Ben je ook toe aan de aanschaf van een nieuwe keuken, lees dan hier hoe je een goede kwaliteitskeuken kunt kopen voor weinig geld.

""

Definitie keuken:

De betekenis van het woord keuken is letterlijk een ruimte of plaats waarin voedsel bereid wordt. Er zijn een aantal verschillende soorten keukens te onderscheiden zoals instellingskeukens, bedrijfskeukens, buitenkeukens, scheepskeukens (kombuis), particuliere keukens enzovoorts. In dit artikel worden verder alleen de particuliere binnekeukens behandeld. De particuliere binnenkeukens worden ingedeeld naar vorm en functie van de keuken. Qua vorm maken we een onderscheid in binnenkeukens die zich in een aparte afgescheiden ruimte van de woning bevinden en zogenaamde open en halfopen keukens. Qua functie worden de keukens die zich in een aparte afgescheiden ruimte bevinden onderverdeeld in keukens waar alleen voedsel wordt bereid en keukens waar het voedsel wordt bereid en ook wordt genuttigd. Voor de keukens waar alleen voedsel wordt bereid wordt geen aparte aanduiding gebruikt maar de keukens waar het voedsel wordt bereid en ook wordt genuttigd noemt men ook wel eetkeuken. Als we het in de spreektaal en advertenties over een keuken hebben bedoelen we echter alleen de keukenkastjes, keukenladenblokken het aanrecht en de apparatuur.

""

Keuken onderdelen:

De drie categorieën waar het niet onroerende deel van de keuken in wordt ingedeeld, de keukenkastjes, het aanrecht en de vaste keukenapparatuur, kunnen we per categorie nog verder specificeren. De keukenkastjes zijn kleine ruimtes (meestal 60 cm breed en 60 cm diep)  waarvan de linker- , de rechter- en de onderzijde meestal bestaan uit geperst materiaal bekleed met kunststof fineer eventueel voorzien van één of meer horizontale panelen, van vergelijkbaar materiaal, die als kastplanken dienstdoen. De bovenzijde is meestal open maar wordt meestal afgedekt met het aanrechtblad wat aan de bovenzijde de afdekking vormt van een aantal keukenkastjes. De voorzijde van de keukenkastjes wordt meestal afgesloten met beweegbare kastdeurtjes. De keukenladenblokken zijn net als de keukenkastjes kleine ruimtes (meestal 100 cm breed 60 cm diep) waarvan de linker- , de rechter- en de onderzijde meestal bestaan uit geperst materiaal bekleed met kunststof fineer afgedekt door het aanrechtblad maar dan voorzien van vernuftige mechanieken met daartussen beweegbare laden. Het aanrechtblad is normaalgesproken zo’n driemaal zo dik als de wanden van de kastjes en kan van verschillende materialen vervaardigd worden. In zowel de keukenkastjes en het aanrechtblad zijn uitsparingen aanwezig waar de spoelbak en de keukenapparatuur in geplaatst wordt. De vaste keukenapparatuur bestaat uit een aantal van of alle volgende apparaten. Een afzuigkap, een fornuis, een koffiezetapparaat, een inbouwkoelkast, een (kokend water) kraan, een kookplaat, een magnetron, een oven, een vaatwasser en een vriezer.

Stappenplan bij goedkope keuken kopen

Na deze korte inleiding over wat er in het dagelijks taalgebruik met een keuken wordt bedoeld volgt er een stappenplan van de manier waarop je de door jou gewenste keuken zo goedkoop mogelijk kan verkrijgen.

""

Stap 1 visualiseren

Om te beginnen is het verstandig om je keukenwensen te visualiseren. (Dit voorkomt dat de keukenverkopers met hun snelle 3D presentaties je een keuken opdringen die je eigenlijk diep in je hart niet zelf bedoelt hebt maar die je door je onkunde zelf nooit hebt weten te visualiseren.) Je kunt bijvoorbeeld naar je eigen idee zelf een 3D keuken maken met het gratis 3D programma http://sketchup.google.com/download/ maar je kunt met behulp van de 3D modellen zoekfunctie van Google Sketchup ook een keuken kiezen uit de honderden 3D keukens die andere mensen al gemaakt hebben.

Stap 2 inventariseren:

Maak na het visualiseren van de keuken vervolgens een lijstje met de exacte maten van de keukenopstelling en in een rekenblad (Excel sheet) een stuklijst van alle gewenste inbouwapparatuur.

""

Stap 3 prijsonderzoek

De volgende stap is het op internet zoeken van representatieve prijzen van het aanrechtblad en de keukenapparatuur. De kostprijs van de met kunststof fineer beklede geperste panelen waar de kasten en laden van een gemiddelde keuken van gemaakt zijn is over het algemeen maar een paar duizend euro en voor alle keukenhandelaren gelijk dus die hoef je niet op te zoeken.

Stap 4 Het verkrijgen van de laagste keuken prijs

Ga nu met je eigen 3D keukenpresentatie en je van prijzen voorzien stuklijst naar een aantal (bij voorkeur 3) gerenommeerde keukenzaken. Leg de 3D keukenpresentatie en je van prijzen voorzien stuklijst aan ze voor en zeg dat zij en twee concurrenten één maal een offerte mogen uitbrengen. De meeste keukenverkopers zullen onaangenaam verrast zijn maar je zeker hun aller-scherpste offerte doen toekomen. Vervolgens kun je met de verkoper met de aller-scherpste offerte de puntjes op de i zetten en tot de aankoop ""overgaan.

Bedankt voor het lezen van mijn artikel:

Graag lees ik je reactie, positief of negatief, ik waardeer elke reactie want daar leer ik zelf weer van. Vind je mijn artikel het lezen waard, stuur de link dan a.u.b. door naar je contacten. Ik wens je veel plezier met het lezen van mijn andere artikelen.

 M.vr.gr. Dik Laan

© Dik Laan 2011 (voor ieder gebruik van de tekst van dit artikel is toestemming nodig.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in