We praten wat af. Dat was zo en dat zal altijd zo blijven. Alleen de manier waarop wij praten, danwel informatie verschaffen is in de loop der eeuwen zo veranderd dat er in een korte samenvatting maar een minimale indruk van gegeven kan worden. Het begon met de tamtam…. 

Hoort zegt het voort

Elkaar informeren is overal in de wereld nodig. Waar mensen ver uit elkaar woonden kwam er onder andere de tamtam als vroege voorbode van de telefoon aan te pas. Men kon er over kilometers afstand signalen mee verzenden. Zo werd het woord vervangen door een instrument. Een tamtam is een gonggelijkend slaginstrument. In de meest primitieve vorm hangt de tamtam in een frame en wordt deze bespeeld met een knuppel. En, voor de stripliefhebbers: het instrument komt ook voor in een strip van Suske en Wiske genaamd "De tamtamkloppers". De tamtam die oorspronkleijk uit Afrika komt is naast een medium met een muzikale funktie ook medium om informatie te verspreiden. Veel West-afrikaanse talen zijn tonaal. Dit betekent dat niet alleen letterklanken betekenis hebben, maar ook hoge, lage, stijgende en dalende geluiden geven een boodschap door. Mensen herkenden bepaalde woorden wanneer met verschillende instrumenten tonen werden gemaakt.
Lang na de tamtam werden mededelingen van de koning op het dorpsplein door een bode voorgelezen aan het volk. Later werd deze manier van informatieverspreiding vervangen door de krant. Nadelig hieraan was dat een actuele gebeurtenis niet direct aan de belanghebbenden medegedeeld kon worden. Een bericht was altijd min of meer oud als het de ontvanger onder ogen kwam.

De kabelverbinding en de telefoon

In 1876 werd de eerste officiële telefoon door Alexander Graham Bell geïntroduceerd. Hij werd uiteraard niet veel verkocht daar maar een enkeling zich dit veroorloven kon en er dus haast niemand was om op te bellen. De geluidstrillingen van de stem werden omgezet in electrische trillingen en getransporteerd door koperkabels die aanvankelijk hoog aan palen opgehangen werden. In een nog kleine centrale werd de verbinding naar de gekozen abonnee gelegd.

Modern draadloos communiceren

in 1988 kwam de eerste draadloze telefoon (GSM) op de markt. Het toestel heeft bijna iedereen -ook in Afrika- op zak en vervangt inmiddels menig vaste aansluiting. Thans is de draadloze communicatie vrijwel maatschappijbreed grotendeels door het internet vervangen. Er wordt veel 'tamtam' over gemaakt, doch in een andere betekenis van het woord dan hierboven. Het gaat in dit geval namelijk om: ophef, doch dat is een ander verhaal…..

http://tamtam.nl
http://mediatheek.thinkquest..nl/trommels.html
http://electronica.infonu.nl/geschiedenis_de_telefoon.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in