Dividendbeleggen is lange termijn beleggen. Het is belangrijk een goed aandeel te bezitten van een bedrijf dat gedurende een lange periode (10 tallen jaren) is staat is het dividend te verhogen. Op termijn levert dit de meeste winst op.
Als je op jacht gaat naar het hoogste dividendrendement bestaat er een grote kans opteleurstelling. Om dit te verkomen wil ik enkele tips geven.
Hoe weet je of een aandeel een hoog dividendrendement heeft ?
Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Stel je neemt het aandeel Royal Dutch Shell. Het noteert op dit moment (juni 2014) ca € 30. Het dividend bedraagt €1.25. De rekensom is dan 1.25:30.00 = 0.043. Je vermenigvuldigt dit met 100 en het dividendrendement is dan 4.3%.Een alleszins bevredigend rendement afgezet tegen de spaarrente. Het is echter noodzakelijk je te realiseren dat hoeveel te hoger het dividendrendement is, hoe veel te groter de kans is dat het niet meer verhoogd wordt. Het verhogen van het dividend door een bedrijf is belangrijk. Enerzijds om de inflatie voor te blijven anderzijds omdat het dividendrendement de hoogte van de koers van het aandeel ondersteunt. Als het dividendrendement afneemt zal de koers van het aandeel ook niet stijgen. Wat je dus wint door het relatief hoge dividendrendement zul je dan weer inleveren doordat het aandeel jaren niet of nauwelijks van zijn plaats komt.
Het risico van een hoogdividendrendement
Ook kan een relatief hoog dividend rendement ertoe leiden dat een bedrijf dit niet langer kan betalen en zich genoodzaakt ziet om het dividend te verlagen ( anders dan bij een obligatie heeft het bedrijf geen verplichting dividend uit te betalen). Je kunt je voorstellen dat dit de koers van het aandeel geen goed zal doen. Een hoog dividend kan dan alsnog verlies opleveren. Om dit risico te vermijden is hetverstandig om te kijken naar her dividendrendement van branchegenoten. In het geval van Royal Dutch Shell zou je dus het dividendrendement met Total,BP, Chevron e.a. kunnen vergelijken. Als het dividend rendement van Shell veel hoger is kun je dit als een waarschuwing opvatten. Je moet dan onderzoeken of de verdiensten van Shell dit verschil rechtvaardigt. Naast bovengenoemd onderzoek kan men ook kijken naar de pay-out ratio.(Hoeveel procent van de winst wordt er aan dividend uitgekeerd?) Eigenlijk zoeken we dus niet zozeer naar het hoogste dividendrendement, maar we zoeken naar een bedrijf dat het dividend gedurende decennia steeds kan blijven verhogen. We zoeken dus naar continuiteit.
Hoe bereken ik de pay-out ratio.?
Ook dit is eenvoudig. De rekensom hier is dividend: Wpa(winst per aandeel[1]) =1.25:1.87=66.8%. Het zal duidelijk zijn dat hoeveel te lager dit percentage is, hoeveel te meer kans er is op een toekomstige dividend verhoging. Wat is overigens een normaal pay-out ratio. Dat is moeilijk te zeggen. Dit verschilt ook weer per branche. In een langzaam groeiende industrietak zoals een Amerikaans nutsbedrijf is een pay-out ratio van 60%normaal. Bij snelgroeiende industrieën is er veel geld nodig om te groei te financieren. Dan is een percentage van 15-20% meer in de lijn de verwachting. Soms overigens duurt het jaren voor een technologie bedrijf als bijvoorbeeld Cisco vindt dat het toe is aan het uitbetalen van dividend. Nog een manier om enige zekerheid te krijgen over de duurzaamheid van het dividendrendement is het kijken naar de recente verandering in de dividenduitbetalingen.
Welke verandering zijn er in de uitbetaling van het dividend?
Veel bedrijven hebben hun mondvol over de waardecreatie voor de aandeelhouders. Eenbelangrijk onderdeel van die waardecreatie is de uitbetaling van dividend. Kijk echter of het bedrijf een verleden heeft van dividendbetaling en nog belangrijker stijgt dit dividend in de afgelopen 10 jaar. Neemt de stijging toe af neemt de snelheid van de stijging juist af. Bij Ieder aandeel dat dividend betaalt is het nodig deze drie waarschuwingssignalen in de gaten te houden. Langzamer verhoging van het dividend gemeten over een periode van 10 jaar, een hogere payout-ratio of een relatief hoog dividendrendement in vergelijking met de branchegenoten.
[1] De nettowinst gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. Op de financiële pagina,s van de dagbladen
wordt dit vermeld.