Portugese onderzoekers ontwikkelen een intelligente armband om koorts te meten bij baby's. De armband werkt zonder batterijtjes en krijgt een andere kleur zodra de baby een temperatuur van 38,0 graden Celsius bereikt. Dezelfde nieuwe technologie kan worden ingezet om de kwaliteit van bevroren voedsel en wijn weer te geven. Eventuele overige toepassingsmogelijkheden worden bestudeerd.
Nieuwe technologie
Een Portugees onderzoeksteam, verbonden aan de departementen Scheikunde en Chemische Technologie van de Universiteit van Coimbra, werkt momenteel aan een nieuwe technologie die zal worden gebruikt om een zogenaamde intelligente armband te vervaardigen. Het beoogde doel is dat de armband de temperatuur van een baby kan controleren en hiermee ouders en verzorgers kan helpen in hun zorgtaken.
Prototype armband
Het onderzoek bevindt zich in de laatste testfase (februari 2013) en de onderzoekers richten zich op het produceren van een prototype (een eerste model) om te kunnen presenteren aan de industrie.
Temperatuurgevoelig
Het onderzoeksteam is in 2011 van start gegaan met het ontwikkelen van systemen van intelligente polymeren die reageren op temperatuur. Een polymeer (Grieks: poly is veel en meros is deel) is een molecuul dat bestaat uit een sequentie van meerdere identieke of soortgelijke delen die aan elkaar zijn gekoppeld. Volgens de betreffende projectcoördinator, Filipe Antunes, is er gekozen voor twee basis polymeren en is het geheel zodanig bewerkt dat het systeem temperatuurgevoelig is geworden. Er is hier gebruik gemaakt van het feit dat er moleculen zijn die “goed” met elkaar omgaan en andere die elkaar “haten”.
Intelligente armband
Het team zal de nieuwe technologie plaatsen in een discreet design armbandje. Men werkt aan een ontwerp dat zal bestaan uit twee delen. Het buitenste deel is ongevoelig voor temperatuur en het binnenste deel heeft een reservoir dat van kleur zal veranderen bij 38,0 graden Celsius.
Koorts bij baby´s
Volgens een, bij dit onderzoek betrokken, kinderarts kan de normale temperatuur van de huid van een baby variëren van 35,0 graden Celsius tot 37,8 graden Celsius. Vanaf 38,0 graden Celsius spreken we van koorts.
Drie voordelen van de temperatuurgevoelige armband
Er zijn een aantal duidelijke voordelen te benoemen. Een simpele kleurverandering is een uiterst makkelijke waarschuwing voor ouders en verzorgers dat er sprake is van koorts. Een tweede voordeel is dat de armband zal werken zonder gebruik van batterijtjes. Een derde voordeel is dat alle gebruikte materialen volledig biocompatibel zijn, waardoor een maximale veiligheid gegarandeerd kan worden. Volgens de Faculteit Wetenschap en Technologie van de Universiteit van Coimbra (FCTUC) kunnen de producten geen enkele vorm van schade veroorzaken voor de baby. Zelfs niet als, om wat voor reden dan ook, het reservoir zou scheuren.
Andere toepassingen
Slimme verpakkingen
Het onderzoeksteam wil bovenstaande technologie ook gaan gebruiken bij de verpakkingen van bevroren voedsel en wijn. Op deze manier zal de consument geïnformeerd kunnen worden of de producten op de juiste temperatuur bewaard zijn en of de producten geschikt zijn voor consumptie. Het gebruik van deze technologie op (de verpakking van) bevroren etenswaren geeft de consument inzicht in de geschiedenis van temperaturen die toegepast zijn om de betreffende producten te bewaren. Volgens de projectcoördinator, Filipe Antunes, werken de onderzoekers inmiddels samen met een bedrijf dat geïnteresseerd is in dit soort slimme verpakking.
Overige mogelijkheden
Uitbreiding van deze technologie naar andere toepassingsmogelijkheden is één van de aandachtspunten van het onderzoeksteam.
http://www.uc.pt/iii/novidades/20130102/12-02-2013
http://nl.wikipedia.org/wiki/Polymeer