Hebt u een lijfrente? En wilt u daar van af? U heeft altijd de mogelijkheid om een lopende lijfrente polis af te kopen, het is echter wel zo dat u daartoe eerst naar de belastingdienst moet. Nadat u over het opgebouwde bedrag netjes de van toepassing zijnde hoge belastingschaal heeft betaald, kunt u de rest houden.Hoe dat werkt? Dat leest u hieronder!

Betreft het echter een hoog restant bedrag dan kan het zijn dat u wegens contract breuk met de belastingdienst een revisie rente moet betalen als boete. Een en ander is afhankelijk of u onder het oude regime of huidige regime voor afkoop van de lijfrente polis valt. De essentie is dat u met een lijfrente polis opbouw op latere leeftijd een extra inkomen heeft waarover de belasting op dat moment belasting krijgt. Wordt het kapitaal afgekocht dan verliest de belastingdienst in de toekomst een aanzienlijke belastingaanslag en dus wordt u daarvoor nu beboet. Het resterende bedrag valt dan onder de vermogensrendementsheffing.

Afkopen lijfrente oud regime

Voor lijfrentes die vallen onder het oude regime kan het zondermeer interessant zijn om de lijfrente af te kopen. De belastingdienst beboet u dan niet wegens de contractbreuk, omdat u het recht heeft om de lijfrente af te kopen. Ook mag u twee keer een deel van de lijfrente afkopen zodat u tussen door van dat bedrag kunt profiteren. Het bedrag dat u wilt gebruiken wordt dan bij uw inkomen opgeteld en zodoende belast. In de hoogste schijf betaalt u tot op 52% belasting over het vrij gekomen lijfrente deel. U kunt dus enigszins plannen betreffende de lijfrente onder oud regime en bepalen wanneer u een gedeelte van de opgebouwde waarde laat uitkeren via afkoop lijfrente. Dit kan zondermeer handig zijn indien u tijdelijk zonder inkomen komt en dus een deel van het lijfrente kapitaal laat afkopen.

Afkopen lijfrente huidig regime

Heeft u een lijfrente polis afgesloten binnen het huidige regime dan beschouwt de belastingdienst het afkopen van de lijfrente zondermeer als contractbreuk. Dit betekent dat u over de waarde van het opgebouwde kapitaal gewoonlijk 52% moet inhouden voor de belastingdienst. Daarnaast wordt na de belasting aangifte eveneens 20% revisie rente opgelegd juist vanwege het contractbreuk van uw handelingen. Omdat u met het afkopen van de lijfrente polis versneld aan het opgebouwde kapitaal wilt komen wordt u dan ook extra hard getroffen, juist vanwege de contractbreuk. Laat u dan ook uitvoerig informeren of het handig is dat u

Hoe afkopen lijfrente

In principe voert de verzekeraar het afkopen van de lijfrente polis uit. Daartoe wordt over het opgebouwde bedrag door de verzekeraar 52% belasting ingehouden op het uit te betalen bedrag. Dit geldt zowel voor het oude als huidige regime. Het is echter zo dat u bij de belasting aangifte een vordering van extra 20% over het opgebouwde kapitaal moet vergoeden aan de belastingdienst. Oftewel u dient nog extra 20% over de waarde van de lijfrente af te dragen. Zodoende betaalt u dus 72% aan de belastingdienst indien u de lijfrente polis wilt afkopen binnen het huidige regime. Afkopen van de lijfrente kan binnen het oude regime gunstig uitvallen, echter binnen het huidige regime draagt u extra veel af.

Afkopen lijfrente verstandig?

Uiteraard hangt het af van het feit waarom u de lijfrente polis wilt afkopen. Heeft u hoog oplopende schulden dan kan het interessant zijn om de opgebouwde waarde daarvan af te kopen. Dit kan interessant zijn indien u binnen het oude regime valt echter binnen het huidige regime betaalt u extra veel door de boete opslag. Let op, voor het afkopen levensverzekering gelden andere spelregels.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in