Elke dierlijke cel is in de basis op dezelfde wijze opgebouwd. Deze verschilt echter wezenlijk van een plantaardige cel en beschikt zodoende dus ook over andere organellen (onderdelen in een cel die ieder een gespecialiseerde functie hebben). In onderstaande tekst zal kort uitgelegd worden hoe een dierlijke cel is opgebouwd, welke organellen aanwezig zijn en wat de functie is van deze organellen in een dierlijke cel.

Een dierlijke cel is opgebouwd uit verschillende organellen. Ieder organel heeft zijn eigen functie in de cel en zorgt er samen met de andere organellen voor dat de cel optimaal kan functioneren. Cellen kunnen worden beschouwd als de bouwstenen van organen en weefsels.

Onderstaande tekst zal kort ingaan op de functie van de belangrijkste organellen, organellen met een minder belangrijke functie zijn voor het overzicht bewust achterwege gelaten.

Celkern

In de celkern van een cel ligt het DNA opgeslagen. In dit DNA bevindt zich de erfelijke informatie die nodig is bij het functioneren van de cel en het organisme.

De celkern is omgeven door een kernmembraan dat ervoor zorgt dat de inhoud van de celkern ook daadwerkelijk daar blijft. In het kernmembraan bevinden zich kernporiën die uitwisseling van stoffen en mRNA tussen de kern en de rest van de cel mogelijk maakt. Dit mRNA is een kopie van het DNA dat de celkern verlaat om in de ribosomen vertaald te worden naar eiwitten.

Celmembraan

Het celmembraan bestaat uit twee lagen fosfolipiden waarvan de hydrofiele (houden van water) staarten naar elkaar toe liggen en de hydrofobe (houden niet van water) kopen van elkaar afliggen. Vanwege deze bouw kunnen niet alle moleculen zomaar de cel in en uit. Het celmembraan heeft zodoende een beschermende functie en zorgt ervoor dat de cel bij elkaar blijft.

Cytoplasma

het cytoplasma is het vloeistof in de cel waarin alle organellen liggen. Het dient als oplosmiddel voor onder andere eiwitten, mineralen en suikers. Ook vormt het een beschermde omgeving voor de binnenkant van de cel.

Ribosomen

Ribosomen zijn organellen die ‘’in opdracht van’’ het mRNA eiwitten produceren. Ribosomen bevinden zich zowel los in de cel als in het ruwe endoplasmatisch reticulum. De eiwitten die in het ruwe endoplasmatisch reticulum worden geproduceerd zijn bestemd om een functie uit te voeren buiten de cel of als onderdeel van het celmembraan. Het eiwit dat door een ribosoom wordt geproduceerd dat los in de cel ligt maakt eiwitten die nodig zijn voor het functioneren van de cel zelf.

Endoplasmatisch reticulum

Het endoplasmatisch reticulum (vaak afgekort tot ER) is opgedeeld in twee delen. Namelijk het ruwe endoplasmatisch reticulum en het gladde endoplasmatisch reticulum.

In het ruwe endoplasmatisch reticulum zijn ribosomen aanwezig, zodoende worden er in het ruwe endoplasmatisch reticulum eiwitten geproduceerd. Ook zorgt dit deel van het endoplasmatisch reticulum voor het transport van stoffen in de cel en verzamelt het eiwitten dat vervolgens naar het golgi apparaat worden vervoerd. De eiwitten die in het endoplasmatisch reticulum worden geproduceerd zijn bedoeld als bouwstof voor het celmembraan of als eiwit die buiten de cel een functie heeft.

In het gladde endoplasmatisch reticulum  worden stoffen vanuit het ruwe ER vervoert naar het golgi-apparaat. Ook slaat het gladde ER calciumionen op, heeft het een rol in het produceren van lipiden (vetten) en fosfolipiden (vetten met een fosfaatgroep), assisteert het in de productie van steroïde hormonen en zorgt het voor ontgifting van de cel. Het gladde ER komt zodoende goed ontwikkeld voor in het bijnierschors de urineproductie plaatsvindt.

Mitochondrium

Het mitochondrium kan worden gezien als de ‘’energiefabriek’’ van een cel. In dit organel wordt de energie geproduceerd die nodig is voor het functioneren van het organisme.

Golgi-apparaat

In het golgi-apparaat worden de producten die afkomstig zijn van het endoplasmatisch reticulum omgebouwd, bewerkt en opgeslagen om later naar andere bestemmingen te worden vervoert.

Lysosomen

Een lysosoom is een blaasje in de cel dat enzymen bevat die afvalstoffen afbreekt zodat deze producten kunnen worden hergebruikt of veilig kunnen worden uitgescheiden.

www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i001404.html
www.youtube.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in