De tablet-PC zou wel eens de volgende grote hype kunnen zijn. Ook andere fabrikanten dan Apple knutselen naarstig aan hun concepten. Maar de introductie laat nog even op zich wachten vanwege de software. Het succes van de tablet-PC hangt immers af van het feit of er voor eindgebruikers voldoende bruikbare applicaties beschikbaar zijn.

"Tablet-PC"Apple iPad inspireerde concurrentie

Een dejà-vu-ervaring voor PC-fabrikanten: net als bij de invoering van netbooks twee jaar geleden zorgt een nieuwe categorie van digitale toestellen voor ophef. Destijds was het Asus met zijn Eee PC. Thans houdt de iPad van Apple de gemoederen in de branche bezig. Na verkoop van meer dan drie miljoen iPads willen bijna alle fabrikanten van PC's op de rijdende trein springen.

 

HP opteert voor dubbel besturingssysteem

PC-marktleider Hewlett-Packard volgt een tweesporenbeleid bij introductie van de nieuwe apparatenlijn: de Tablet PC "HP Slate" is zowel leverbaar met Windows 7 alsook met het besturingssysteem webOS van Palm. Hewlett-Packard heeft die in april 2010 voor $ 1,2 miljard overgenomen, nadat de in 2009 met het webOS besturingssysteem geïntroduceerde Smartphone Palm Pre ondanks goede kritieken de verkoopverwachtingen niet kon waarmaken.

Waarom twee verschillende besturingssystemen op één apparaat, zult u zich afvragen? Hewlett-Packard wil op die manier verschillende doelgroepen voor zijn Slate aanspreken. Als de Tablet PC ook in een zakelijke omgeving succesvol wil zijn, moet het besturingssysteem eenvoudig te integreren zijn in het bestaande IT-landschap, en dat wordt nu eenmaal gedomineerd door Windows. Voor commerciële gebruikers zal er dan ook naar verwachting in de herfst van 2010 een Slate met Windows 7 beschikbaar zijn. Voor een Slate met webOS, die zich dan meer richt op thuisgebruikers, is er nog geen exacte tijdsplanning.

Multitasking het uitgangspunt

De WebOS-software werd speciaal ontwikkeld voor apparaten met drukgevoelige schermen (touch screens). Evenals iOS van Apple dient ook WebOS als platform voor apps van de meest uiteenlopende aard. Uiteindelijk zijn het deze toepassingen die erover beslissen voor welke doeleinden een tablet-PC te gebruiken is. Het Apple-systeem heeft op het in een Linux-kern gevormd webOS voor, dat het al op voorhand geschikt is voor multitasking: meerdere toepassingen kunnen gelijktijdig worden gebruikt en de gebruiker kan vlot ertussen schakelen.

Multitasking en de vertrouwde PC-omgeving zijn de voordelen van Windows 7 die Microsoft absoluut tot een succes wil maken op de nieuwe tablet-computers. Een eerste aanzet met dit soort apparatuur kende ongeveer tien jaar geleden slechts een beperkte reikwijdte. Thans evenwel, willen volgens Microsoft meerdere fabrikanten met Windows 7 op de Tablet PC van start gaan.

Overigens, wat dacht u van de 35-dollar-tablet-PC zoals India die vanaf januari 2011 op de markt wil brengen?

USB-interface cruciaal

Naar verluidt staat de beslissing over het besturingssysteem bij netbookpionier Asus nog altijd open. De fabrikant uit Taiwan bereidt verschillende grote tablet-computers voor. Men bevindt zich in de ontwikkelfase en houdt ogen en oren open voor datgene wat gebruikers nodig hebben. Asus en anderen willen met hun modellen dáár beginnen waar de iPad van Apple de meeste kritiek ondervond, met name bij het ontbreken van een USB-interface om een printer of externe harde schijf aan te sluiten. Alle belangrijke aansluitmogelijkheden waardoor men gebruik kan maken van bestaande apparaten zoals camera's, printers, toetsenborden en televisie moeten gewoonweg beschikbaar zijn.

Tablet-PC grote uitdaging voor de markt

De Tablet PC wordt dus de volgende grote uitdaging in de concurrentiestrijd tussen Apple, Microsoft en Google. De zoekmachine-aanbieder verkeert met haar Android besturingssysteem voor de tablet ook in een goede uitgangspositie. Hoe heftig de iPad de branche door elkaar schudt, blijkt uit een analyse van Deutsche Bank, volgens welke Apple in de markt voor mobiele computers van de zevende naar de derde plaats springt, als men iPad en notebook samen in één verkooplade plaatst.
 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in