen ze en namen de stad over. Er kwamen toen veel handelaren en reizigers naar Rome omdat dit een goede plaats was om de rivier over te steken. In plaats van een klein stadje groeide Rome uit tot een machtige stad. De Romeinen bouwden tempels voor de Romeinse goden, een groot marktplein (Forum) en een enorme sporthal (Colosseum). Het doel van de Romeinen was om één groot rijk te creëren. Veel resten van oude gebouwen, zoals het Colosseum, zijn nog te bezichtigen.

Het Vaticaan

Paus Paulus XI kreeg in 1929 een kleine staat, het Vaticaan, van de Italiaanse leider Mussolini. Het Vaticaan is de kleinste staat ter wereld, minder dan een halve vierkante kilometer. Het staatje ligt midden in de stad Rome. Dit Vaticaan is het machtigste centrum voor de Rooms-katholieke kerk. Er wonen ongeveer 500 mensen in het Vaticaan. Ondanks dat het zo’n klein staatje is, heeft het wel een bank, postkantoor en treinstation. De bank wordt ‘il Banco Delio Spirito Santo’ genoemd en dat betekent

"De bank van de Heilige Geest." Het Vaticaan heeft ook een eigen krant. Deze heet L'Osservatore Romano. Daarnaast is er ook een radiostation. Dit was het eerste radiostation van de hele wereld. Het paleis van het Vaticaan is het grootste gebouw van Vaticaanstad. Er zijn ongeveer 1400 zalen, kapellen en kamers in het paleis. Slechts enkele kamers worden door de paus en zijn staf gebruikt. Ze leven en werken hierin. De andere kamers worden gebruikt voor musea en de bibliotheek.

De Paus

De eerste paus van Rome was Sint Petrus. De paus is tegenwoordig het hoofd van de katholieke kerk. In het Vaticaan woont hij met zijn huishouding. Voor miljoenen mensen op de hele wereld is de paus hun geestelijke leider.

De bisschoppen dragen zorg voor een groep kerken en hun congregaties (dat zijn de mensen die een bepaalde kerk bezoeken). De bisschoppen worden gekozen door de paus.

Urbi et Orbi

De paus staat elke zondag voor het venster van het Vaticaan om de mensen op het Sint-Pietersplein toe te spreken. Hij houdt dan een korte toespraak. Alleen met Kerstmis en met Pasen zegent de paus heel de katholieke kerk. Zijn boodschap wordt dan overal op de wereld uitgezonden op radio en televisie. Deze zogenoemde Paaszegen wordt ‘Urbi et Orbi’ genoemd. Dat betekent "voor de stad en voor de wereld". De naam is geschreven in het Latijn. Deze taal werd door de oude Romeinen gesproken. Het Latijn is de traditionele taal van de katholieke kerk, maar de paus spreekt de zegen in verschillende talen uit.

Een nieuwe paus

Als er een paus dood gaat wordt er een nieuwe paus door de kardinalen gekozen. Dit stemmen duurt 15 tot 20 dagen. Per dag wordt er twee keer gestemd. Na elke keer dat er gestemd is ziet men buiten aan de kleur van de rook of er een nieuwe paus is. Als er zwarte rook is betekend dit dat er nog geen paus, als de rook wit is, is er een nieuwe paus gekozen. In 2005 duurde het stemmen drie dagen. De nieuwe paus is een Duitser. Hij heet Ratzinger, maar hij noemt zich Paus Benedictus XVI.

Kunst Van Rome

In Rome staan schitterende gebouwen en kunstwerken. De eerste mensen die in Rome bouwden maakten de gebouwen na van de Grieken. Etruskische bouwers versierden Romeinse huizen met terracotta beelden en muurschilderingen. Terracotta is aardewerk gemaakt van klei en zand. De bouwwerken van Rome groeiden als het ware met Rome mee. Rome werd groter en de gebouwen ook. De mensen versierden steeds meer hun huizen.

