In dit artikel wordt ingegaan op de sterke punten van de Britse supermarktketen Tesco. Uitgelegd wordt waarom het nu een uitstekend moment is om een belegging in dit bedrijf te overwegen.

Is Tesco inmiddels niets meer waard? Ik persoonlijk denk van niet en geloof zelfs dat dit een zeer goed instap moment is. De nieuwe plannen van het management komen op een zeer moeilijk moment. Ook in Engeland heeft de crisis hard toegeslagen en is het herstel broos. Voorlopig leiden de nieuwe maatregelen dan ook nog slechts tot stabilisatie in plaats van het beoogde herstel. Wat is er dan zo gunstig aan Tesco? Ik vind dat Vooral het feit dat de nieuwe Ceo zeer open is over de situatie al hoopgevend is. Niets geen zaken onder het tapijt schuiven. Nee, het gaat slecht en we proberen door grote investeringen in Engeland meer publiek naar de winkels te trekken. Een ander punt wat mij hoopvol stemt isdat het management niet bang is vergaande beslissingen te nemen. De verkoop van sluiten van de verliesgevende onderdelen in Japan en de USA (met daarbij de grote verliezen) zijn dan toch maar genomen. We gaan een nieuwe toekomst tegemoet. Die toekomst ligt in Engeland met een marktaandeel van 30%. Hier is de basis en vanuit een goede winstgevende basis gaan wij ons internationaal oriënteren in deze volgorde en niet omgekeerd. Een duidelijke focus dus.

De bedreigingen nader bekeken

In Engeland is er veel zorg om de komst van Lidl en Aldi. Deze beide winkels samen hebben echter samen slechts 8% van de markt. Niet bepaald en dreiging om wakker van te liggen. Bedenk wat een enorme investeringen het zal vergen om tot 30% te komen. Het is nauwelijks voor te stellen dat dit zomaar zal lukken. Ook Sainsbury heeft slechts 11% marktaandeel. Het blijkt dus als men de cijfers wat nauwkeuriger bekijkt dat Tesco in Engeland marktleider isem blijft. Hierdoor zijn er enorme schaalvoordelen bij de inkoop en voordelen te behalen. De concurrentie zal hiertoe tot in lengte van jaren niet in staat is.

Online verkopen

Er is echter meer. Tesco is veel meer dan haar concurrenten bezig om online verkopen te vermengen met fysieke winkels. Stel je voor : Tesco is overal  in Engeland in staat om een levertijd op besteld goederen van een uur te kunnen garanderen. Wie van zijn concurrenten kan dat? Ook Amazon probeert op de online markt in  Engeland voet aan de grond te krijgen. Kunnen zij dat zonder een distributieketen zoals Tesco die heeft? Ik denk het niet. Deze voorsprong op het gebied van online verkopen past Tesco ook internationaal toe. Dit heeft bovendien nog eens het voordeel dat de hieruit ontstane groei met veel minder kosten gepaard gaat. Tesco heeft besloten alleen te investeren in die markten waar zij veel winst maakt. Dit zijn de landen Zuid-Korea, Thailand, Maleisië. In de overige landen zoals China, India en Turkije zullen de investeringen op een laag pitje gezet worden. Er wordt gezocht naar samenwerkingsverbanden met bestaande supermarkt ketens om toch enigszins te profiteren van de groei zonder dat daar hoge kosten tegen overstaan.

Overige pluspunten

Er is echter nog veel meer. Tesco is een bedrijf dat zoals wij inmiddels weten geografisch zeer gediversifieerd is. Dit vermindert het neerwaartse risico aanmerkelijk. Teso is overigens ook gediversificeert qua producten. Zo wordt er kleding, benzine en elektronica verkocht in alle winkels, met goede resultaten. Ook heeft Tesco een bank. Deze bank geeft inmiddels een kaart uit waarmee men de oude clubkaart vervangt. Via die kaart krijgt men de gebruikelijke kortingen maar het fungeert ook als een pinpas waaraan gekoppeld zit het op krediet kunnen kopen. Verder verkoop de bank simpele bancaire producten zoals als spaarrekeningen en hypotheek enz. Inmiddels is de bank behoorlijk winstgevend en genereert zij een omzet van meer dan £ 1 miljard.

Blinckbox

Het laatste initiatief is de zgn. blinckbox. Hiermee kan men films huren en kan men zich abonneren op film- en voetbal tv zenders  Hiermee weet Tesco succesvol  Netflix en anderen van de Engelse markt te houden. Alleen dat initiatief al kan wel eens een stroom van inkomsten opleveren van miljarden,  die decennia zal doorgaan. Daarom en gelet op het bovenstaande  denk ik dat een investering in Tesco een goede zaak is.  Zeker gezien de koers van het aandeel.

(Let op, u wordt geacht uw eigen onderzoek te doen, ik geef slechts mijn mening)


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in