E-readers worden steeds populairder in Nederland. Ze worden als alternatief aangeboden voor ‘gewone’ boeken van papier. Wat zijn de voor- en nadelen van de e-reader?
De nadelen
Zoals elk nieuwe gadget heeft de e-reader niet alleen fans, maar ook tegenstanders. Boeken lezen niet lekker van een scherm, het gevoel van papier is weg, het is geen echt boek, een e-reader is duur… Dit zijn de meest gehoorde bezwaren over de e-reader. Ze komen vooral van mensen die geen ervaring hebben met e-readers, want de meeste digitale lezers zijn het erover eens dat een e-reader erg fijn en handig is. Hieronder zijn een aantal voordelen van de e-reader op een rijtje gezet:
De voordelen
- Ten eerste weegt een e-reader minder dan een boek. De lezer zal dus geen polsklachten krijgen van die dikke pillen die hij altijd leest. Op vakantie is er extra ruimte in de koffer om souvenirs mee te nemen, want de digitale lezer hoeft geen boeken meer mee te nemen op vakantie.
- Op een e-reader passen minimaal 350 boeken en met extra geheugenkaartjes kan dit aantal aanzienlijk uitgebreid worden, dus de fanatieke lezer zit nooit zonder leesvoer.
- De batterij gaat tot wel 7000 bladzijden mee, dus digitale lezers kunnen meerdere boeken lezen zonder de e-reader te hoeven opladen. Ideaal voor op vakantie, waar niet altijd een computer in de buurt is.
- Natuurlijk is de e-reader ook geschikt buiten vakantietijd. Hij is zo klein dat hij makkelijk in een handtas past, dus wachten op de bus was nog nooit zo leuk!
- Dat de e-reader weinig ruimte inneemt, is ook handig voor mensen die klein wonen. Zij hoeven geen ruimte op te geven voor een boekenkast, maar kunnen hun woonruimte voor andere noodzakelijke dingen gebruiken.
- Het aanbod digitale boeken wordt steeds groter. Gratis boeken kunnen worden gedownload op sites zoals bol.com, gutenberg.org, manybooks.net en bookboon.com. Dit varieert van Engelse klassiekers van Jane Austen tot non-fictie. Daarnaast zijn vrijwel alle boeken die tegenwoordig worden uitgegeven ook als digitaal boek beschikbaar. Hiervoor betaalt u wel, maar het digitale boek is altijd goedkoper dan de papieren versie. Ook kunt u digitale boeken lenen in de bieb: deze zijn gratis of voor een klein bedrag te downloaden voor een paar dagen of weken.
- Voor de oudere lezer is het prettig dat de leesbril niet meer nodig is; hij kan de gewenste lettergrootte zelf instellen. De meeste e-readers hebben ongeveer acht standen, variërend van heel klein tot heel erg groot.
- Daarnaast maken de meeste e-readers gebruik van speciale eInk-technologie, waardoor het scherm net lijkt op een papieren bladzijde. Omdat er geen licht uit het scherm komt zoals bij een computer, is het ook niet slecht voor de ogen. Door deze technologie is de e-reader heel geschikt om buiten mee in de zon te zitten, want net als met echt papier worden de letters juist beter leesbaar naarmate er meer licht is.
- E-readers zijn erg gebruikersvriendelijk. Sommige modellen hebben touchscreen, waarmee lezers snel en gemakkelijk door de menu’s kunnen navigeren. Andere modellen werken met knopjes. Iedere lezer kan dus zelf kiezen aan wat voor soort bediening hij de voorkeur geeft.
- Afhankelijk van het type e-reader is het ook mogelijk om muziek en luisterboeken af te spelen, waardoor het een multifunctioneel apparaat wordt. De duurdere modellen beschikken bovendien over woordenboeken en internet. Daarentegen kunnen lezers ook kiezen voor een simpelere (goedkopere) versie waarop alleen boeken gelezen kunnen worden, want daar is de e-reader tenslotte vooral voor bedoeld. Kortom, er is ontzettend veel keus: van simpel tot uitgebreid, van betaalbaar tot wat duurder. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider, want digitaal lezen heeft de toekomst. Zo is er voor ieder wat wils!