Veel keizers lieten grote paleizen en bruggen in Rome bouwen. Julius Caesar (een Romeinse keizer) had veel plannen voor gebouwen aan het Forum. Hij stierf in 44 voor Christus. Zijn plannen werden toch uitgevoerd door keizer Augustus.

In 64 na Christus werden veel gebouwen en kunstwerken in Rome verwoest door een brand. Keizer Nero gaf de christenen de schuld van de brand en bouwde voor zichzelf een groot huis. Aan de voorkant was het helemaal goud en bij de voordeur stond een groot beeld van hem zelf. Hij noemde het huis ‘Domus Aurea’. Dat betekent het ‘Gouden Huis’.

Diocletianus liet enkele badhuizen in Rome bouwen. Zo groot dat er wel 3000 mensen in konden. Mensen gingen naar badhuizen om te kletsen met vrienden en kennissen. In de badhuizen waren winkels, galeries en bibliotheken.

Christelijke kunst

Na 380 na Christus werd Rome een christelijke stad. Kunstenaars in die tijd schilderden het leven van Jezus en de heiligen uit verhalen van de bijbel. Ze beeldden Jezus dan uit als herder met een lam over zijn schouder. Hij had dan vaak een Romeinse tuniek aan. Dat is een kledingstuk zonder mouwen.

Michelangelo

De Christelijke kerk werd steeds machtiger en rijker. De kerken die de pausen als opdracht gaven om te bouwen werden versierd door kunstenaars. Paus Julius II wilde in 1508 dat kunstenaar Michelangelo Buonarotti het plafond van de Sixtijnse Kapel in het paleis van het Vaticaan versierde. Hij schilderde Adam en Eva, de Ark van Noach, en David en Goliath. Hij deed 4 jaar over dit werk. Hij ontwierp ook de koepel van de Sint-Pieterskerk. Hij was ook beeldhouwer. Het beroemde beeld van Maria met de dode Jezus in haar arm en wordt de Piëta genoemd.

Bernini

Gianlorenzo Bernini was een andere belangrijke kunstenaar in Rome. Hij maakte beelden voor graven van enkele pausen. Ook maakte hij heel mooie ontwerpen voor fonteinen. Waarschijnlijk was hij de eerste kunstenaar die stromend water gebruikte als een belangrijk onderdeel van zijn beeldhouwwerken. Ook heeft hij de beroemde fontein ‘Fontana dei quattro fiumi’ ontworpen In het Nederlands betekend dit ‘Fontein der vier stromen’.

Moderne kunst

De katholieke kerk vraagt nog steeds kunstenaars om schilderingen en beelden te maken. Het Vaticaans museum heeft een speciale kamer waarin enkele moderne kunstwerken staan. Daar staan onder andere kunstwerken van Mark Chagall, Pablo Picasso en Edvard Munch.

Mooie plekjes in Rome

Piazza del Popolo

Het plein Piazza del popolo  ligt aan de voet van het park Villa Borghese in Rome. Er staan twee kerken aan het plein. Deze staan gescheiden door een straat. De Santa Maria dei Miracoli en de Santa Maria di Montesanto. De ontwerper van het plein heeft ook het Sint Pietersplein in Rome ontworpen.

Trevi Fontein

De Trevi Fontein is de bekendste en grootste fontein van Rome. Hij is ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. De fontein staat op het plein Piazza di Trevi. De architect is Nicola Salvi.

Pantheon

Het Pantheon is een tempel die werd gebouwd tussen 118 en 125 na Christus. ‘Pan’ betekent ‘alle’ en ‘theon’ betekent ‘goden’. Pantheon betekent dus ‘alle goden’.

Gesù

Een kerk in Rome is de Santissima Nome di Gesù. De naam betekent: ‘De meest heilige naam van Jezus’. Deze kerk is in de 16e eeuw gebouwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in