Door het volgen van een passive dividendstrategie is het mogelijk het risico horend bij het beleggen in aandelen te verminderen

Het volgen van een passieve dividend strategie lijkt niet erg opwindend en zeker niet erg winstgevend. Schijn bedriegt echter. Als men zich richt op bedrijven met een lange historie van dividend betalingen is de winstgevendheid eigenlijk zo goed als zeker. Het mooie hieraan is dat de dividendbetalingen ieder jaar stijgen. Vaak verhogen de bedrijven hun dividend met een percentage ergens tussen de 7 en 12%. Bovendien is het risico te verwaarlozen. Dit komt doordat we ons beperken tot aandelen van de beste bedrijven ter wereld. Wel is het zo dat de belegger geduld moet hebben. Het is pas risicomijdend als men minstens 7 jaar in het aandeel heeft belegd  Na 7 jaar is er in de meeste gevallen winstgevendheid te bereiken. We zullen dit aan de hand van een voorbeeld laten zien. Het idee bestaat dat de bekende bedrijven zo gevolgd worden door de analisten van de banken dat er eigenlijk geen verassingen zijn en dat er nauwwelijks iets aan te verdienen valt. Ik waag dat te betwijfelen en wil u overtuigen met mijn voorbeeld.Het mooie aan deze strategie is dat je het gewoon naast een eventuerle baan kunt doen. Ook is het mogelijk dit tijdens je pensionering te doen. Dit laatste is zelfs aan te raden omdat de dividend verhogingen van de goede bedrijven de inflatie overtreffen..

Philip Morris aandelen (een voorbeeld)

Stel je had in 2008 aandelen Philip Morris gekocht (100). Je betaalde daarvoor 100 x$ 43,51= $4351. (we laten de kosten omwille van het voorbeeld buiten beschouwing). Wat is nu het resultaat na 7 jaar ? Het verheugende nieuws is dat de aandelen inmiddels (6/11/2014)$ 8743 waard zijn. Je maakt dus flinke winst (8743 – 4351 = $ 4392) Je totale winst is 100.9%.Als je de 100.9 deelt door 7 kom je uit op 14.2% per jaar. Een  alleszins bevredigend resultaat.Er is echter nog een aspect dat belicht moet worden, In die 7 jaar zou  je een totaal dividendvan $ 1953 hebben ontvangen. De winst is dus niet $ 4392 maar het is $ 4392 +1953=$ 6345.Het percentage per jaar zou dan op 20.8% procent uitkomen. Dat maakt de situatie zelfs nog beter.

Niet zomaar een voorbeeld

Het gekozen voorbeeld is volstrekt willekeurig. Ik had uit minstens een 30 tal andere dividend aristocraten (zoals dit soort aandelen genoemd worden) kunnen kiezen met soortgelijke resultaten. Te denken valt aan aandelen als Coca-Cola, Pepsi-Cola, Unilever, Nestlé, Proctor& Gamble.

Het verminderen van het risico

Het beleggen in aandelen brengt echter risico’s met zich mee. Zo kunnen de aandelen koersen  dalen in plaats van stijgen. Het feit echter dat je inmiddels $ 1953 aan dividend hebt ontvangen zorgt ervoor dat het risico een stuk minder wordt. Als je de aandelen lang genoeg vasthoudt zal er een moment zijn dat de dividend uitbetalingen de initiële aankoopprijs zullen overtreffen. Theoretisch is dan dus zo dat zelfs als een bedrijf failliet gaat je er toch aan verdiend zou kunnen hebben. Zo bezien is het investeren in dividendgroei aandelen een wonderlijke manier om je kapitaal te vergroten.Deze theorie is natuurlijk uitzonderlijk en niet echt realistisch. Wel moet het duidelijk zijn geworden dat de uitbetaling van het dividend het risico van een koersdaling verkleint.

 

 Een wijs man beklaagt zich nooit, maar zet aan tot wat klachten vermijden kan.

Richard II William Shakespeare 1595/1596

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in