De economie zit in een recessie en de woningmarkt verslechtert. Woningprijzen dalen en die trend zal nog een tijd doorzetten. Het is namelijk zo dat de woningmarkt in een negatieve spiraal zit. Wat zijn de verschillende argumenten vanuit de 'koper' en 'verkoper' om geen koop te realiseren. Het is van belang dat het consumentenvertrouwen groeit. Om dat te bereiken dient de economie te herstellen zodat de consument weer meer geld wenst uit te geven. Voor nu liggen die verwachtingen zeer ongunstig en zal de woningmarkt slechter worden.  

De woningmarkt, een negatieve spiraal


Eén ding is zeker, het is nu niet de tijd om een huis te kopen. Daar zijn een aantal argumenten voor uit het oogpunt van de bank maar ook van u als huizenkoper. Alhoewel de verkoper snel van zijn woning af wil is het zo dat u als koper op dit moment beter kunt wachten. De huizenmarkt staat op slot en daardoor zullen woningprijzen dalen. Deze trend is reeds geruime tijd gaande en zal nog lang voortduren. Duurkoop is altijd zonde van uw centen en juist in deze economische omstandigheden doet u er goed aan om uw woningaankoop uit te stellen tot de woningmarkt verbetert. Dit betekent dat u geduldig moet zijn aangezien deze economische recessie nog wel een tijd kan aanhouden. U dient te wachten totdat de huizenmarkt weer begint aan te trekken danwel dat de overheid woningmarkt stimulerende maatregelen doorvoert.

De verkoper

Vanuit de verkoper is het momenteel ongunstig om de woning te verkopen juist omdat door de dalende woningmarkt de werkelijke verkoopprijs ruimschoots onder de hypotheekschuld ligt. Naarmate het langer duurt om de woning te verkopen daalt de verkoopprijs in de tussentijd. Het verschil tussen schuld en opbrengst neemt daarmee toe en dus wordt het voor de verkoper steeds minder aantrekkelijk om de woning werkelijk te verkopen. Een woningverkoop zal dan ook slechts plaatsvinden indien de noodzaak daartoe hoog is. Denk aan een eisende bank bij openstaande schulden, waardoor de druk op verkoop slechts toeneemt. De consequentie bij een werkelijke verkoop is dat de verkoper een restschuld moet incasseren. De verkoper wenst dus het maximale eruit te halen echter de markt dwingt een lagere verkoopprijs af. 

De aankoper


Vanuit de aankoper zal het argument klinken dat waar voor het geld verkregen moet worden. Het is daarbij de vraag wat de reële marktwaarde van de woning is op het moment dat een bod wordt uitgebracht. De initiële maar ook de vervolgbiedingen zullen onder de gewenste vraagprijs blijven. Op zich is dat logisch omdat iedereen weet dat de huizenmarkt in deze recessie een dalende koers heeft ingezet. Deze consequenties zullen dan ook nog lang voelbaar zijn. Het kan jaren duren voordat een dalende trend binnen de woningmarkt is doorbroken. Juist economische groei kan de woningmarkt uit het slob halen, omdat het gaat om het vertrouwen van de consument in de toekomst. 

De financierende instelling

Voor de financiering van woningaankoop wordt een hypotheeklening afgesloten bij de bank. De bank weet dat momenteel de waarde van woningen daalt, en dat dit nog ruime tijd kan aanhouden. Het verstrekken van een hypotheeklening wordt dan ook lastig omdat de waarde van het onderpand afneemt. Om het risico op verliezen te beperken zijn banken genoodzaakt om de verstrekking van hypotheekleningen te beperken. Meer en meer hypotheekleningaanvragen worden afgekeurd. Op zich logisch aangezien de bank geen verlies wil draaien op gemaakte investeringen. 

 

De sombere boodschap 

 

U ziet dat iedere partij argumenten heeft om voorzichtig te zijn bij de aankoop of verkoop van een woning. Dit speelt direct een stilstand van de woningmarkt in de hand waardoor de woningprijzen zullen dalen. Nederland is in een negatieve spiraal terechtgekomen. Daar kan met rigoureuze maatregelen uitgekomen worden. Het zal niet aan de burger liggen aangezien de burger niet meer te besteden heeft dan de portemonnee dik is. Het is aan de overheid gelegen om de woningmarkt weer op gang te krijgen door woningmarkt stimulerende maatregelen toe te passen. De economie moet weer groeien zodat het consumentenvertrouwen toeneemt om de negatieve spiraal binnen de woningmarkt te doorbreken.  

Lees verder:

Starters: stel de woningaankoop maar uit!

De macht van banken: hoogmoed komt voor de val

Financiering aankoop woning

Stabiele politiek werkt stabiliserend voor de conjunctuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in