Medio 2011 zouden er strengere voorwaarden gesteld worden aan het verstrekken van een hypotheek. Dit is in samenspraak tussen het ministerie van Financiën, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond voor Verzekeraars. Per 1 augustus 2011 is het zover en zal de nieuwe gedragscode omtrent Hypothecaire Financieringen een feit zijn. Wie zich niet aan aan deze regels houdt, kan een hoge boete tegemoet zien.
Nieuwe regels hypotheek 2011
De nieuwe regels betreft het afsluiten van een hypotheek gaan per 1 augustus 2011 in. 110% van de marktwaarde van de woning is het maximale hypotheekbedrag wat u dan kunt lenen. Daarnaast mag het aflossingsvrije hypotheekdeel nog maar 50% bedragen en wordt de inkomensnorm beperkt. Toch blijft het volgens de heer de Jager, minister van Financiën, nog altijd mogelijk om de aanschafkosten van een huis inclusief kosten koper te financieren.
Hoeveel kan ik nog lenen?
De beslissing voor de aanvraag voor een hypotheek woningfinanciering mag niet willekeuring gebeuren, het dient traceerbaar te zijn. Verder is het uitgangspunt dat in uw geval de omstandigheden zodanig dienen te zijn dat u op financieel gebied de verplichtingen na kunt komen. De woonlastnormen worden bepalend voor hoe er op een verantwoorde manier en bij een bepaalde rentestand een lening afgesloten kan worden.
Voorbeeld
Bij een bruto inkomen van 30.000 euro en een rentestand van 5,5%, kunt u circa 130.000 euro lenen. Dit is dan 30 % van uw bruto inkomen.
Bij hogere inkomens vallen de toegestane percentages aan woonlasten hoger uit. Bij een korte rentevaste periode bestaat er de mogelijkheid dat u in bepaalde gevallen meer kunt lenen, dit heeft te maken met de rente die dan lager uitvalt. Om dit te voorkomen wordt er een berekening gemaakt met een toetsrente voor een rentevaste periode van 10 jaar.
Tweede hypotheek afsluiten
Bij het afsluiten van een tweede hypotheek blijft de 50% regel gelden. Dat wil zeggen als u de 50% al reeds heeft volbracht, de tweede hypotheek niet meer afslossingsvrij kan zijn. Deze hypotheek dient dan een bepaald aflossingsschema te hebben.
Vervroegd aflossen
Met de nieuwe regel mag u 10% boetevrij vervroegd aflossen. Het is dus niet zo dat u jaren kunt sparen. Kortom, als u in het vijfde jaar voor het eerst vervroegd aflost is 10% boetevrij en niet 50%. Over het meerdere betaald u een boete indien dit met de bank is overeengekomen.