Pinda's groeien niet aan bomen, maar in de grond. Een overzicht van de groei, de kweek op grotere schaal en waar pinda's allemaal in gebruikt worden.

Algemeen

De pinda valt onder de categorie peulvruchten, en dus niet onder de categorie van noten. Pinda's zijn dus gerelateerd aan erwten, bonen en linzen. De gezondheidsvoordelen van pinda's zijn daarom gelijk aan die van de zojuist genoemde peulvruchten; Ze zijn een goede bron van vitamine E, B3 (Niacine), B9 (foliumzuur), eiwit en antioxidanten zoals mangaan. Daarnaast zijn pinda's een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur die het lichaam gebruikt om serotonine aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Hoewel pinda's een hoog vetgehalte hebben beschikken ze over gezonde vetten welke van toegevoegde waarde zijn voor het hart. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van pinda's het risico op cardiovasculaire ziekten aanzienlijk verkleint.

 

 

De gezondheid van het hart

 

Pinda's zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Het enkelvoudige onverzadigde vet oleic zuur (omega 9) is ook terug te vinden in bijvoorbeeld olijfolie. Het eten van pinda's en pindakaas resulteert in een directe verlaging van LDL-cholesterol. Ook wel het 'slechte' cholesterol genoemd. Enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals in pinda's, zouden het risico op cardiovasculaire ziekten met 21% verminderen.

Geschiedenis

Mensen eten al duizenden jaren pinda’s. Ze zijn ontdekt door indianen. Zij kwamen erachter dat je de nootjes kon eten. Ze lieten de pinda’s in de zon drogen, en roosterden ze daarna boven het vuur. Zij hebben ook ontdekt dat uit een pindanootje een nieuwe pinda-plant kan groeien. Ontdekkingsreizigers namen de pinda’s van de indianen mee naar huis.

Groei

De pinda, ofwel aardnoot, groeit aan een eenjarige plant. De manier waarop pinda's groeien is heel bijzonder. Eerst groeit hij tot ongeveer 50 centimeter. Dan gaat hij bloeien. Hij krijgt kleine, gele bloemetjes. Uit elk bloemetje komt een steeltje. Die steeltjes buigen om en groeien dan de grond in. In de grond groeien aan elk steeltje 2 of 3 pindadoppen. In die pindadoppen zitten al pinda’s. Het duurt dan nog 2 maanden voor ze groot zijn. Zodra de plant boven de grond uitgebloeid is en afsterft zijn de pinda’s onder de grond rijp.

Oogst

Het oogsten van pinda's vindt plaats in twee stadia. Eerst wordt een machine gebruikt die de hoofdwortel van de plant scheidt door net onder de pindapeulen door te knippen. Dan tilt dezelfde machine de struik van de grond en schudt de struik. De machine draait de struik om en laat deze omgekeerd op de grond staan, zodat de pinda's langzaam kunnen drogen. Dit zal ongeveer 2-3 weken in beslag nemen.

Nadat de pinda's voldoende zijn gedroogd, worden ze gedorst. Hierbij worden de pindapeulen van de rest van de struik gescheiden.

Waar worden pinda's voor gebruikt? 

Als tussendoortje:

Borrelnootjes, chocopinda’s, suiker pinda’s

Worden verwerkt in:

Koek, gebak, pindasus, pindakaas.

In pinda’s zit veel vet of olie, hiervan wordt gemaakt: 

Zeep, zalf, shampoo, wasmiddel, lippenstift, verf, medicijnen.

Geen afval 

De dop van de pinda kun je niet eten, maar het is ook geen afval. Ze kunnen opnieuw worden gebruikt voor: 

Papier, openhaardblokken, kattenbakkorrels.

Vitaminen 

In pinda’s zitten 13 soorten vitaminen en 26 soorten mineralen.

Pinda-allergie

0,5% van de mensen in Nederland is allergisch voor pinda’s. Allergische reacties op pinda’s zijn bijvoorbeeld: 

  1. huidirritatie (rode plekken)
  2. loopneus
  3. ademhalingsmoeilijkheden
  4. hartproblemen

www.neva-masquerade.nl
www.afvallensnel.info

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in