Elke ondernemer kent het wel, dat debiteuren er langer over doen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Met een aantal tips kunt u ervoor zorgen dat uw liquiditeitspositie verbeterd en u minder in de problemen komt met uw crediteuren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat uw kapitaalspositie verbeterd.

Factuur gelijk bij aflevering meegeven

Zorg dat u uw factuur stuurt op het moment van afleveren van uw product of dienst. Indien u in de dienstverlenende sector zit kunt u bijvoorbeeld werken met een vooruitbetaling.

Factuur opknippen in deelbetalingen

Indien u een productieproces moet doorlopen of uw product/dienst loopt voor een langere periode, werk dan met deelbetalingen

Voordeel behalen uit betalingskortingen

Maak gebruik van eventuele betalingskortingen bij uw crediteuren. Veel leveranciers willen vaak, net zoals u, dat hun debiteuren snel betalen. Hiervoor geven ze vaak een korting weg als er binnen een bepaalde termijn betaald wordt.

Verzeker uw debiteuren

Het is in veel gevallen, zeker bij grote debiteuren, om deze te verzekeren bij een verzekeringsinstantie. Hiermee voorkomt u dat u problemen krijgt zodra enkele debiteuren niet betalen

Werk met debiteurbevoorschotting (factoring)

Indien u te maken heeft met diverse grotere debiteuren en u een aanzienlijke omzet boekt (minimaal 1 miljoen euro op jaarbasis), dan zijn er genoeg redenen om te kijken naar mogelijkheden van debiteurbevoorschotting(ook wel factoring genoemd). Bij factoring besteedt u het incasseren van gelden van uw debiteuren uit aan een factormaatschappij. Deze vergoed u een bepaald percentage van de factuursom.  Zo is de druk bij uw onderneming van de ketel en zal de debiteur op een juiste manier worden geïncasseerd. Nadeel hiervan zijn de kosten van de factormaatschappij en het feit dat u uw gehele debiteuren en crediteurenadministratie uit handen geeft.

Check uw klanten

Naast bovenstaande tips is het verstandig, zeker als u in een business to business markt zit, uw klanten te checken bij partijen zoals Dun & Bradstreet of Graydon alvorens u hiermee in zee gaat. Hierdoor voorkomt u dat u in zee gaat met onbetrouwbare of slecht betalende klanten.

Neem deze tips in acht en doe er iets mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in